Με αναφορά στο Κυπριακό η πρώτη συμμετοχή Βουλής στη Συνέλευση της Γαλλοφωνίας

Με τους Βουλευτές Κωστή Ευσταθίου και Αλεξάνδρα Ατταλίδου η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε για πρώτη φορά σε εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας (ΚΣΓ) και συγκεκριμένα στις εργασίες της 35ης Συνόδου της Συνέλευσης της Περιφέρειας Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Γαλλοφωνίας, που φιλοξένησε η Βουλή των Ελλήνων, από 5 μέχρι 7 Νοεμβρίου 2023, η οποία στην κοινή δήλωση στηρίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης, στην οποία αντικατοπτρίζονται οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών επι θεμάτων διεθνούς επικαιρότητας, στην οποία περιλήφθηκε και αναφορά στήριξης της ΚΣΓ στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Σε παρέμβασή του, ο κ. Ευσταθίου, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμμετοχή της Βουλή των Αντιπροσώπων στις εργασίες της ΚΣ Γαλλοφωνίας, υπογραμμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με την γαλλική γλώσσα», αναφέρεται. Ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για συμμετοχή στην ΚΣΓ βασίζεται στην προσήλωση των δυο μερών σε κοινές αρχές και αξίες, καθώς και στο κοινό τους όραμα για έναν κόσμο, όπου θα πρυτανεύουν η ειρήνη, η ευημερία, η σταθερότητα και η αλληλεγγύη.

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες εν καιρώ πολέμου, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι τα θύματα των πολέμων είναι πρωτίστως πολίτες. Υπογράμμισε δε την ανάγκη επένδυσης στην ίδια τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ως μέτρο πρόληψης ενάντια στην υποχώρηση της δημοκρατίας και στην περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προκαλούν, όπως αναφέρεται στο προοίμιο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δεινά στους πολίτες και διαφθορά στις κυβερνήσεις.

Ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι ο πλανήτης χρειάζεται ελεύθερους, ενεργούς και ικανούς πολίτες, που αντιλαμβάνονται την πληροφόρηση με κριτική σκέψη. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει, καμία δικαιολογία να τηρείται σιγή έναντι στην εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στα εγκλήματα εις βάρος του λαού της Ουκρανίας, στις τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ, στις επιθέσεις κατά αμάχων στη Γάζα και στην κατοχή στην Γεωργία και στην Κύπρο, ούτε στην άρνηση της ταυτότητας των Κούρδων.

Προστίθεται ότι η κ. Ατταλίδου σε παρέμβασή της για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία για την Ευρώπη, αναφέρθηκε στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις για την ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι περιπτώσεις, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, καταδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη παγωμένων συγκρούσεων ανά πάσα στιγμή.

Σημειώνεται ότι η κ. Ατταλίδου επισήμανε περαιτέρω ότι οι απειλές αυτές επηρεάζουν τις ήδη βεβαρημένες από τις αλληλένδετες κρίσεις κοινωνίες και υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κρίσεων στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της μετανάστευσης.

Η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να στηρίζουν τους πολίτες τους, να υπερασπίζονται τις αρχές και αξίες, στις οποίες εδράζονται οι δημοκρατίες και να καταδικάζουν κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποφεύγοντας τη λογική των δυο μέτρων και δύο σταθμών.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι Βουλευτές, έχουν ευθύνη να διασφαλίζουν ότι οι κυβερνήσεις σέβονται αυτές τους τις υποχρεώσεις.

Καταλήγοντας, η κ. Ατταλίδου διατύπωσε, την αμέριστη συμπαράστασή της στα θύματα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους πρόσφυγες και τους εκτοπισθέντες, καθώς και στις οικογένειες των θυμάτων των τρεχουσών συγκρούσεων.

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο μέσω Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ
Αποκαλύψεις για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ από τον πρώην Πρωθυπουργό-Έπασχε από καρκίνο των οστών
Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου ενίσχυσε τα ποσοστά του μετά την εκτέλεση Νασράλα
Μικρής κλίμακας οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο
Έτοιμη για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή η Χεζμπολάχ-«Η ομάδα συνεχίζει την πορεία της»
Το Foreign Office καλεί τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τον Λίβανο
Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Το Ισραήλ «χτύπησε» στο κέντρο της Βηρυτού-Στόχος σπίτι που έμεναν «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τρεις νεκροί
Ξεκινά η δίκη για κατάχρηση σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από τη Λεπέν που μπορεί να της κοστίσει τον δρόμο για το Ελιζέ