Στο Παρίσι την Πέμπτη ο ΠτΔ-Έλαβε πρόσκληση για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αποδέχτηκε πρόσκληση για να συμμετάσχει στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα στις 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Λευκωσίας για ανθρωπιστικό διάδρομο θα είναι στο τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των ΜΜΕ στο Προεδρικό ο Εκπρόσωπος είπε ότι η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών, έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

«Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης», ανέφερε.

Είπε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε τα οφέλη και την προοπτική της πρωτοβουλίας του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σε δηλώσεις του, μετά τις εργασίες του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει ενδελεχώς τις παραμέτρους της υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίας, όπως έχουν διαμορφωθεί. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί και στις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ,  την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και στις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστινιακή Αρχή και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.

Ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι η ουσιαστική στήριξη της οποίας τυγχάνει η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύει τον ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην παρούσα κρίση όπως διαμορφώνεται, αλλά και στην περιοχή μας γενικότερα.

Πρόσθεσε ότι η αξιοποίηση της καταλληλόλητας της ιδιάζουσας και κεντρικού χαρακτήρα γεωγραφικής μας εγγύτητας, οι άριστες πολιτικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής αλλά και η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, αποτελούν βασικά στοιχεία που ενισχύουν την πρακτική συμβολή της πρωτοβουλίας ως προς την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ευρεία θετική αποδοχή που τυγχάνει ως προς την πρόθεση προς υλοποίησή της.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στο περιθώριο της διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία και για διμερείς επαφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρος για το ρόλο της Κύπρου στη Γάζα ο ΠτΔ-«Το έδαφος μας δεν θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν επιθετικές ενέργειες»

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Στο Παρίσι η συνέχεια για θαλάσσιο διάδρομο για Γάζα

Η Κομισιόν έχει καλωσορίσει την πρόταση της Κύπρου για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων και τις συζητήσεις που θα γίνουν στο Παρίσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΚΥΠΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισε την πρωτοβουλία.

Η Πρόεδρος «καλωσορίζει την πρωτοβουλία από την Κύπρο όπως είδατε» ανέφερε ο κ. Μαμέρ. «Όπως είπα χθες, η Πρόεδρος θα βρίσκεται αύριο στο Παρίσι για τη διεθνή διάσκεψη που οργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για το πώς πρακτικά θα παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Γάζας» πρόσθεσε.

«Είμαι βέβαιος πως αυτό είναι κάτι που θα προκύψει σε αυτό το πλαίσιο» συζήτησης, σημείωσε ο κ. Μαμέρ. Ωστόσο, επεσήμανε, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε περισσότερη πληροφόρηση για αυτή την ιδέα», και πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα ενημερώσει τον Τύπο αναλόγως.

Εν τω μεταξύ διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η εφαρμογή της ιδέας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης απευθείας στη Γάζα ενέχει δυσκολίες, καθώς χρειάζεται συνεννόηση και με το Ισραήλ, και πως η συζήτηση που γίνεται αφορά και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αεροπορικώς και μέσω θαλάσσης και από την Κύπρο στην Αίγυπτο και το Ισραήλ για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Γάζα. Όπως επίσης ανέφεραν, αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένη συζήτηση την Πέμπτη στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Μπαλάς Ουζβάρι δήλωσε κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης με τη σειρά του ότι αναχώρησαν πλέον και οι τελευταίες δύο πτήσεις από τις πρώτες οκτώ που είχαν ανακοινωθεί για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με την τελευταία να έχει αναχωρήσει από το Βέλγιο το πρωί της Τρίτης.

Συνολικά οι πτήσεις μετέφεραν 400 τόνους υλικών όπως είδη πρώτης ανάγκης, καταφύγια, τρόφιμα και νερό, καθώς και προϊόντα που αφορούν τις υγειονομικές ανάγκες.

Όπως εξήγησε, η ανθρωπιστική βοήθεια μεταφέρεται πρώτα στην Αίγυπτο αεροπορικά και στη συνέχεια το υλικό παραδίδεται στην αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες επί του εδάφους, το υλικό μεταφέρεται στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τις πρώτες αυτές πτήσεις εξετάζεται και το ενδεχόμενο περισσότερων πτήσεων.

Ο κ. Ουζβάρι αναφέρθηκε και στη σημασία να υπάρχει πρόσβαση στην περιοχή για ανθρωπιστικούς σκοπούς, σημειώνοντας πως έχει υπάρξει κάποια βελτίωση επί του εδάφους, αλλά πως «δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τονίζουμε την ανάγκη διεύρυνσης της ανθρωπιστικής πρόσβασης και της διασφάλισης της πλήρους συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Υπογράμμισε πως «οι όποιοι περιορισμοί στις ποσότητες και είδος αγαθών δεν συνάδουν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Δειτε Επισης

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»