Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις ξεκαθαρίζουν την εικόνα στον ΔΗΣΥ

Στο ζήτημα των εσωτερικών δημοσκοπήσεων αναλώθηκε μεγάλο μέρος της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Είναι καλά γνωστό ότι στην παράταξη επικρατεί πονοκέφαλος, καθώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν αρκετά στελέχη που διεκδικούν την ίδια θέση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος μπορεί να είναι μόνο ένας.

Στην Πινδάρου δεν επιθυμούν να έχουν αντάρτικα, αν και μάλλον ο στόχος να τα αποφύγουν εντελώς δεν φαίνεται να είναι εφικτός, παρά τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλονται. Ποντάρουν, ωστόσο, σε αυτή τη διαδικασία, η οποία καταγράφει την εκλεξιμότητα των ενδιαφερόμενων όχι μόνο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ αλλά και ευρύτερα, ώστε να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Στη βάση αυτή, αναμένεται πως κάποιοι, που δεν ιεραρχούνται ψηλά στις προτιμήσεις, θα κάνουν δεύτερες σκέψεις, βάζοντας τον κομματικό πατριωτισμό πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Ήδη υπάρχουν τα αποτελέσματα για τη Λευκωσία και τη Λάρνακα και αναμένεται μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να είναι διαθέσιμα και τα αποτελέσματα για τη Λεμεσό, την Πάφο και την Αμμόχωστο. Προγραμματίστηκε όπως η ηγεσία συνομιλήσει με όλα τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα καταγράφονται, με στόχο να αξιολογήσουν και να αναλύσουν και οι ίδιοι τα αποτελέσματα που τους αφορούν και να πάρουν πιο ψύχραιμες τελικές αποφάσεις. Γίνεται κατανοητό ότι δεν αρκεί οι εν δυνάμει υποψήφιοι να είναι αρεστοί στη βάση του ΔΗΣΥ, καθώς, για να μπορέσουν να δουλέψουν οι συνεργασίες, θα πρέπει να ανάψουν το πράσινο φως τα κόμματα του Κέντρου και είναι πιθανόν, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιος που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των Συναγερμικών ψηφοφόρων να μην είναι επιθυμητός στο ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ ή την ΕΔΕΚ, που είναι τα κόμματα με τα οποία συνομιλεί για συνεργασίες ο ΔΗΣΥ. Οι δυνάμεις του Κέντρου έχουν την επιλογή συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, εάν δεν είναι αρεστό ένα πρόσωπο προερχόμενο από τον ΔΗΣΥ και η Πινδάρου το γνωρίζει, γι’ αυτό και στη ζυγαριά μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες, όπως τα «θέλω» των τοπικών στελεχών που θα κληθούν να δουλέψουν για αυτές τις υποψηφιότητες αλλά και της κοινωνίας ευρύτερα, δεδομένου ότι η εκλογή τους δεν εξαρτάται μόνο από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η εταιρεία που ανέλαβε τις δημοσκοπήσεις έκανε παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολούθησε, των στόχων που τέθηκαν και των συμπερασμάτων που θα εξαχθούν και απαντήθηκαν απορίες. Προφανώς και δεν είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέλη του Πολιτικού Γραφείου, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρευρισκόμενοι έδειξαν πρόθεση να σεβαστούν τις αποφάσεις του κόμματος και φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη βαρύτητα που δίνει η ηγεσία σε αυτό το εργαλείο.

Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά και την ανακοίνωση της πρόθεσης του Χαράλαμπου Πετρίδη να διεκδικήσει τη Δημαρχία Λευκωσίας. Αν και δεν έκανε αναφορά στην εσωκομματική διαδικασία, φαίνεται πως στην Πινδάρου υπάρχει η κατανόηση πως ο τέως Υπουργός Άμυνας προτίθεται να την ακολουθήσει. Ήδη το ενδιαφέρον του εκδήλωσε και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου. Σε ό,τι αφορά δύο άλλα ονόματα που «παίζουν» έντονα για την πρωτεύουσα, αυτά της Νατάσας Πηλείδου και του Νίκου Νουρή, οι πληροφορίες λένε πως είχαν ενημερώσει την ηγεσία του κόμματος πως δεν ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν από πριν ξεκινήσουν να τρέχουν οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο δέχθηκαν να τεθούν τα ονόματά τους για να βοηθήσουν το κόμμα να έχει καλύτερη εικόνα και εναλλακτικές επιλογές.

Όταν θα έχουν στα χέρια τους όλα τα αποτελέσματα και συζητήσουν με όλους τους υποψηφίους, ο αντιπρόεδρος που έχει υπό την ευθύνη του την κάθε επαρχία, θα κάνει την τελική του εισήγηση στην ηγεσία. Για αυτό και χθες αποφασίστηκε να βρίσκεται σε διαρκή σύνοδο το Πολιτικό Γραφείο, ώστε να μπορεί άμεσα να λαμβάνει αποφάσεις και να κλειδώνει συμφωνίες με τα άλλα κόμματα για συνεργασίες, μέθοδος που προτιμάται αντί μιας συνολικής απόφασης, που θα προκαλέσει καθυστερήσεις, αφού στόχος είναι να υπάρχει κατάληξη για τους περισσότερους Δήμους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι, μεταξύ πρώτης και ογδόης Δεκεμβρίου θα υποβληθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ για τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, ώστε να τρέξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες επιλογές, σε περιπτώσεις που οι εν δυνάμει υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις θέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση προβλέπεται ψηφοφορία σε τοπικό επίπεδο. Την ίδια περίοδο αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις και αναφορικά με τις Ευρωεκλογές, καθώς στόχος είναι να ολοκληρωθεί και το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. Αν και υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι εντός του κόμματος, αναμένεται πως η πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, θα ασκήσει το δικαίωμά της και θα συμπεριλάβει και μία αριστίνδην επιλογή, για να ενισχύσει περισσότερο το ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Πάντως, πέραν των διπλών εκλογών, το Πολιτικό Γραφείο ενημερώθηκε και για τα οργανωτικά, ένα ζήτημα που έτσι κι αλλιώς είναι συνυφασμένο με την προεκλογική δραστηριότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναλύθηκε η προσπάθεια ανασυγκρότησης της παράταξης, η οργανωτική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τα επόμενα βήματα. Έγινε, επίσης, συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την παραγωγή πολιτικής, καθώς αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινωθούν οι προτάσεις της παράταξης για το μεταναστευτικό.

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»
Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς