Κόβουν το ΕΕΕ από άτομα με αναπηρία μετά το γάμο-«Προσβλητική και άδικη αυτή η πρόνοια»

Εκτεθειμένα αφήνει το κράτος τα άτομα με αναπηρία, που λαμβάνουν επίδομα ΕΕΕ, όταν επιλέξουν να κάνουν το μεγάλο βήμα στη ζωή τους και να παντρευτούν, αφού μετά το γάμο, λόγω μίας στρέβλωσης της νομοθεσίας που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, τους αποκόπτονται τα επιδόματα, καθώς το εισόδημα στο νοικοκυριό αυξάνεται.

Για ακόμη μία φορά, τα άτομα με αναπηρία είναι τα πρώτα που πληρώνουν τις λανθασμένες πολιτικές του κράτους. Πολιτικές που τους στερούν ακόμη και τα βασικά, καθώς σε αυτή την περίπτωση, τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αν παντρευτούν, τότε αναγκάζονται να εξαρτώνται πλήρως από το σύντροφό τους, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση τους αποκόπτει το επίδομα.

«Όταν αυτό το άτομο παντρευτεί, τα επιδόματα συνυπολογίζονται και με τα εισοδήματα του ή της συζύγου του. Συγκεκριμένα, αν το άτομο λαμβάνει επίδομα και τα εισοδήματα του ατόμου που είναι μαζί του είναι για παράδειγμα 1,300 ευρώ, τότε αποκόπτεται το επίδομα στο άτομο με αναπηρία. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη, να εξαρτάται το επίδομα κάποιου από ένα άλλο άτομο, έστω και αν είναι ο σύντροφός του. Αυτό το πράγμα ουσιαστικά, κάνει τα άτομα με αναπηρία να είναι εξαρτώμενα προς τρίτα άτομα, που είναι ενάντια και στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα άτομα με αναπηρία», εξήγησε στον REPORTER, ο εισηγητής της πρότασης νόμου και βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου.

Αν και υπάρχουν καταγεγραμμένες αρκετές περιπτώσεις ατόμων που έχασαν το επίδομά τους επειδή παντρεύτηκαν, η πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη του Σωτήρη Χριστοφόρου, που είχε ακρωτηριαστεί στο πόδι, μετά από καρκίνο και του απέκοψαν το επίδομα επειδή συζούσε με την κοπέλα του.

«Με αφορμή αυτό συνεργάστηκα με ΚΥΣΟΑ και ΟΠΑΚ για να κάνουμε την πρόταση νόμου, που λέει ότι όταν ένα άτομο που διαγνωστεί με αναπηρία, δικαιούται επίδομα αναπηρίας, βάσει των δικών του οικονομικών κριτηρίων, να μην συνυπολογίζονται τα εισοδήματα του συζύγου. Η νομοθεσία του ΕΕΕ υπολογίζει τα εισοδήματα του νοικοκυριού, όμως αυτό καθιστά ένα άτομο με αναπηρία οικονομικά εξαρτώμενο από τον ή την σύντροφό του. Η νομοθεσία του ΕΕΕ έχει αρκετά προβλήματα για τα άτομα με αναπηρία και γι’ αυτό φωνάζουμε τόσα χρόνια ότι πρέπει να υπάρχει μία ξεχωριστή νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία. Είπαμε όμως κάποιες στρεβλώσεις που χτυπούν, να τις αλλάξουμε τώρα μέχρι να φτάσει η νέα νομοθεσία και αυτή είναι μία σοβαρή στρέβλωση».

«Άδικη και προσβλητική αυτή η πρόνοια»

Έντονη είναι και η αντίδραση της ΟΠΑΚ σχετικά με το θέμα, αφού εδώ και χρόνια φωνάζει για να αλλάξει η εν λόγω πρόνοια, όπως είχε ρυθμιστεί και στο νόμο για το δημόσιο βοήθημα, που ίσχυε πριν θεσπιστεί σε νόμο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

«Είναι κάτι που θεωρούμε άδικο, αναχρονιστικό και μεταφέρει το βάρος της συντήρησης του ατόμου με αναπηρία στην οικογένεια και το θεωρούμε απαράδεχτο. Θεωρούμε ότι είναι θετική εξέλιξη αυτή η πρόταση νόμου και είχαμε συναντήσεις και με την υφυπουργό κοινωνικής πρόνοιας και περιμένουμε σχετικές εξελίξεις και ελπίζουμε να υπάρχει θετική ανταπόκριση από την Κυβέρνηση», υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Μάλιστα, ο κ. Λαμπριανίδης εξαπέλυσε πυρά κατά του κράτους, καθώς θεωρεί πως δεν είναι τόσο ώριμη όσο χρειάζεται, όσον αφορά στα κοινωνικά θέματα και στην προσέγγιση αυτών, μέσω στοχευμένης πολιτικής και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η πρόνοια του νόμου.

«Είναι άδικη και προσβλητική για το άτομο με αναπηρία, επειδή μεταφέρει την ευθύνη συντήρησης στο σύντροφό του. Να προσθέσω ότι μέσα από αυτή την πρόταση εμείς θέλουμε να δούμε και νέες πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην αγορά εργασίας και ειδικά πολιτικές που θα καταρτίσουν τα άτομα σε νέα επαγγέλματα που τους ευχαριστούν και μπορούν να τα κάνουν και να επιλέξουν να βγουν από το περιθώριο του λήπτη ΕΕΕ».

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Νέα ηχητικά στη δίκη για το θάνατο του Γιαννιού-«Δεν πρόλαβα, έκαμε μ@@@κία ο υπεύθυνος»
Η κατάθεση δεσμοφύλακα και το ηχητικό που ενέπλεξαν κρατούμενους στην βόμβα-Στην εξίσωση μπήκε πληροφοριοδότης
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς