Συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υφ. Πολιτισμού στη Βουλή-«Στόχος η εξωστρεφής πολιτιστική πολιτική»

Η εξωστρεφής πολιτιστική πολιτική περιλαμβάνεται στο όραμα του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε η αρμόδια Υφυπουργός, Βασιλική Κασσιανίδου, μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου για το 2024. Όπως είπε η κ. Κασσιανίδου, ο προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται στα €51.299.010 έναντι €47.517.193 για το 2023. 

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, παρουσίασε το όραμα του Υφυπουργείου, το οποίο -όπως είπε- περιλαμβάνει την εξωστρεφή πολιτιστική πολιτική, τη στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας και αναβάθμιση της ποιότητας του πολιτιστικού προϊόντος. Παράλληλα, πρόσθεσε, «στόχος μας είναι οι δράσεις για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και άυλης μας κληρονομιάς, η προώθηση της πολιτιστικής διπλωματίας, καθώς και η ενίσχυση της πολιτιστικής παιδείας και εκπαίδευσης».

Αναφερόμενη στον στόχο του Υφυπουργείου για στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας, η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι επιδιώκεται η ενίσχυση και η αναβάθμιση  των χορηγικών προγραμμάτων για τους δημιουργούς και καλλιτέχνες. Ένας ακόμη στόχος του Υφυπουργείου, όπως εξήγησε, είναι η πολιτιστική αποκέντρωση, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο προσφέρει στήριξη σε πολιτιστικούς οργανισμούς. 

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη, η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι σε προχωρημένο στάδιο. «Θα προχωρήσουμε στη διαδικασία διαβούλευσης και ακολούθως θα υποβάλουμε το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η κ. Κασσιανίδου, οριστικοποιούμε το κτηριολογικό πρόγραμμα, καθώς και την τελική εκτίμηση του κόστους της ανέγερσης της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να μεταφερθεί το Υφυπουργείο Πολιτισμού στον χώρο της πρώην Αρχιγραμματείας. 

Εν συνεχεία, είπε ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού συνεργάζεται με Υφυπουργείο Τουρισμού με στόχο την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Κύπρου (αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων) επιδέχεται βελτιώσεις, όπως επίσης και το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων.

Ακόμη, η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι προχωρούν πολύ εντατικά και οι εργασίες ανέγερσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Παράλληλα, όπως είπε, το Υφυπουργείο εργάζεται για τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κύπρου, στο οποίο θα εντάσσονται οι δύο χώροι της Κρατικής Πινακοθήκης στη Λευκωσία.

Αναφορικά με τους παραδοσιακούς κλάδους και τις τεχνικές χειροτεχνικής πρακτικής, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι το Υφυπουργείο έχει θέσει ως στόχο την καταγραφή, διατήρηση, ανάπτυξη και προώθησή τους. Πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρούμε στον σχεδιασμό στρατηγικής Πολιτιστικής Διπλωματίας». Αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας. όπως είπε, ήταν και η εκλογή της Κύπρου την περασμένη Παρασκευή στο συμβούλιο του Διεθνούς Κέντρου Μελέτης για τη Διαφύλαξη και την Αποκατάσταση των Πολιτιστικών Αγαθών (ICCROM). 

Επιπλέον, η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί η συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας η δημιουργία ομάδας συντονισμού δράσεων για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ακόμη, αναφέρθηκε στην έκδοση της προπληρωμένης κάρτας πολιτισμού νέων για νέους 18 ετών, η οποία θα διαρκεί 12 μήνες και θα έχει ποσό €220, εκ των οποίων τα €200 προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα €20 από την Τράπεζα Κύπρου.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2024, η Βασιλική Κασσιανίδου ανέφερε ότι αυτός ανέρχεται στα €51.299.010 έναντι €47.517.193 για το 2023. Όπως εξήγησε, οι τακτικές δαπάνες του Προϋπολογισμού ανέρχονται στα €33.055.890 (συμπεριλαμβανομένων των μισθών) και αντιστοιχούν στο 64,44% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται σε €18.243.120 και αντιστοιχούν στο 35,56% επί του συνόλου του προϋπολογισμού.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το σύνολο των δαπανών της Διοίκησης του Υφυπουργείου ανέρχεται στα €10.681.840, του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού ανέρχεται στα €16.792.569, της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας στο €1.468,123 και του Τμήματος Αρχαιοτήτων στα €20.841.656. Ο προϋπολογισμός του Υφυπουργείου, όπως είπε, ανέρχεται στο 0,4% του συνολικού προϋπολογισμού.

Τα ερωτήματα των Βουλευτών

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, έθεσε ερωτήματα για το νομοσχέδιο για κατοχύρωση του καλλιτέχνη και το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά στις κατεχόμενες περιοχές, την ενίσχυση των προγραμμάτων για στήριξη των νέων ώστε να ασχοληθούν με την πολιτιστική δημιουργία, το κτήριο της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, τη στήριξη της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων της πολιτιστικής δημιουργίας, ειδικά στους χειμερινούς μήνες, ώστε να επιτευχθεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Απαντώντας στον κ. Αλαμπρίτη, η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι υπάρχει στόχος να εξευρεθούν χορηγίες που θα συμβάλουν στην ανέγερση της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Σημείωσε ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποκέντρωση στα πολιτιστικά δρώμενα, μετά τη διοργάνωση του Φεστιβάλ «Κύπρια». Ακόμη, ανέφερε ότι θα προκηρυχθούν 4 νέες θέσεις στο Τμήμα Αρχαιοτήτων το 2024. Πρόσθεσε ότι συνάντησε τον Υφυπουργό Τουρισμού και ότι προχωρούν στην υλοποίηση διαχειριστικών σχεδίων για το Τρόοδος και τις εκκλησίες του.

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, χαρακτήρισε ως «πολύπλοκο» το νομοσχέδιο που αφορά το καθεστώς του καλλιτέχνη προσθέτοντας ότι σκοπός είναι να υποβληθεί το προσχέδιο πριν από το τέλος του χρόνου. Αναφερόμενη στον κλάδο της Χειροτεχνίας, είπε ότι «θέλουμε να κτίσουμε εκπαιδευτικό κλάδο που να προσελκύει άτομα που θα εκπαιδευτούν και θα συντηρήσουν τέχνες που τείνουν να εκλείψουν». Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει υποστελέχωση και στα δύο μεγαλύτερα τμήματα του Υφυπουργείου, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο θα προχωρήσει το γρηγορότερο με προκηρύξεις θέσεων. 

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι το Τμήμα κήρυξε πάνω από 30 μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές, αύξησε τον αριθμό των λειτουργών που διερευνούν την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, ενώ αξιοποιεί και τις δυνατότητες της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, τονίζοντας ότι έχει γίνει σημαντικό έργο. Όπως εξήγησε, έχουν συντηρηθεί πέραν των 100 μνημείων στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει έργα στους κατεχόμενους αρχαιολογικούς χώρους της Σαλαμίνας και των Σόλων.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν το καθεστώς του καλλιτέχνη, το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ και την αλλαγή κριτηρίων, προσθέτοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν περιλαμβάνει τίποτε για τον πολιτισμό. Ο κ. Χριστοφίδης υπέβαλε ερωτήσεις για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, για τη νέα διοργάνωση του Φεστιβάλ «Κύπρια», το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2021-2027» και για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. 

Ακόμη, ανέφερε ότι έχει δεχθεί καταγγελίες για παρεμβάσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΣΟΚ), ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου δεν υπάρχουν κονδύλια προς τιμήν του Γεώργιου Γρίβα. Παράλληλε, ζήτησε αναλυτική κατάσταση των κονδυλίων του Υφυπουργείου.

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ζήτησε σχόλιο από την κ. Κασσιανίδου για το ύψος του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου. Ακόμη, υπέβαλε ερωτήματα για το ενδεχόμενο επαναφοράς του τιμητικού επιδόματος σε συνταξιούχους καλλιτέχνες, την προσέγγιση του Υφυπουργείου για τα καλλιτεχνικά μαθήματα που διδάσκονται στα σχολεία, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επιχορηγήσεις, καθώς και για τις  €500.000 που προτείνονται για την κάλυψη των μουσειακών αναγκών του Νέου Κυπριακού Μουσείου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι διορθώθηκε η παράλειψη για τις συλλογικές συμβάσεις που προνοεί το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, προσθέτοντας ότι στον προϋπολογισμό υπάρχει κονδύλι για κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των μη κρατικών θεάτρων μέχρι €20.000. Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ «Κύπρια», είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι τα Κύπρια είχαν μεγάλη ανταπόκριση σε κόσμο εκτός Λευκωσίας και Λεμεσού. 

Επίσης, συμφώνησε με τον κ. Χριστοφίδη για το Σχέδιο Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι «δεν ήταν θέμα που το χειριστήκαμε εμείς». Ακόμη, είπε ότι το Υφυπουργείο είναι σε επαφή με το ΓΤΠ, τονίζοντας την επιθυμία για προβολή των αρχαιολογικών χώρων της Κύπρου. «Θέλουμε οι αρχαιολογικοί χώροι να είναι ανοικτοί και το Σαββατοκύριακο», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να επανέλθει το τιμητικό επίδομα για τους συνταξιούχους καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά τα καλλιτεχνικά μαθήματα στα αναλυτικά προγράμματα της εκπαίδευσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε κάτι στο μέλλον». 

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Εμμανουέλα Λαμπριανίδου, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο θα στείλει αναλυτικά τα κονδύλια, με περισσότερες επεξηγήσεις. Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει κάτι προς διαβούλευση για το καθεστώς του καλλιτέχνη, τονίζοντας ότι το Υφυπουργείο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρώπη για τη στήριξη των καλλιτεχνών. Η κ. Λαμπριανίδου ανέφερε ότι το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ χρηματοδοτεί παραστάσεις με ανταγωνιστικότητα, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο έχει διευρύνει τις επιτροπές που ορίζουν την καλλιτεχνική αξία των παραστάσεων.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Γεωργίου, διευκρίνισε ότι οι €500.000 ευρώ για το Νέο Κυπριακό Μουσείο αφορούν υπηρεσίες που θα αγοραστούν. Θα προστεθούν 450.000 ευρώ για τους μισθούς του προσωπικού που έχει προσληφθεί για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σημείωσε.

Ο Χρύσης Παντελίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, υπογράμμισε ότι αναμένει γραπτή απάντηση στην ερώτηση που κατέθεσε προ δύο μηνών για τα «Κύπρια». Ακόμη, υπέβαλε ερωτήματα για το πρόγραμμα «Πολιτισμός ΙΙ» και ζήτησε την άποψη της Υφυπουργού για το ενδεχόμενο κατάργησης του φόρου θεάματος.

Ο Παύλος Μυλωνάς, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, υπέβαλε ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας της Κρατικής Πινακοθήκης και για την ενίσχυση των τοπικών μουσείων, ενώ ζήτησε την «αισθητική άποψη» της κ. Κασσιανίδου για το Μουσείο Αγώνος.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών του ΔΗΚΟ, η Υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε άγνοια για τις επιπτώσεις από τυχόν κατάργηση του φόρου θεάματος. Αναφερόμενη στα τοπικά μουσεία, είπε ότι υπάρχει πρόγραμμα χορηγιών, αλλά πολλά μουσεία που δεν το γνωρίζουν. Κρατική Πινακοθήκη, είπε ότι υπάρχει η διαδικασία του open call, δηλαδή της ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προσφορών.

Η κ. Λαμπριανίδου έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις πληρωμές σε όλα τα χορηγικά προγράμματα, προσθέτοντας ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. «Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε κάποια μέτρα σύντομα», σημείωσε. 

Η λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Νάντια Στυλιανού, ανέφερε ότι διδάσκονται λογοτεχνικά κείμενα στα σχολεία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ, σημειώνοντας ότι θα επαναρχίσουν οι εκδρομές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Αποστόλου, Βουλευτής της ΕΔΕΚ, υπέβαλε ερωτήματα για τη νομοθεσία της Κρατικής Βιβλιοθήκης, για έργα που προγραμματίζονται στις άλλες επαρχίες εκτός της Λευκωσίας, καθώς και για την ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Απαντώντας στον κ. Αποστόλου, η Υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι θα εξεταστούν τα θέματα της Κρατικής Βιβλιοθήκης. Αναφερόμενη στα μουσεία εκτός Λευκωσίας, είπε ότι κάποια έχουν αναβαθμιστεί. 

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι τα Μουσεία Λάρνακας και Πάφου έχουν ανανεωθεί ριζικά, ενώ γίνεται ανάλογη προσπάθεια και για το Μουσείο της Λεμεσού. Σημείωσε ότι το κυριότερο μέρος του αναπτυξιακού προϋπολογισμού είναι η συντήρηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν. 

Η κ. Λαμπριανίδου χαρακτήρισε ως εξαιρετικό το έργο που έχει γίνει στο Πολιτιστικό Χωριό στη Λέμπα, ύψους €4 εκατ. Ακόμη, τόνισε ότι ήταν ομαλή η ένταξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι «δεν επαληθεύθηκαν οι φόβοι».

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, υπέβαλε ερωτήματα για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο του καλλιτέχνη, για το ενδεχόμενο επαναφοράς του φεστιβάλ «Κύπρια» και για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων.

Απαντώντας, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι προωθείται η στελέχωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων με 4 νέες θέσεις, ενώ εξέφρασε λύπη για τη στάση των θεάτρων που δεν θα κάνουν αιτήσεις για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ. 

Η κ. Λαμπριανίδου υπέδειξε ότι πρέπει να εξεταστεί το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας του Τμήματος Αρχαιοτήτων αλλά και του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαβούλευση για το νομοσχέδιο του καλλιτέχνη θα διαρκέσει 1-2 μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά