Συζήτησε τον προϋπολογισμό του Υπ. Γεωργίας η Επ. Οικονομικών-«Στόχος η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα»

Στόχος του Υπουργείου είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας του τόπου, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για το 2024 ανέρχεται σε 403 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένος σε σύγκριση με το 2023, κατά 15%.

Ανέφερε ότι όραμα του Υπουργείου του είναι μια αειφόρος, πράσινη και καθαρή Κύπρος, μέσα από την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, της προστασίας του περιβάλλοντος, και της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών και υδάτινων πόρων. Στόχος σημείωσε, μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία, συμβάλλοντας παράλληλα στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης σε γαλάζια και πράσινα επαγγέλματα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερες προκλήσεις στο 2024, ο Υπουργός είπε μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που υπαγορεύεται από τη Πράσινη Συμφωνία και τη Δέσμη «Fit for 55», τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών ευκαιριών της ΕΕ, απορρόφησης των αναπτυξιακών πόρων αλλά και η εύρυθμη λειτουργία της νεοσύστατης δεύτερης Γενικής Διεύθυνσης, Περιβάλλοντος.

Ο κ. Ξενοφώντος αναφέρθηκε ακόμη στην υλοποίηση έργων στρατηγικής σημασίας, όπως την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για ανάπτυξη και ενίσχυση του πωτογενούς τομέα στην γεωργία και τη κτηνοτροφία, την υποδομή θαλάσσια υδατοκαλλιέργειας στο Πεντάκωμο, την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου πράσινων σημείων και την εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο Πετώ», το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα και τα υδατικά έργα Κοκκινόκρεμος και Βασιλικός.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και σε θέματα της επικαιρότητας και απάντησε μαζί με τους συνεργάτες του στις ερωτήσεις των Βουλευτών.  

Αύξηση κατά 35-40% στις τιμές ασφάλτου από μείωση μονάδων ασφαλτικών

Στο θέμα των ασφαλτικών είπε ότι υπάρχουν μικρές μονάδες, μία σε κοινότητα της Λεμεσού και μία της Πάφου. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση άλλα χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων», ανέφερε. Είπε ότι όλος ο κόσμος θέλει καλό οδικό δίκτυο άλλα κανένας δεν θέλει τα ασφαλιστικά. Σημείωσε ότι η περιοχή Μιτσερού κατέφυγε στο δικαστήριο που δικαίωσε τις κοινότητες και ότι η Νομική Υπηρεσία θα κάνει έφεση στο Ανώτατο και θα αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς, η μείωση στον αριθμό των μονάδων έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ασφάλτου κατά πολύ, και συγκεκριμένα  κατά  35-40% πιο ακριβό. Σημείωσε ότι έχουν σημαντικά οδικά έργα που πρέπει να γίνουν, όπως είναι ο δρόμος της Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, στην Ευρύχου, τον παρακαμπτήριο στο Λευκωσία και άλλα οδικά έργα στη Λεμεσό.

Έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την περιοχή Καλαβασού και Κόση, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, είπε. Ο Υπουργός είπε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ασφαλτικά σε πόλεις και, φτάνει να είναι κλειστά συστήματα που ελέγχουν τις εκπομπές σκόνης κλπ.

Σε ερώτηση Βουλευτών του ΑΚΕΛ, γιατί δεν εγκαθίστανται στο κέντρο της Λευκωσίας αφού είναι ασφαλή ο Υπουργός είπε ότι μπορούν να εγκατασταθούν εκεί όπου προνοεί η νομοθεσία και προνοεί σε βαριά βιομηχανία ζώνης Α’.

Προβλήματα με σύμβαση για οδικό δίκτυο στον Ακάμα

Είπε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου έχει εφαρμοστεί το Σχέδιο για τον Ακάμα και ότι έχουν αποφασίσει στο Υπουργικό 10+1 αντισταθμιστικά έργα για τις επηρεαζόμενες κοινότητες. Μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις, είπε, είναι η εκταρική επιδότηση 60 ευρώ ανά δεκάριο σε όλες τις περιοχές που είναι εντός του Σχεδίου Ακάμα. Υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα είπε, που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2024.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών του ΔΗΣΥ, για το Σχέδιο Ακάμα, είπε ότι είναι σε εξέλιξη μια σύμβαση που αφορά το οδικό δίκτυο η οποία όπως είπε, δεν πάει και τόσο καλά, και ότι έχουν ενεργοποιηθεί οι ρήτρες της σύμβασης και θα δουν την εξέλιξη.

Είπε ακόμη ότι οι κόμβοι δεν έχουν προχωρήσει, και τώρα προσπαθούν να προκηρύξουν διαγωνισμό το 2024.

Οι δράσεις της Κυβέρνησης για επίλυση προβλημάτων γεωργών στη δυτική Λευκωσία

Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε έντονη αντίδραση από γεωργούς οι οποίοι καλλιεργούν λαχανικά και παρόμοια προϊόντα ότι έχουν πολύ πιο ψηλά κόστη σε σχέση με αυτά που πληρώνουν οι γεωργοί που παίρνουν νερό από τον νότιο αγωγό που είναι €0.17 ανά κυβικό μέτρο.

Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πρόσφατα εγκρίνει ένα Σχέδιο €600.000 το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ και αναμένεται σύντομα να υλοποιηθεί. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να επιδοτούνται έργα που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, όπως και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Έχουν προκηρύξει ένα μέτρο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση.

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλευτού ΔΗΣΥ, Σάβιας Ορφανίδου, ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να αυξηθεί αυτό το ποσό στο ένα εκατομμύριο και ότι αναμένεται απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Η κ. Ορφανίδου έθεσε επίσης την αφαίρεση του έργου για την κατασκευή βιολογικού σταθμού από το Σχέδιο Ανάκαμψης για τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων στη Δ. Λευκωσία. Σημείωσε ότι είναι «πολύ έντονοι» ότι το έργο αυτό θα δημιουργήσει τις προοπτικές για να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή.

Ο Υπουργός απάντησε ότι το έργο έχει αφαιρεθεί  από το Σχέδιο Ανάκαμψης διότι δεν ήταν ώριμο έργο, και θα εμπόδιζε τα υπόλοιπα ορόσημα, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους.

Σε ερώτηση της Προέδρου της Επιτροπής, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου,  ο κ. Ξενοφώντος  είπε ότι είναι το Υπουργείο κοντά στην προκήρυξη σχεδίου για μετεγκατάσταση ή απόσυρση κτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ξεκινήσει από την 1η του χρόνου.

Φωτοβολταϊκά

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εισηγήθηκε να μπορούν οι γεωργοί να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε ένα μικρό ποσοστό της γης τους για να ενισχυθούν τα εισοδήματά τους και να παραμένουν στην ύπαιθρο.

Ο κ. Ξενοφώντος, ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα να μην υπάρχει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές που είναι αρδεύσιμες και ότι σύντομα θα έχουν και την εντολή του ΥΠΕΣ για το θέμα.

Είπε ακόμη ότι συμφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρχει ευχέρεια για γεωργούς να μπορούν αν εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά , όμως για ιδία χρήση, και όχι για προμήθεια σε τρίτους.

Δρόμος Εζουσας - Αεροδρομίου Πάφου

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον δρόμο που θα συνδέσει το αεροδρόμιο Πάφου με την πόλη της Πάφου, σημειώνοντας ότι πάνω από αυτό την μικρή απόσταση περνούν τα αεροσκάφη και δημιουργείται θόρυβος εκκωφαντικός, και ρώτησε αν υπάρχει ανησυχία για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι έχει αξιολογηθεί δύο φορές από εμπειρογνώμονες σύμφωνα με νομοθεσία, και στη δεύτερη εκτίμηση είναι αρνητική η εκτίμηση των ειδικών, σημειώνοντας ότι είναι περιοχή προστασίας και σημαντικό πέρασμα για πτηνά. Είπε ότι φαίνεται ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω σημαντικών επιπτώσεων στην περιοχή προστασίας πτηνών και Νατούρα.

ΟΕΔΑ Πεντακώμου

Ο Υπουργός είπε ότι το ΟΕΔΑ Πενντακώμου είναι ένα έργο το οποίο δυστυχώς δεν λειτουργεί σωστά, και ότι τώρα είναι σε μια διαδικασία και αναμένουν τα αποτελέσματα.

Για τη μονάδα στην Κόση είπε ότι την ερχομένη Τρίτη θα έχουν συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους για να δουν πως θα προχωρήσουν. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι το θέμα θα προχωρήσει πολύ καλά.

Δυσωδία στην περιοχή Λάρνακας

Σε ερωτήσεις διαφόρων Βουλευτών για το θέμα οσμών η Έλενα Στυλιανοπούλου, Πρώτη Λειτουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα με το θεμα των οσμών από την κοπριά και έχει γίνει ένας κώδικας καλής γεωργικής πρακτικής στον οποίο δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για το πως πρέπει να γίνεται αυτή η εργασία. Ταυτόχρονα έχουν οριστεί και επιθεωρητές για να ελέγχουν το θέμα αυτό.

Χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, είπε, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αλλαγές θα φέρουν μείωση του προβλήματος τα επόμενα χρόνια.

Διαβουλεύσεις για νομοθεσία που διέπει τα πυροτεχνήματα

Εκπρόσωπος του Υπουργείου, αρμόδιος για το θέμα, ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο διαβουλεύσεις και ότι  θα πρέπει να μπει στη νομοθεσία πρόνοια για πρόστιμο όχι μόνο στον χρήστη αλλά και στον διαχειριστή του χώρου εκδηλώσεων.

Σε παρατήρηση του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη τι γίνεται αν αυτό γίνει σε ένα χωράφι, ο λειτουργός ανέφερε ότι αυτό  είναι ένα θέμα που βλέπουν πόσο δύσκολο είναι να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση και γι’ αυτό δεν έχει μπει στη νομοθεσία, και ότι βρίσκονται σε συνεργασία με την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία για να δουν πως θα το ξεπεράσουν αυτό το θέμα.

Έχει ήδη συγκληθεί σύσκεψη με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό της Αστυνομίας για να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό άμεσα τα θέματα για νομοτεχνικό έλεγχο και κατόπιν στη Βουλή.

Είπε ότι θα δημιουργηθούν επαρχιακά γραφεία επιθεωρήσεων τα οποία θα ασχολούνται με επιθεώρησης για αδειοδότηση για επιθεωρήσεις μεταλλείων και παράνομων λατομεύσεων.

Ικανοποίηση για Πράσινα Σημεία

Ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος με τη δουλειά που έγινε στα πράσινα σημεία. Εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε ότι υπάρχουν 22 και σχεδιάζονται ακόμη 14 σημειώνοντας ότι υπήρξε αντίδραση από κοινότητες που δεν τα ήθελαν στην περιοχή τους.

Είπε ακόμη ότι ο κόσμος τα χρησιμοποιεί και ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν όπως ο τρόπος διαχείρισης αποβλήτων. Υπαρχή μεγάλη ανάγκη για περισσότερα και για τοπικές παρεμβάσεις όπως τα πράσινα περίπτερα που θα χωρομετρηθούν σε απομακρυσμενες κοινότητες για να  διευκολυνθούν οι πολίτες να παίρνουν εκεί ανακυκλώσιμα υλικά.

Έτοιμη ενιαία υδατική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2024

Σε ερώτηση του Βουλευτη του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου για το αν συμφωνούν με διαφημίσεις που λένε ότι υπάρχουν μικροοργανισμοί στο νερό και αν γίνονται έλεγχοι και αν υπάρχουν ενδείξεις για εντοπισμό μικροοργανισμών, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι πολύ καλή η ποιότητα του νερού.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Γρηγορίου είπε ότι αναγνωρίζοντας ότι προκαλεί αναστάτωση στον κόσμο, έχει γίνει επικοινωνία με την εταιρεία και την υποχρέωσε να το αποσύρει. Ο κ. Κέττηρος ανάφερε ότι δεν απέσυρε τη διαφήμιση η συγκεκριμένη εταιρία.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός είπε ότι εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας ενιαίας υδατικής πολιτικής, και ότι ετοιμάζεται μελέτη από το Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων. Θα είναι έτοιμη μάλλον το πρώτο εξάμηνο του 2024, είπε εκπρόσωπος του Τμήματος.

Στο Υπουργικό πρόταση για Δασικό Κολλέγιο 

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Καυκαλιά, ο Υπουργός είπε ότι σύντομα, την μεθεπόμενη  Τετάρτη θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για επαναλειτουργία του Δασικού Κολλεγίου, ακριβώς πως ήταν προηγουμένως, με προσφορά τριετούς φοίτησης και θα είναι υπό το Υπουργείο Γεωργίας.

Αποχετευτικό

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο Υπουργός είπε ότι εργάζονται για να  επιτύχουν τον στόχο που τέθηκε και ότι δουλεύουν μαζί με όλες τις υπηρεσίες και τα Συμβούλια για να καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτές τις εργασίες. Είναι πάρα πολλά, είπε, σημειώνοντας πως γινεται τεράστια δουλειά, και ότι το Κοκκινοχώρια θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναδάσωση

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου είπε ότι τα μεσογειακά οικοσυστήματα αναγεννούνται από μόνα τους σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι περιπτώσεις που χρειάζεται αναδάσωση, τις γνωρίζουμε και είναι λιγοστές, είπε.

Τα κρατικά δάση διατηρούνται σε αρίστη κατάσταση, είπε, προσθέτοντας ότι χάνονται μόνο 200  δεκάρια τον χρόνο, ενώ πέρσι χάθηκαν μόνο 4 και ότι δεν μπορούν να παρέμβουν σε ιδιωτικά τεμάχια.

Είπε ακόμη ότι, αντί να μιλούμε για αναδάσωση πρέπει να μιλούμε για επαναδραστηριοποίηση της γεωργίας για να αποτρέπονται οι μεγάλες πυρκαγιές.

Ο Υπουργός είπε ότι είναι έτοιμοι να εξαγγείλουν μέτρα για να επαναδραστηριοποιηθούν οι γεωργοί σε περιοχές που έχουν καεί.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών στην Επιτροπή

Σε δική της τοποθέτηση η Βουλευτής του ΑΚΕΛ,  Μαρίνα Νικολάου ρώτησε για ευημερία των ζώων  και το σχετικό νομοσχέδιο, και αν υπάρχει πλάνο για το που θα μεταφερθούν τα ασφαλτικά σημειώνοντας ότι μπορεί να πάρει και χρόνια μέχρι και την τελική δικαστική απόφαση. Ρώτησε εάν είναι ασφαλή τότε γιατί πρέπει να μετακινηθούν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδη σημειώνοντας ότι στο προεκλογικό του πρόγραμμα ανέφερε ότι πρώτιστο μέλημα ήταν η μείωση κόστους παραγωγής γεωργών κλπ. Είπε ότι στον προϋπολογισμό δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται αυτό, αφού δύο σχετικά σχέδια έχουν μόνο €500.000 έχουν στον προϋπολογισμό για αποζημίωση επιστροφής ΦΠΑ στους γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ, είπε μεταξύ άλλων ότι υπήρξε τρομερή ελαστικότητα από την προηγουμένη Κυβέρνηση στο θέμα του χαλλουμιού και φαίνεται να ισχύει και με την υφιστάμενη, γιατί γίνονται συζητήσεις με άτομα που παίρνουν εκείνα που θέλουν άλλα δεν δίνουν αυτά που πρέπει, και αυτό τους κάνει να νιώθουν άτρωτοι και να ζητούν αναπροσαρμογή του φακέλου, είπε. Σημείωσε ότι χρειάζεται πολιτική απόφαση για το τι θέλουμε για το χαλούμι είπε.

Ο Βαλεντίνος Φακοντής επίσης του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αρδευτικά τμήματα σημειώνοντας ότι το κονδύλι των 300.000 ευρώ είναι «σταγόνα στον ωκεανό» αφού είναι καταχρεωμένα στην ΑΗΚ εξαιτίας στων μεγάλων δαπανών ενέργειας και αντικατάστασης εξοπλισμού.

Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος, Νίκος Κέττηρος, είπε μεταξύ άλλων ότι τα Πράσινα Σημεία είναι εξαφανισμένα από τον χάρτη και λειτουργούν με προχειρότητα όσα λειτουργούν.  

Ο Άντρος Καυκαλιάς του ΑΚΕΛ, είπε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάθεση των προϋπολογισμών και το τι περιλαμβάνουν από την παρουσία του προγράμματος της διακυβέρνησης με όσα άκουσαν σήμερα. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση όχι μόνο να κάνει διαπιστώσεις αλλά να φέρνει προτάσεις και λύσεις και να λαμβάνει αποφάσεις, είπε, σημειώνοντας πως δεν το άκουσαν αυτό ούτε στα ασφαλτικά, ούτε στον ΟΕΔΑ, ούτε σε ότι αφορά στον Ακάμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι η Κύπρος είναι ένας μικρός τόπος και αν αφαιρέσουμε περιοχές Νατούρα, κατεχόμενα, και άλλα δεν έχει μείνει πολλή γη, και πρέπει να την προστατεύσουμε, σημειώνοντας πως δεν προχωρούν θέματα από το Υπουργείο. Είπε ακόμη ότι δεν μπορούν να αποδεκτούν το  θέμα της δυσωδίας, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση στη Λάρνακα. Είπε ακόμη ότι, επιτακτικά πρέπει να γίνουν ενέργειες από Υπουργείο στο θέμα αναδάσωσης ενώ η λύση για το αλιευτικό καταφύγιο της Λάρνακας είναι να γίνει επέκταση του βραχίονα για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι τα ασφαλτικά, από τη στιγμή που είτε με δικαστικές είτε με πολιτικές αποφάσεις κρίθηκαν επικίνδυνα σε κάποιες περιοχές, η κοινωνική κατακραυγή θα είναι μεγάλη οπουδήποτε και αν εγκατασταθούν. Εισηγήθηκε ακόμη αν είναι δυνατό να γίνει ένας κατάλογος με επιδοτήσεις που δίδονται στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και να γνωρίζουν αν έχουν δοθεί και πότε προς αποφυγή σύγχυσης.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι στηρίζουν το Υπουργείο για να υλοποιήσει τις δράσεις τους σε αυτό τον νευραλγικό τομέα, και θα είναι δίπλα στον Υπουργό με εισηγήσεις για να πετύχει αυτούς του στόχους. Σημείωσε ότι η Κάρτα του Αγρότη ήταν εισήγηση της ΔΗΠΑ. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να δοθεί μια λύση στι καθυστερήσεις αδειοδότησεων από το Τμήμα Πολεοδομίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στην καταδίκη από ΕΕ όσον αφορά στον σχεδιασμό αποχετευτικών σημειώνοντας ότι δεν βλέπει πολλά έργα στον προγραμματισμό και διερωτήθηκε «αν σχεδιάζουμε να πάμε για πρόβλημα».

Είπε ακόμη ότι δεν μπορούν άλλο οι ΜΚΟ να λειτουργούν καταφύγια, και ζήτησε μια «σωστή πολιτική» για αδέσποτους γάτους και σκύλους. Έθεσε ακόμη και το θέμα της δενδροφύτευσης και ότι από την μία δεν υπάρχουν δέντρα για φύτευση  και από την  άλλη, δεν δέχεται κανένας να φυτεύσουν δέντρα πουθενά.

Λίγο πριν τη λήξη της τρίωρης συνεδρίας υπήρξε ένταση όταν ο κ. Τρυφωνίδης εξέφρασε έντονα τη διαφωνία του με την απόφαση του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής, Χρύση Παντελίδη, να μην δεκτεί ερώτηση από άλλο Βουλευτή της ΔΗΠΑ ο οποίος είχε προσέλθει στην αίθουσα προς το τέλος της συνεδρίας, λόγω καθυστέρησης της λήξης της συνεδρίας. Ο κ. Τρυφωνίδης διαμαρτυρήθηκε ότι επετράπη νωρίτερα σε άλλους Βουλευτές να κάνουν συμπληρωματικές ερωτήσεις και σχόλια στις τοποθετήσεις του Υπουργού. 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Εκδηλώσεις στην Πάφο για επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκροί και επίσημα ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν-Εικόνες από τη συντριβή του ελικοπτέρου
Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ στη συντριβή του ελικοπτέρου, σύμφωνα με τα Ιρανικά ΜΜΕ
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ενδείξεις πως δεν ενήργησε μόνος ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Φίτσο
ΒΙΝΤΕΟ: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου που συνετρίβη-«Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»
Άλλο ένα καλοκαίρι υπό τον φόβο των τετράτροχων στα παραλιακά μέτωπα-Στα συρτάρια τα μέτρα