Τρέχουν με πατημένο το γκάζι για την παραχώρηση της προσφυγικής χορηγίας-Στο περίμενε 2.000 αιτήσεις

Αρκετές χιλιάδες είναι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που υπήρξαν για προσφυγική χορηγία για αγορά διαμερίσματος ή κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης, με την Υπηρεσία Μέριμνας να επιχειρεί την όσο πιο γρήγορη εξέταση αυτών των αιτήσεων, ούτως ώστε να μην βρίσκονται στο περίμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αιτούντες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητα για εξέταση, συνολικά 2.000 αιτήσεις Παγκύπρια, με τις περισσότερες εξ’ αυτών, όπου απαριθμούν περίπου στις 1.500 να αφορούν την αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος, ενώ οι υπόλοιπες αιτήσεις είναι για ανέγερση κατοικίας, κάτι που δείχνει ότι οι πλείστοι πλέον οδηγούνται στην αγορά μιας έτοιμης κατοικίας ή ενός έτοιμου διαμερίσματος, που είναι και η πιο συμφέρουσα επιλογή.

Την ίδια ώρα, οι χιλιάδες αιτήσεις προς την Υπηρεσία Μέριμνας για παραχώρηση χορηγίας, αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι πλείστοι έχουν ανάγκη σήμερα αυτό το επίδομα, για να καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Έτσι, και η Υπηρεσία Μέριμνας, σήμερα έχει φθάσει στο σημείο ο ρυθμός εξέτασης, να είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό παραλαβής των αιτήσεων.

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση για τη στεγαστική χορηγία, εξήγησε στον REPORTER, o Επαρχιακός Συντονιστής της Λευκωσίας στην Υπηρεσία Μέριμνας, Μιχάλης Αχνιώτης, «πρέπει να έχει προβεί στην αγορά, ή να έχει προχωρήσει στην έκδοση άδειας για να αναγείρει την κατοικία του σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Άρα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εκδομένη άδεια οικοδομής, για να μπορέσουμε να παραλάβουμε την αίτηση, είτε προχωρεί σε αγορά κατοικίας από developer κάποιος, είτε θα το κτίσει μόνος. Η στρέβλωση που υπάρχει ωστόσο, είναι ότι οι developers πωλούν τα διαμερίσματα από τα σχέδια, χωρίς να έχουν τις άδειες, κάτι που είναι πρόβλημα για την Υπηρεσία Μέριμνας, καθώς χρειάζεται η άδεια οικοδομής».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για την παραχώρηση του προσφυγικού επιδόματος, όπως για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε αιτητή και η οικονομική του κατάσταση.

Όσον αφορά τον χρόνο αναμονής για τις εξετάσεις των αιτήσεων, αυτό φαίνεται να διαφέρει σε κάθε επαρχία, αναλόγως με το πού βρίσκεται η κατοικία ή το διαμέρισμα. Πιο συγκεκριμένα, στη Λευκωσία, επειδή είναι οι περισσότερες αιτήσεις που υπάρχουν, χρειάζονται δεκατρείς μήνες εξέτασης των αιτήσεων, στη Λάρνακα και Αμμόχωστο χρειάζονται δέκα μήνες, ενώ στη Λεμεσό δεκαέξι μήνες για να εξεταστούν οι αιτήσεις. «Αφού εξεταστούν οι αιτήσεις αυτές σε κάθε επαρχία, σε ένα μήνα όσοι είναι έτοιμοι για να πληρωθούν, αποστέλλονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις για να κάνουν συμβόλαιο και να πληρωθεί ο κάθε αιτητής».

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως για την παραχώρηση επιδόματος σε όσους ενοικιάζουν διαμέρισμα, δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς μέσα σε ένα μήνα εξετάζονται οι αιτήσεις και παραχωρούνται οι χορηγίες. Όπως ανέφερε εξάλλου ο κ. Αχνιώτης, «υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδρίες στην Υπηρεσία Μέριμνας για εξέταση των αιτήσεων και σε κάθε συνεδρία εξετάζονται εκατοντάδες αιτήσεις. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε συνεδρίες για να προχωρούν και οι εξετάσεις των αιτήσεων».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σήμερα στη Λευκωσία εξετάζονται οι αιτήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2022, ενώ σε Λεμεσό και Πάφο οι αιτήσεις που έγιναν τον Μάρτιο του 2022. Από την άλλη, η Λάρνακα είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς είναι πιο λίγες οι αιτήσεις στη συγκεκριμένη επαρχία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο παρελθόν ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Μέριμνας, διαρκούσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, ωστόσο, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν με την πάροδο των χρόνων και σήμερα χρειάζονται περίπου δυο χρόνια το αργότερο. «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι κάθε χρόνο εξετάζονται περισσότερες αιτήσεις από εκείνες που παραλάβαμε, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή».

Δειτε Επισης

Δικαίωμα ψήφου στα 17 και αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επί τάπητος στο Υπουργικό
Βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 16 βαθμούς η θερμοκρασία
Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη