Κλείνουν τα μάτια στον Νόμο για τα πλαστικά-Αποτσίγαρα, σακούλες και καλαμάκια παντού

Εκατοντάδες χιλιάδες φαίνεται να είναι τα φίλτρα των χρησιμοποιημένων τσιγάρων που απορρίπτονται από καπνιστές καθημερινώς, με τους αρμόδιους την ίδια ώρα να ψάχνουν τρόπους αλλά και λύσεις αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου, ιδιαιτέρως στην παρούσα φάση, όπου μετά από ευρωπαϊκή οδηγία, επιβάλλεται η συλλογή και διαχείριση των αποτσίγαρων που αποτελούν εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Μετά την απόσυρση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, στο δεκαετές πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθεί η συλλογή της γόπας από τα τσιγάρα, κάτι που πρέπει να ακολουθήσει και η Κύπρος μέσω τροποποιημένου Νομοσχέδιου. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί προβληματισμό στους αρμόδιους, είναι ότι ακόμη και με την πρώτη οδηγία της Ε.Ε., φαίνεται να μην τηρούνται μέχρι σήμερα οι κανονισμοί, καθώς όπως τα καλαμάκια, έτσι και οι πλαστικές σακούλες, συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην αγορά.

Σημειώνεται, ότι μετά από απόφαση που είχε ληφθεί πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου του 2022, απαγορεύθηκε η διαθεσιμότητα συγκεκριμένων πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης από την αγορά. Ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα, ήταν οι μπατονέτες, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια και ποτήρια

Μάλιστα, όσες υπεραγορές, χώροι φιλοξενίας και εστίας, ταχυφαγεία και άλλα καταστήματα λιανικού εμπορίου, δεν τηρούν τη Νομοθεσία, τότε το εξώδικο πρόστιμο ανέρχεται μέχρι τις 4.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση σοβαρής παράβασης αυτό μπορεί να ανέλθει μέχρι και τις 20.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συζήτηση για τη συλλογή και διαχείριση των φίλτρων των χρησιμοποιημένων τσιγάρων άρχισε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, με τον πρόεδρο της και βουλευτή, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, μιλώντας στον REPORTER, να εξηγεί τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία. «Μετά την απόσυρση των πλαστικών που αποφάσισε η Ε.Ε., ακολουθούν τα φίλτρα τσιγάρων, που βρίσκονται μέσα στην επόμενη φάση του δεκαετούς πλάνου της Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των αποβλήτων καπνού. Οπόταν, έχουμε στα χέρια μας εναρμονιστικό νομοσχέδιο που απέστειλε η Κυβέρνηση, όπου υποχρεώνει τις εταιρείες που εισάγουν τσιγάρα στην Κύπρο, να κάνουν ένα Οργανισμό, μη κερδοσκοπικό, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη που του αναθέτει ο Νόμος, με την καθαριότητα και τη συλλογή των αποτσίγαρων».

Αναμφισβήτητα, η περισυλλογή των εκατομμύριων αποτσίγαρων δεν είναι κάτι εφικτό και εύκολο, ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο τραπέζι, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση αυτών των φίλτρων. «Όταν έχουμε καπνιστές οι οποίες συνεχίζουν να πετάνε όπου βρουν τα αποτσίγαρά τους, ό,τι Νομοθεσίες και να υπάρξουν δεν θα επιτευχθεί ο στόχος. Αλλά τουλάχιστον μέσω της Νομοθεσίας, θα συνεισφέρουν και θα βοηθούν στην καθαριότητα. Για να μειωθούν τα πεταμένα αποτσίγαρα στη φύση, ένα από τα πράγματα που κάνουν στο εξωτερικό, είναι τα ειδικά δοχεία που υπάρχουν μέσα στους δρόμους, καθώς δεν γίνεται το αποτσίγαρο να ρίχνεται στους καλάθους σκουπιδιών με κίνδυνο πυρκαγιάς, ή ακόμα υπάρχουν κάποια ειδικά δοχεία που είναι όπως το μπουκάλι και μπορεί να ρίχνει μέσα το αποτσίγαρό του ο καπνιστής».

Οπόταν, πρόσθεσε ο κ. Θεοπέμπτου, «εξαρτάται ποια μέτρα θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, αλλά έχουν την ευθύνη να πάρουν μέτρα για την καθαριότητα και τη συλλογή των αποτσίγαρων».

Αναφορικά με την αρχική ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά στην Κύπρο, αυτή φαίνεται να μην έχει εφαρμοστεί ακόμη στον κατάλληλο βαθμό, κάτι που υπέδειξε και ο κ. Θεοπέμπτου. «Δεν γίνεται να διαφημίζονται πλαστικά καλαμάκια στο διαδίκτυο και να μην αντιδρά κανείς, ή να κηρύσσουν πλαστικά καλαμάκια ως επαναχρησιμοποιήσιμα».

Εάν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πρόστιμα λόγω της μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας, ο βουλευτής εξήγησε ότι, «ίσως να δεχθούμε μια επιθεώρηση από την Ε.Ε. ή εκτός εάν κάνει κάποιος καταγγελία. Το θέμα είναι ότι δημιουργήθηκε ζημιά και στις ίδιες τις εταιρείες οι οποίες έκαναν επενδύσεις για να φτιάξουν καλαμάκια για να είναι εντός του Νόμου. Έτσι, έχουμε από τη μία τις εταιρείες που εντός του Νόμου φτιάχνουν καλαμάκια και εμείς από την πλευρά μας να φωνάζουμε για τις εταιρείες που δεν τηρούν τον Νόμο, με αποτέλεσμα να μην γίνεται τίποτα».

Πάντως, για τις πλαστικές σακούλες, πρόκειται να επαναφέρει τροποποιητικό νομοσχέδιο η Κυβέρνηση, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου, «η Νομοθεσία αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύονται να δίνονται πλαστικές τσάντες στα ταμεία και επίσης μέσα στον Νόμο αναφέρεται για το επιτρεπτό πάχος για τις σακούλες που δίνονται έναντι αντίτιμου στα ταμεία. Αυτό που βλέπουμε με ανησυχία όμως, είναι ότι πέραν από τους καταναλωτές που έχουν μαζί τους τη δική τους επαναχρησιμοποιημένη τσάντα, συνεχίζουν να δίνονται κανονικά στα ταμεία πλαστικές σακούλες».

Έτσι, με την τροπολογία της Νομοθεσίας, πρόκειται να ρυθμίζεται το πάχος της πλαστικής τσάντας, καθώς αυτές που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι πιο μεγάλες, αλλά και πιο χοντρές, με αποτέλεσμα να τίθενται περιβαλλοντικά προβλήματα.

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα