Εκτάκτως στην Κύπρο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ-Συναντήθηκε με Χριστοδουλίδη

Η κρίση στη Μέση Ανατολή και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου ήταν στο επίκεντρο της σύντομης συζήτησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

376506945_319647924104496_8679661812964800196_n

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

370158728_879360123718765_1694428251472602329_n

398266305_995161998237690_4805263365233140845_n

Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την Τουρκία, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος θα έχει συνομιλίες για «την ευρωατλαντική ασφάλεια, για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας και για την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της κύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «ο Yπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 5-6 Νοεμβρίου 2023».

«Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα αναμένεται να ανταλλάξουν ιδέες για την κατάσταση στη Γάζα, τα περιφερειακά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η προαναγγελία επίσκεψης από τον Πρόεδρο

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του σε εγκαίνια σε χωριό της Λευκωσίας ο Πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα μεταβεί στη Λάρνακα για μια έκτακτη επίσκεψη στη χώρα, "μέσα στο πλαίσιο και των προσπαθειών που η χώρα μας έχει αναλάβει σε σχέση με την κρίση στην περιοχή μας".

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εμείς προσπαθούμε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή, με εξαίρετες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Είναι σημαντικό ότι τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και η Πρόεδρος της Επιτροπής έχουν υιοθετήσει την πρωτοβουλία μας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «εργαζόμαστε στα θέματα των λεπτομερειών, έτσι ώστε να υλοποιηθεί. Φαίνεται ότι η κρίση, όπως βλέπουμε τα δεδομένα να διαμορφώνονται, θα είναι σε μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της πρότασης. Αλλά, επαναλαμβάνω, συνεχώς βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες. Τις επόμενες ώρες θα δείτε ότι θα υπάρξουν πέραν των τηλεφωνικών επικοινωνιών και συναντήσεις εδώ στην Κύπρο για το συγκεκριμένο θέμα και ελπίζουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να  βοηθήσουμε».

Σε ερώτηση εάν γίνονται συζητήσεις με το Ισραήλ για το θέμα κατάπαυσης του πυρός, ώστε να υπάρξει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Ισραήλ είναι υπέρ της πρωτοβουλίας μας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός». Ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες που επεξεργάζονται σχετίζονται με το πώς θα μεταφερθεί η βοήθεια, ειδικότερα το πώς θα προσεγγίσει τη Γάζα.

«Αντιλαμβάνεστε ότι συζητούμε τις λεπτομέρειες σε σχέση με την πλατφόρμα γιατί η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γάζα δεν επιτρέπει να προσεγγίσουν πλοία», είπε. «Από κει και πέρα μιλάμε με τα Ηνωμένα Έθνη διότι τα ΗΕ θα παραλαμβάνουν τη βοήθεια και όχι η Χαμάς, έτσι ώστε να φτάνει στον πληθυσμό. Όλα αυτά είναι που συζητούμε», είχε δηλώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»