Αρχίζουν το σεργιάνι οι μανιταροσυλλέκτες-Το απαγορευτικό εργαλείο, τα δηλητηριώδη και το πρόστιμο

Κάθε αρχή του χειμώνα και ιδιαίτερα μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές τα μανιτάρια, για τα οποία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι λάτρεις και μάλιστα, θα διανύσουν με τα πόδια σε κάποιες περιπτώσεις αρκετά χιλιόμετρα, ούτως ώστε να μαζέψουν μανιτάρια για να τα μεταφέρουν στο σπίτι τους για κατανάλωση ή να τα πωλήσουν.

Μάλιστα, το πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στην Κυπερούντα, όπου άνδρας μετέβη στην περιοχή για να μαζέψει μανιτάρια, αλλά τελικά εντόπισε χειροβομβίδα θέτοντας σε κινητοποίηση τις Αρχές, έφερε ξανά στο προσκήνιο τους μανιταροσυλλέκτες, για τους οποίους υπάρχουν ειδικές συστάσεις και οδηγίες, ούτως ώστε να προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά και να προστατεύονται και οι ίδιοι.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο περιστατικό, όταν μετέβηκαν στο σημείο μέλη της Δύναμης, διαφάνηκε ότι ήταν αμυντική χειροβομβίδα τύπου M-26, η οποία δεν έφερε μοχλό οπλίσεως και αφού βρισκόταν σε προχωρημένη οξείδωση, παραλήφθηκε από πυροτεχνουργό για καταστροφή.

Την ίδια ώρα, το Τμήμα Δασών, καλεί τους λάτρεις των μανιταριών που σπεύδουν σε διάφορα σημεία με απώτερο σκοπό την ανεύρεση μανιταριών, να μην χρησιμοποιούν εργαλεία για την αποκοπή τους. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι ότι αρκετοί μανιταροσυλλέκτες, για να εντοπίζουν και να καρπώνονται πιο εύκολα τα μανιτάρια, χρησιμοποιούν τσουγκράνες ή χτένες όπως τις αποκαλούμαι, ούτως ώστε να απομακρύνουν τα διάφορα χόρτα που βρίσκονται πάνω από τα μανιτάρια.

Ουσιαστικά, με αυτή τους τη μέθοδο οι μανιταροσυλλέκτες, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν μανιτάρια, καταστρέφουν την ίδια ώρα αρκετά σημεία της φύσης, ενώ παράλληλα προκαλείται ζημιά στο δασικό οικοσύστημα αφού θανατώνει και τα μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς και φυτά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα, υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος.

Πάντως, οποιοδήποτε πρόσωπο τσακώσουν οι Αρχές να ακολουθούν αυτή την τακτική με τις χτένες, τότε του εκδίδεται εξώδικο πρόστιμο, κάτι που όπως αναφέρεται από τον περί Δασών Νόμο, σε περίπτωση καταδίκης επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές μαζί.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, o εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι, «πρώτα απ’ όλα εκείνος που πηγαίνει μέσα στο δάσος, πρέπει και οφείλει να σέβεται τη φύση. Απαγορεύονται οι χτένες και είναι κάτι που πρέπει να το αποφεύγουν οι μανιταροσυλλέκτες για να αναμοχλεύουν το έδαφος για να βρουν τα μανιτάρια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μανιτάρια φαίνονται και είναι εύκολο να τα διακρίνουν».

Επιπρόσθετα, ο κ. Κωνσταντίνου εξήγησε ότι όσοι σπεύδουν να αποκόψουν μανιτάρια, πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι αυτά που επιτρέπεται η κατανάλωσή τους. «Υπάρχουν αρκετά μανιτάρια που είναι ακόμη και άσπρα και κόκκινα, αλλά είναι δηλητηριώδη, με αποτέλεσμα να καταλήγουν αρκετοί στο Νοσοκομείο, με κίνδυνο να χάσουν και τη ζωή τους».

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση, από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη, ενώ κατά τη συλλογή τους, προτρέπεται, να αφαιρείται η φυλλάδα που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια να αφαιρείται με προσεκτικές κινήσεις με το χέρι.

Μάλιστα, η συμβουλή που δίδεται στους μανιταροσυλλέκτες, είναι πως το μανιτάρι μπορεί να κόβεται με μαχαίρι λίγο πάνω από το έδαφος και ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε.

Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι, «η θερμοκρασία επίσης μπορεί να έχει σημειώσει σταδιακή πτώση, ωστόσο, ο κίνδυνος για πυρκαγιές ακόμη υπάρχει και είναι προτιμότερο όσοι θα πάνε για μανιτάρια, να φοράνε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, καθώς υπάρχουν και φίδια ακόμη. Επίσης, στην παρούσα φάση που αρχίζει το κυνήγι, πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί όσοι πάνε να μαζέψουν μανιτάρια».

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρτούν μέχρι και φωτογραφίες στο διαδίκτυο με τις περιοχές που υπάρχει μεγάλος αριθμός μανιταριών, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, «μόλις ακούσουν οι λάτρεις ότι υπάρχουν μανιτάρια σε μια περιοχή, θα τρέξουν όλοι εκεί, κάτι που επιφέρει ζημιά στην ίδια τη φύση, καθώς όλοι αυτοί θα πατήσουν και θα καταστρέψουν αρκετά σημεία της περιοχής».

Σημειώνεται ότι, η συλλογή μανιταριών, πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και εκείνο που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι, όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα. Το Τμήμα Δασών, τονίζει εξάλλου ότι είναι πολύ να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια.

Δειτε Επισης

Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Πρώην σύζυγος εμίρη του ISIS αντιμέτωπη με σοβαρές κατηγορίες στη Γαλλία-«Ήξερε ότι ο άνδρας της με βίαζε»
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Φόβοι για ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου από το Διεθνές Δικαστήριο-Πιέσεις να μην εκδοθεί
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή