Εξορμούν σχεδόν 40.000 κυνηγοί με τα κινητά ανά χείρας-Δυσφορία για sms και μείωση θηράματος

Με τα όπλα επ’ ώμου και τα κινητά ανά χείρας, εξορμούν στα βουνά σχεδόν 40.000 κυνηγοί για την κάρπωση του επιδημητικού θηράματος του λαγού και της πέρδικας, με τη φετινή χρόνια ωστόσο να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, αφού πλέον είναι υποχρεωτική η αποστολή μηνύματος για το κάθε θήραμα των κυνηγών, ενώ όσοι παραβλέψουν αυτή τη διαδικασία, υπόκεινται σε πρόστιμο ύψους εκατό ευρώ.

Η Υπηρεσία Θήρας, έχει προχωρήσει στην εν λόγω απόφαση της καταγραφής των θηραμάτων, που γίνεται μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, την οποία μπορεί να κατεβάσει ο κάθε κυνηγός στο κινητό του, για να έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πιο σωστά και ακριβή στοιχεία με σκοπό αυτά να αξιοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση όλων των θηραμάτων. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, με αυτό τον τρόπο τα στοιχεία δεν θα τυγχάνουν αμφισβήτησης, ενώ παράλληλα θα αποτελέσουν όπλο για την υπεράσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Όπως και κατά την περσινή περίοδο πάντως, έτσι και φέτος, αναμένεται ότι θα εξορμήσουν σχεδόν 40.000 κυνηγοί, ενώ όπως κάθε χρονιά, οι πλείστοι κυνηγοί παραμένουν τελευταία στιγμή για να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειας τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρο Αναγιωτό, «μέχρι τα μέσα της εβδομάδας είχαν ανανεώσει 27.000 κυνηγοί, ωστόσο, οι πλείστοι παραμένουν την τελευταία στιγμή για να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειας τους και υπολογίζεται ότι οι κυνηγοί που θα εξορμήσουν την πρώτη Κυριακή, να είναι κοντά στις 40.000».

Εκείνο που είναι σημαντικό για την συγκεκριμένη κυνηγετική περίοδο, τόνισε ο κ. Αναγιωτός, «είναι υποχρεωτική η καταγραφή της κάρπωσης. Δηλαδή κάποιος εάν πάρει δυο περδίκια, πρέπει να τα δηλώσει στην Υπηρεσία μέσω της εφαρμογής Artemis Cy, διαφορετικά υπάρχει πρόστιμο 100 ευρώ. Σίγουρα όμως, δεν είναι στόχος της Υπηρεσίας μας το πρόστιμο, αλλά είναι κάτι που είναι υποχρεωτικό να το πράξει ο κυνηγός. Yπάρχει πρόνοια της Νομοθεσίας, όπου αναφέρει πως εάν κάποιος δεν δηλώσει τα θηράματά του, μπορεί να του εκδοθεί εξώδικο πρόστιμο και γι’ αυτό ο κόσμος καλείται να συμμορφώνεται».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η ανανέωση άδειας κυνηγίου πραγματοποιείται ηλικιακά και πιο συγκεκριμένα, από τα 18 μέχρι τα 65 είναι στα 77 ευρώ, από τα 65 μέχρι τα 80 είναι 43 ευρώ και από την ηλικία των 80 και άνω είναι δωρεάν.

Για τη φετινή περίοδο πάντως, σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, αφέθηκαν ελεύθερα 70.000 περδίκια, όπως και ένα μικρό ποσοστό λαγών. «Τα συγκεκριμένα θηράματα, αφήνονται στους πυρήνες απελευθέρωσης, που υπάρχουν 600 διαφορετικά σημεία σε όλες τις επαρχίες, κάτι που γνωρίζουν οι κυνηγοί που βρίσκονται».

Τα είδη και ύψη προστίμων κάθε κυνηγετική περίοδο

Δεκάδες μέχρι και εκατοντάδες είναι τα πρόστιμα που εκδίδονται κάθε κυνηγετική περίοδο για διάφορες παραβάσεις, με τα κυριότερα πρόστιμα να αφορούν κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές, όπως και κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, το πρόστιμο για κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές αρχίζει από 3.000 και ανεβαίνει αναλόγως εάν συνδυάζεται με άλλα αδικήματα, ενώ και για κυνήγι χωρίς άδεια κυνηγίου, το πρόστιμο αρχίζει επίσης από τις 3.000 ευρώ και ανεβαίνει αναλόγως εάν υπάρχουν άλλα αδικήματα. «Είναι οι κυριότερες παραβάσεις που παρουσιάζονται κάθε κυνηγετική περίοδο».

Πάντως, από την πρώτη Κυριακή, επιτρέπονται όλα τα θηραματικά είδη στους κυνηγούς, με τα κυριότερα θηράματα αυτή την περίοδο να είναι ο λαγός, η πέρδικα, η φραγκολίνα, οι τζίκλες και η φάσσα. Από αυτά τα είδη, υπάρχει όριο κάρπωσης ανά εξόρμηση για τον λαγό που είναι ένας, για τα περδίκια που είναι τέσσερα και για τη φραγκολίνα που είναι μια, ενώ για τα υπόλοιπα θηράματα, δεν υπάρχει όριο κάρπωσης.

Βράζουν οι κυνηγοί για τα sms και τη μείωση του θηράματος

Δυσφορία επικρατεί την ίδια ώρα ανάμεσα στους κυνηγούς με την υποχρεωτική αποστολή μηνυμάτων για την καταγραφή της κάρπωσης, αφού θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι τόσο εύκολη για όλους κυνηγούς, ενώ ταυτόχρονα, ανησυχούν για τη μείωση του θηράματος, που φαίνεται κάθε χρονιά να λιγοστεύει.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο πρόεδρος του Κινήματος Κυπρίων Κυνηγών, Νικόλας Προδρόμου, είπε ότι, «βλέπουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τη μείωση του ενδημικού θηράματος, κάτι που διαφάνηκε μέσα από τις κυνηγετικές αναγνωρίσεις που έχουμε κάνει σε διάφορες περιοχές. Αυτή η μείωση, θεωρούμε ότι οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα με τη λαθροθηρία που υπάρχει. Δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε να υπάρχει μια σταθερότητα και μάλιστα φαίνεται να υπάρχει μια μείωση στον αριθμό των θηραμάτων και δεν ξέρουμε πόσο θα μειωθούν ακόμα».

Από την πλευρά τους οι κυνηγοί πάντως, προτρέπουν κάθε κυνηγό να αρκεστεί στις πραγματικές στιγμές που θα ζήσει με την κυνηγετική του παρέα και όχι στον αριθμό κάρπωσης θηραμάτων. «Καλούμε τους κυνηγούς να επιδεικνύουν σεβασμό προς τις ξένες περιουσίες, να είναι προσεχτικοί και να αποφεύγονται τα παρατράγουδα, όπως είναι για παράδειγμα οι τσακωμοί, είτε για ένα πόστο, είτε για ένα κυνηγετικό σημείο όπου θα εξορμήσουν. Πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κυνηγών ο απόλυτος αλληλοσεβασμός, όπως και ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τις ξένες περιουσίες που βρίσκουν στο διάβα τους».

Την ίδια ώρα, ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν στα social media αρκετές φωτογραφίες κυνηγών που αναρτούν με τα σκοτωμένα θηράματά τους, με τον κ. Προδρόμου, να απαντά ότι, «το να παρουσιάζεται μια καλαίσθητη φωτογραφία και να αποδίδεται φόρος τιμής στο νεκρό θήραμα, είναι κάτι που γίνεται και σε άλλες χώρες. Δεν θεωρούμε ότι τίθεται οποιοδήποτε ζήτημα και αυτοί που αντιδρούν, δεν μπορούν να κατανοήσουν την πραγματική ουσία του κυνηγιού. Σίγουρα όμως, οι αναρτήσεις με πενήντα και εξήντα νεκρά θηράματα, είναι λάθος και προκλητικό και την ίδια ώρα προκαλούνται τα διάφορα αντικυνηγετικά σύνολα».

Όσον αφορά την αποστολή μηνυμάτων για τις καρπώσεις θηραμάτων, οι κυνηγοί συμφωνούν με το σκεπτικό, ωστόσο διαφωνούν με τον τρόπο που έχει επιλέξει η Υπηρεσία Θήρας για να γίνεται η δήλωση. «Είναι μια λανθασμένη τακτική, γιατί δεν μπορούν να επιβάλουν στους κυνηγούς, πριν να καθίσουν στο αυτοκίνητο να έχουν δηλώσει τα θηράματα. Κάποιοι κυνηγοί μπορεί να μην κατέχουν εξελιγμένα τηλέφωνα, ή να μην γνωρίζουν καλά τη χρήση τους, όπως είναι οι γονείς μας και οι παππούδες μας».

Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, «είναι κάτι καλό για να υπάρχουν αριθμοί και στατιστικά θηραμάτων, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται αυτή η τακτική με πρόστιμο, σε όσους δεν το πράξουν. Θεωρούμε ότι πρέπει να δίνεται ο κατάλληλος χρόνος στους κυνηγούς μέχρι να πάνε σπίτι και να τα δηλώσουν, για να μπορέσουν να βοηθιούνται και οι μεγαλύτεροι. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν υπάρχει σωστή δήλωση θηραμάτων και θα είναι λανθασμένα τα αποτελέσματα που θα βγουν από την Υπηρεσία Θήρας, γιατί πολλοί κυνηγοί δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να δηλώσουν τα θηράματά τους».

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο ότι σύμφωνα με τη Θήρα, όσοι κυνηγοί δεν έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy και δεν διαθέτουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μπορούν να επικοινωνούν με άλλο πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης τους, που θα έχει πρόσβαση στην εφαρμογή Artemis Cy, για να καταγράφει την κάρπωσή τους. Μάλιστα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις που το πιο πάνω δεν είναι δυνατό να γίνεται τότε ο κυνηγός, μπορεί να στέλνει γραπτό μήνυμα στην υπηρεσία Θήρας που θα αναφέρει τον αριθμό του δελτίου ταυτότητας, το θήραμα, τον αριθμό των θηραμάτων που θήρευσε και αν είναι νεαρά ή ενήλικα.

1

3

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια