Ανησυχούν για το μέλλον τους οι ναυαγοσώστες-«Βλέπουμε να φεύγουν οι καλοί μας»

Επιπλέον προσλήψεις ζητούν οι ναυαγοσώστες για στελέχωση των ναυαγοσωστικών τους μονάδων, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη περισσότερων ναυαγοσωστών ούτως ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα και να υπάρχουν κενοί ναυαγοσωστικοί πύργοι, ενώ την ίδια ώρα, εισήγησή τους είναι η μετατροπή των ναυαγοσωστών ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, αμέσως μετά τη συμπλήρωση τριάντα μηνών απασχόλησης.

Σε συνάντηση που είχαν οι ναυαγοσώστες την προηγούμενη βδομάδα με εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, εκφράστηκαν όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των ναυαγοσωστών, με το κυριότερο ζήτημα που τους απασχολεί, να είναι αυτό της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αιτήματα των ναυαγοσωστών έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες ούτως ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες προσλήψεις ναυαγοσωστών, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Σημειώνεται ότι σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 300 ναυαγοσώστες, οι οποίοι είναι μόνιμο προσωπικό, όπως και εποχικοί.

Την ίδια ώρα, οι ναυαγοσώστες από την πλευρά τους, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο τους, αφού όπως αναφέρουν, το μέλλον τους είναι θολό και αβέβαιο, ενώ ταυτόχρονα, αναφέρουν πως βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία έμπειρους ναυαγοσώστες να αποχωρούν από τον κλάδο τους. Κάτι που επιβεβαίωσε στον REPORTER, το μέλος της αντιπροσωπευτικής επιτροπής ναυαγοσωστών Λεμεσού, Γιώργος Ηρακλή, ο οποίος είπε πως, «γνωρίζοντας ότι θα εξετάζονται οι ναυαγοσώστες, χωρίς να γνωρίζουν μάλιστα εάν θα είναι μόνιμοι σε αυτή τη θέση, βλέπουν το μέλλον τους με διστακτικότητα».

Η ιδανική λύση για τους ναυαγοσώστες, κάτι που έθεσαν και στο τραπέζι με τα αιτήματά τους, είναι η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ασφάλειας Παραλιών ΣΑΛΑΜΙΣ και η σύσταση Υπηρεσίας Ασφάλειας Παραλιών, όπου όλοι οι ναυαγοσώστες πρόκειται να υπάγονται κάτω από τον ίδιο αρμόδιο φορέα, ώστε, όπως ανέφερε ο κ. Ηρακλή, «θα υπάρχει ένας ενιαίος και ομοιόμορφος τρόπος λειτουργίας της ναυαγοσωστικής και τον τερματισμό του φαινομένου προστασίας ορισμένων παραλίων και όχι όλων».

Επιπρόσθετα, οι ναυαγοσώστες μαζί με τις συντεχνίες τους, ζητούν τη μονιμοποίηση όλων των τριαντάμηνων ναυαγοσωστών αορίστου χρόνου, όπου οι οποίοι τώρα εργάζονται σε οκτάμηνη βάση και είναι άρτια εκπαιδευμένοι και προσοντούχοι. «Θέλουμε ακόμη οι προσλήψεις των υπολοίπων να είναι τουλάχιστον οκτώ μήνες και περισσότερο, κάτι που θα επιτελέσει τον καταλυτικό ρόλο στο θέμα του μεγάλου προβλήματος υποστελέχωσης τόσο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όσο και για τους χειμερινούς».

Σε ότι φορά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών με κύριο εκπρόσωπο ναυαγοσωστών τη Συντεχνία ΣΕΚ, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων κάποιες πιθανές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τη ναυαγοσωστική εδώ και χρόνια.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν περιπτώσεις για υλοποίηση κάποιων άμεσων προσωρινών ενεργειών, ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν έστω κάποια χειμερινά πόστα, όπως η άμεση πλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν έπειτα από την πρακτική εξέταση των μόνιμων ναυαγοσωστών, μαζί και αυτών που έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα, αλλά και η μονιμοποίηση επιπλέον ναυαγοσωστών για την κάλυψη κάποιων κύριων πόστων τα οποία, σύμφωνα με τους ναυαγοσώστες, θα έπρεπε να είναι ήδη επανδρωμένα ολόχρονα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο ΣΑΛΑΜΙΣ.

Πάντως, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Ηρακλή, «τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες και τα ωφελήματα των ναυαγοσωστών, όπως οι υφιστάμενες μόνιμες θέσεις, η μισθολογική κλίμακα, η παραχώρηση προσαυξήσεων και η παραχώρηση εξοπλισμού, πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το ΚΣΕΔ».

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα