Μέτρηση έντασης ήχου στις 10.000 πτήσεις αντί στις 50.000 που ίσχυε ως τώρα

Με 38 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια ενέκρινε πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου με βάση την οποία τροποποιείται ο περί Αξιολόγησης και Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Θορύβου Νόμος, ώστε οι ετήσιες κινήσεις αεροσκαφών, ήτοι οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις αυτών για τις οποίες απαιτείται η μέτρηση της έντασης του ήχου, στο πλαίσιο χαρτογράφησης του θορύβου να μειωθούν από τις 50.000 στις 10.000.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, ώστε οι δύο αερολιμένες που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία να ελέγχονται για τον θόρυβο που προκαλούν οι κινήσεις τους και να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας χαρτογράφησης του θορύβου από την αρμόδια αρχή. 

Επιπροσθέτως, βάσει των αποτελεσμάτων της εν λόγω χαρτογράφησης θα καταστεί δυνατή η αξιολόγηση τυχόν επίδρασης του θορύβου στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των περιοίκων των δύο αερολιμένων.

Σημειώνεται ότι όλοι οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών που κλήθηκαν κατά την συζήτηση στην επιτροπή περιβάλλοντος συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της, ώστε να αμβλυνθεί κατά το δυνατόν η πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε συνεχόμενο ή/και έκτακτο θόρυβο. 

Εξηγώντας την πρότασή του ενώπιον της Ολομέλειας ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι ως τώρα το αρμόδιο τμήμα για να κάνει υποχρεωτικές μετρήσεις έπρεπε οι πτήσεις στα δύο αεροδρόμια να ήταν 50.000 το χρόνο. Τώρα μειώνεται αυτός ο αριθμός στις 10.000 και άρα το αρμόδιο τμήμα υποχρεούται να κάνει μετρήσεις και να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»