Διακριτική παρουσία ΕΦ στον Άγιο Δομέτιο-Ζητούν επάνδρωση των φυλακίων οι κάτοικοι

Εδώ και τρείς μήνες παρακολουθούν τις κινήσεις του κατοχικού στρατού, οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής του Αγίου Δομετίου, με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και την παρουσία μεγάλου αριθμού Τούρκων στρατιωτών, να δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας.

Σήμερα στην περιοχή, κοντά στο «σπίτι της Μαρίας» όπου ο κατοχικός στρατός τοποθέτησε παράνομα κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και προβολέα, επικρατούσε ηρεμία και μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ κατά τακτά χρονικά διαστήματα προχωρούσαν σε συχνές περιπολίες στη νεκρή ζώνη. Από το σημείο όπου βρεθήκαμε, στο τουρκικό φυλάκιο ήταν ορατοί δύο στρατιώτες του κατοχικού στρατού, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, πιο συχνές έγιναν και οι περιπολίες από μέλη της Εθνικής Φρουράς.

dyo

Άλλωστε, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί, σε διακριτικό βαθμό, αριθμός δυνάμεων ασφαλείας. «Σκοπός είναι να άρουμε το αίσθημα ανασφάλειας που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες. Θέλουμε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους περίοικους. Αυτό είναι η υποχρέωσή μας», είπε, ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη, να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε, δηλαδή ότι η παρανομία θα αρθεί.

370195146_1083949423024877_7915632968191172541_n

Το σπίτι της κυρίας Μάρως, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το φυλάκιο του κατοχικού στρατού και όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, έρχονται ανά διαστήματα και αλλάζουν την σημαία τους που βρίσκεται τοποθετημένη στο σπίτι της Τουρκούς. «Από το 1976 που βρισκόμαστε εδώ, έχουμε συνηθίσει την παρουσία τους. Ανησυχήσαμε όμως όταν τοποθέτησαν τον προβολέα, γιατί δημιουργείται ανασφάλεια. Θα πρέπει να υπάρξει προστασία με σκοπιές στην περιοχή και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Πρέπει να νιώθουμε και εμείς περισσότερη ασφάλεια», είπε.

Λίγα μέτρα πιο κάτω, κοντά σε ένα από τα εγκαταλελειμμένα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς, είναι το σπίτι της κας Έλλης, η οποία μας περιέγραψε την ημέρα που περίπου 50 στρατιώτες του κατοχικού στρατού κατέβηκε από το βουνό για να πάει στο «σπίτι της Μαρίας» και φώναζαν συνθήματα. «Είμαστε τόσο κοντά από το σημείο. Αναγκαστήκαμε να μην ανοίγουμε τηλεόραση για να μην τρομοκρατηθούν τα εγγόνια μας, από τα όσα λέγονται για την περιοχή».

Όπως η κα Έλλη, έτσι και ο γείτονάς της, ο κος Όμηρος, παρόλο που βλέπουν πως οι διακριτικές περιπολίες από μέλη της Εθνικής Φρουράς έχουν αυξηθεί, ζητούν την επάνδρωση όλων των φυλακίων της περιοχής, που είχαν καταργηθεί. Μάλιστα ο κος Όμηρος, είπε πως από τότε που δεν επανδρώνεται το φυλάκιο δίπλα από το σπίτι του, βγάζουν οι ίδιοι για σκοπιά. «Βλέπουμε συνεχώς τους απέναντι να προκαλούν. Είμαστε σε αβεβαιότητα. Χθες πάλι ήρθαν και οι ειρηνευτικές δυνάμεις έβγαζαν περιπολίες όλη την νύχτα. Ζητάμε ασφάλεια, γιατί ο κόσμος είναι αναστατωμένος στην περιοχή. Θα πρέπει να επανδρωθούν όλα τα φυλάκια. Πρέπει να βγάζουμε εμείς μια ζωή σκοπιά και να μην κοιμόμαστε ήρεμοι;», διερωτήθηκε.

370241143_859610369241589_1944259168597128900_n

Χρυστάλλα και όχι Μαρία η ιδιοκτήτρια

Για την ιστορία, σύμφωνα και με τα όσα μας ανέφεραν οι κάτοικοι, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού όπου τοποθέτησαν το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και τον προβολέα οι στρατιώτες του κατοχικού στρατού, δεν ονομαζόταν Μαρία, αλλά Χρυστάλλα και ήταν Τουρκοκύπρια, που βαφτίστηκε χριστιανή.

Εικάζεται πως στο συγκεκριμένο σπίτι δόθηκε άλλο όνομα, λόγω του γεγονότος ότι το Μαρία είναι σύνηθες όνομα στην Κύπρο.

377268741_296851019994575_7768253856275844275_n

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος