Ελάχιστα τα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στην Κύπρο-«Δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία, ούτε εμβόλιο»

Στην Κύπρο παρουσιάζονται σποραδικά κρούσματα Δάγκειου πυρετού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, η οποία σημείωσε ότι πρωτογενής λοίμωξη εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται να υπήρξε ποτέ.

Σύμφωνα με την Ελισάβετ Κωνσταντίνου «στην Κύπρο δεν έχουμε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού», προσθέτοντας πως τα περιστατικά που εμφανίζονται είναι εισαγόμενα, δηλαδή άτομα που έρχονται από το εξωτερικό και φέρουν τον ιό μαζί τους.

Αν και όπως είπε «πρωτογενή λοίμωξη εντός της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να είχαμε», εντούτοις, διατηρεί τις επιφυλάξεις της, αφού όπως είπε το συγκεκριμένο νόσημα δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί. 

Ως εκ τούτου, είπε πως από τα Αρχεία που διαθέτει το αρμόδιο Υπουργείο οι μολύνσεις από το συγκεκριμένο νόσημα είναι σποραδικές.

Υπενθυμίζεται ότι στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, νοσηλεύονται δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα Δάγκειου πυρετού. Πρόκειται για τα δύο πρώτα κρούσματα στην Κύπρο την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός στην Ευρώπη.

Ερωτηθείσα αν έχουν καταγραφεί περιστατικά τα προηγούμενα έτη, η κ. Κωνσταντίνου είπε πως έχει καταγραφεί ένα περιστατικό πέρσι, το οποίο ήταν εισαγόμενο.

Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε πως «δεν φαίνεται να υπάρχουν περιστατικά που να έχουν νοσηλευτεί με Δάγκειο πυρετό».

Σε ερώτηση αν τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε πως «η Κύπρος έχει διαθέσιμη τη μέθοδο για τη διάγνωση της νόσου, δηλαδή μπορεί να τη διαγνώσει και είναι σε θέση να περιθάλψει περιστατικά».

Συμπτώματα της νόσου

Όπως είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Κωνσταντίνου ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων που μολύνονται από τον ιό του Δάγκειου πυρετού είναι ασυμπτωματικός.

Επιπλέον εξήγησε πως αν κάποια περιστατικά εμφανίσουν συμπτώματα, αυτά είναι συμπτώματα μιας ελαφράς ίωσης, σημειώνοντας ότι συνήθως εμφανίζουν ελαφρά πυρετική κίνηση, πονοκέφαλο, αδιαθεσία και εξανθήματα στα στόματα που συνηγορούν υπέρ κάποιας ιογενούς λοίμωξης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είναι πολύ μικρό το ποσοστό των περιστατικών, που εκδηλώνει βαριά κλινική συμπτωματολογία και είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό».

Δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία, ούτε εμβόλιο

Σε σχέση με την θεραπεία που προβλέπεται, είπε πως η αγωγή που παίρνουν τα άτομα αυτά είναι συντηρητική, δηλαδή  πολλά υγρά, αντιπυρετικά και οτιδήποτε άλλο χρειάζονται, για υποστήριξη των βασικών λειτουργιών.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία, ούτε εμβόλιο μέχρι στιγμής.

Πώς μεταδίδεται ο Δάγκειος πυρετός

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti και Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης).

Σύμφωνα με την Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών «στην Κύπρο έχουμε και τα δύο είδη αυτών των κουνουπιών, που είναι ο ενδιάμεσος ξενιστής που μολύνει τον άνθρωπο, αφού όπως σημείωσε «η μετάδοση δεν γίνεται κατευθείαν από άνθρωπο πρέπει να μεσολαβήσει ο ενδιάμεσος ξενιστής που είναι το κουνούπι».

«Ανησυχούμε γιατί οι άνθρωποι πρέπει να προφυλάσσονται από τσιμπήματα κουνουπιών. Είμαστε μια χώρα τουριστική με αρκετό πληθυσμό που έρχεται από άλλες χώρες και από τη στιγμή που υπάρχει ο διαβιβαστεί της νόσου καθένας πρέπει να πάρει μέτρα ούτως ώστε να μην έχει κουνούπια στον αυλή του, στάσιμα νερά που βοηθούν την εκκόλαψη. Ανοικτούς οχετούς και να χρησιμοποιούν όπου και όταν χρειάζεται αντικουνουπικά σκευάσματα και εντομοαπωθητικά», είπε.

Δειτε Επισης

Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Οδικό χάρτη αναμένει η Επίτροπος Ισότητας από το Συνέδριο «Γυναίκες για τη Μεσόγειο»
Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Κολλημένη στην Βουλή η πρόταση Νόμου για δημιουργία Υπηρεσίας ασφάλειας παραλιών
Με τη… δευτέρα οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία-EURO και Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν την τουριστική κίνηση
Εργασίες στον παρακαμπτήριο Λεμεσού και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
Πραγματοποιείται η δεύτερη διοργάνωση Γηρι-Ολυμπιακών-Στο επίκεντρο η ενεργός γήρανση
«Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον φόβο του καρκίνου με ελπίδα»
Την Πέμπτη η τελετή επαναπατρισμού λειψάνων Ελλαδιτών πεσόντων στην Κύπρο
Νέα συνάντηση ΟΚΥπΥ-νοσηλευτών στις 6 Ιουνίου-Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση προσωπικού