Πειθαρχική για αστυνομικό της φρουράς του πρώην ΠτΔ-Υπέγραφε μόνος του για επίδομα βάρδιας, εργάστηκε 13 αργίες

Πειθαρχική έρευνα σε βάρος μελών της Αστυνομίας εισηγήθηκε σε δύο περιπτώσεις η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά από διερεύνηση καταγγελιών που έφτασαν κοντά της. Η μια καταγγελία αφορά σε ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από μέλος της Προεδρικής Φρουράς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και η δεύτερη περίπτωση αφορά μέλος της Αστυνομίας, που φέρεται να εξαπάτησε πολίτη κατά την εμπορική συναλλαγή που είχαν για μεταπώληση μεταχειρισμένων οχημάτων.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του μέλους της Προεδρικής Φρουράς του Νίκου Αναστασιάδη, όπως αναφέρεται στην έκθεσή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την Αστυνομία, το μέλος της Αστυνομίας ήταν υπεύθυνος της Φρουράς στην κατοικία του τέως Προέδρου και είχε συγγένεια δεύτερου βαθμού με πρώην συνέταιρο του τέως Προέδρου, σε δικηγορικό γραφείο που διατηρούσε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που λήφθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία στις 23.2.2023 και αφορούσε το εν λόγω μέλος της Αστυνομίας, που απασχολείτο στη Φρουρά της Προεδρικής κατοικίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, διενεργήθηκε έλεγχος της τήρησης του εντύπου επιδόματος βάρδιας (είδος ωραρίου βάρδιας 12/24 και 12/36), του εντύπου αποζημίωσης για εργασία κατά τις Κυριακές και Δημόσιες Αργίες για το προσωπικό που εργάζεται με σύστημα βάρδιας (είδος ωραρίου βάρδιας 12/24 και 12/36) και του Ημερολογίου Καθηκόντων που τηρείται».

Από τη διερεύνησή, προέκυψε πως ο αστυνομικός συμπλήρωνε τα έντυπα και τα υπέγραφε ο ίδιος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν καταχωρισμένη στο Ημερολόγιο Καθηκόντων η ώρα του τερματισμού καθήκοντος του, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να επιβεβαιωθεί ότι είχε συμπληρώσει τις καθορισμένες ώρες καθήκοντος.

«Τα έντυπα επιδόματος βάρδιας (έντυπο Α/159/29(Α1)), καθώς και τα έντυπα αποζημίωσης για εργασία κατά τις Κυριακές και δημόσιες αργίες (έντυπο Α/159/29(1)(Α1)), συμπληρώνονταν και υπογράφονταν, τόσο στο χώρο «Καταχωρήθηκε από:», όσο και στο «Ελέγχθηκε από:», από το πιο πάνω μέλος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διαχωρισμός καθηκόντων, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη δικλείδα εσωτερικού ελέγχου αναποτελεσματική. Στις πλείστες περιπτώσεις, το συγκεκριμένο μέλος καταχώριζε τελευταίο, στο ημερολόγιο καθηκόντων, τόσο τον χρόνο ανάληψης, όσο και τερματισμού καθηκόντων του, με αποτέλεσμα να προκύπτει αυξημένος κίνδυνος, καταχώρισης ώρας ανάληψης καθηκόντων προγενέστερης της πραγματικής, καθώς μέχρι την ανάληψη της επόμενης βάρδιας μεσολαβούσε χρονικό περιθώριο 12 ωρών, που καθιστούσε εφικτό αυτό το ενδεχόμενο», αναφέρει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Παράλληλα, από την έρευνα διαπιστώθηκε πως σε κάποιες περιπτώσεις, η καταχώριση της ανάληψης ή και του τερματισμού του καθήκοντος του αστυνομικού, έγινε εκ των υστέρων, σε άλλη, υφιστάμενη καταχώριση άλλου αστυνομικού, με αποτέλεσμα στην ίδια αριθμημένη καταχώριση, να περιλαμβάνονται δύο ονόματα αστυνομικών.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε πως:

-«Σε μία περίπτωση, η καταχώριση στο Ημερολόγιο Καθηκόντων με βάρδια 19:00-07:00, για τη λήψη του καθήκοντος, καταχωρίστηκε και υπογράφηκε εκ μέρους του συγκεκριμένου μέλους από άλλο μέλος της αστυνομίας.

-Σε άλλη περίπτωση, υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ της καταχώρισης στο έντυπο επιδόματος βάρδιας με αυτή του Ημερολογίου Καθηκόντων. Συγκεκριμένα, στο έντυπο επιδόματος βάρδιας καταγράφεται ως ωράριο καθήκοντος, η 07:00 – 19:00, ενώ σύμφωνα με το Ημερολόγιο Καθηκόντων, το εν λόγω μέλος ανέλαβε υπηρεσία στις 18:35 της προηγούμενης ημέρας. Και σε αυτή την περίπτωση η καταχώριση έγινε με προσθήκη σε υφιστάμενη καταχώριση άλλου μέλους.

-Η καταχώριση για ανάληψη καθήκοντος την αργία της 1ης Απριλίου 2022, έγινε με προσθήκη στη δεύτερη γραμμή υφιστάμενης καταχώρισης άλλου αστυνομικού. Είναι εμφανής η αλλοίωση αρίθμησης στο βιβλίο για την εν λόγω ημέρα».

Εργαζόταν τις πλείστες αργίες

Περαιτέρω, από την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο πρόγραμμα της φρουράς στην προεδρική κατοικία, το οποίο ετοιμαζόταν από το υπό αναφορά μέλος, διαπιστώθηκε πως εργάστηκε στις πλείστες δημόσιες αργίες.

Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2022, εργάστηκε στις 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια), 7 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), 25η Μαρτίου, 1η Απριλίου, 22α Απριλίου (Μεγάλη Παρασκευή), 24η Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα), 25η Απριλίου (Δευτέρα του Πάσχα), 15η Αυγούστου, 1η Οκτωβρίου, 28η Οκτωβρίου, 24η Δεκεμβρίου, 25η Δεκεμβρίου και 26η Δεκεμβρίου. Κατά συνέπεια, αποζημιώθηκε για εργασία για όλες τις πιο πάνω αργίες με το αυξημένο ποσό ωριαίας αποζημίωσης.

Επιπρόσθετα, προκύπτει από το Ημερολόγιο Καθηκόντων, πως σε διάφορες περιπτώσεις, ο αστυνομικός υπέγραφε για άλλο μέλος. Σε μία περίπτωση υπέγραψαν δύο αστυνομικοί στην ίδια καταχώριση, ενώ σε άλλη περίπτωση, αστυνομικός δεν καταχώρισε την ώρα λήξης του καθήκοντος. Επίσης, εντοπίστηκαν περιπτώσεις, όπου έγινε διόρθωση των καταχωρίσεων, είτε με τη χρήση διορθωτικού υγρού, είτε με διαγραφές με στυλό, κατά παρέκκλιση των προνοιών που προβλέπει ότι «η καταχώριση δε θα μεταβάλλεται ούτε θα παραποιείται με οποιοδήποτε τρόπο σε περίπτωση που οτιδήποτε, από αβλεψία, δεν περιλήφθηκε σ’ αυτή. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να γίνεται νέα καταχώριση με νέο αύξοντα αριθμό, που να εξηγεί τα περιστατικά και να αναφέρεται στην αρχική καταχώριση».

Εισήγηση για πειθαρχική

Στην βάση των ευρημάτων, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε την διενέργεια πειθαρχικής έρευνας για το συγκεκριμένο μέλος της αστυνομίας, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήποτε πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και να εξεταστεί κατά πόσον αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή αν θα πρέπει να γίνει μετά τη διερεύνηση της υπόθεσης από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, η Αστυνομία ανέφερε ότι από την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας προέκυψε μαρτυρία που δικαιολογεί τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.

Για την ίδια καταγγελία, η Ελεγκτική Υπηρεσία προτείνει και «την λήψη ενεργειών για διαχωρισμό καθηκόντων, έτσι ώστε τα έντυπα του επιδόματος βάρδιας (έντυπο Α/159/29(Α1)) και αποζημίωσης για εργασία κατά τις Κυριακές και δημόσιες αργίες (έντυπο Α/159/29(1)(Α1)), να υπογράφονται, τόσο στο χώρο Καταχωρήθηκε από:, όσο και στο Ελέγχθηκε από», από διαφορετικό μέλος της Αστυνομίας».

Παράλληλα εισηγείται «συχνό έλεγχο του Ημερολόγιου Καθήκοντος από αρμόδιο άτομο για να διαπιστώνεται κατά πόσο τηρείται ορθά, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Α.Δ. με αρ. 1/25. Λήψη άμεσα ενεργειών, για να διασφαλιστεί ότι τα προγραμματισμένα καθήκοντα των μελών της αστυνομίας διενεργούνται και ολοκληρώνονται με ορθό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, και να τονιστεί στα μέλη η ανάγκη για πιστή τήρηση της σχετικής Α.Δ. σε σχέση με την ορθή τήρηση του ημερολογίου Καθήκοντος».

Πολίτης κατήγγειλε αστυνομικό για εξαπάτηση

Όσον αφορά τη δεύτερη πειθαρχική έρευνα, αυτή προέκυψε μετά από καταγγελία πολίτη προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, για «πρωτοφανή εξαπάτησή του» κατά την εμπορική συναλλαγή που είχε με μεταπωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που είναι μέλος της Αστυνομίας.

Ο πολίτης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού κατήγγειλε σε συγκεκριμένο Αστυνομικό Σταθμό, χωρίς ωστόσο να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια από μέρους των υπευθύνων, παρόλο ότι παρήλθε σχεδόν ένας μήνας, ζήτησε από την Αστυνομία όπως τη διερευνήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αναμένοντας πως θα διεξαχθεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του συγκεκριμένου μέλους.

Στην απάντησή της η Αστυνομία, πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι έχουν δοθεί οδηγίες για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας εναντίον του εμπλεκόμενου μέλους της Δύναμης.

Δειτε Επισης

Οι επτά πιθανοί διάδοχοι του Ραϊσί-Το φαβορί, ο διπλωμάτης και το αουτσάιντερ από τα παλιά
Με drone βρήκαν το ελικόπτερο του Ραϊσί-Γιατί καθυστέρησε 13 ώρες ο εντοπισμός του
Άκαρπες οι έρευνες μετά τον εντοπισμό ανθρώπινου μέλους στη Λάρα
Ανασύρθηκε η σορός του Ραϊσί και των άλλων επιβατών μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου
Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες-Έρευνες Αστυνομίας για τον αποστολέα
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκροί και επίσημα ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν-Εικόνες από τη συντριβή του ελικοπτέρου
Συνελήφθη 44χρονος για κλοπή πορτοφολιού από υπεραγορά
Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί