Ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου μετά τις εξελίξεις στον Άγιο Δομέτιο ο Στεφάνου

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, απέστειλε επιστολή την Πέμπτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέσω της οποίας ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Στεφάνου, «ιι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις όπως εκτυλίσσονται στον Άγιο Δομέτιο, έρχονται να προστεθούν στα όσα προηγήθηκαν στην Πύλα. Αυτές οι εξελίξεις είναι εκείνες που υπογραμμίζουν γι’ ακόμη μια φορά τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό. Με τον πιο προκλητικό τρόπο η τουρκική πλευρά επιμένει να εκμεταλλεύεται το στάτους κβο επιχειρώντας να δημιουργήσει επί του εδάφους νέα διχοτομικά τετελεσμένα. Οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος της νεκρής ζώνης και η ανασφάλεια που προκαλείται ειδικότερα για τους κατοίκους της περιοχής, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι το στάτους κβο δεν είναι στατικό αλλά μεταβάλλεται επικίνδυνα και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».  

Επιπρόσθετα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημειώνει πως, «είναι φανερό ότι οι πρωτοβουλίες που έχετε εξαγγείλει τόσο σε σχέση με τον διορισμό Ευρωπαίου απεσταλμένου και ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όσο και σε σχέση με ΜΟΕ δεν έχουν αποδώσει. Ούτε δυστυχώς και τα ορόσημα που εξαγγείλατε λειτούργησαν ώστε να δοθεί μια προοπτική στην επανέναρξη του διαλόγου, που είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η δημιουργία νέων διχοτομικών τετελεσμένων».

Όπως αναφέρει ακόμη ο κ. Στεφάνου, «έχοντας υπόψη τις πιο πάνω πραγματικότητες, ζητούμε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατό με στόχο την ενημέρωση του σώματος για τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις που τεκταίνονται, για τα ορατά και αόρατα μέτρα που έχετε εξαγγείλει, καθώς επίσης και για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι. Η συνέχιση του παρατεταμένου αδιεξόδου είναι πασιφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί και προς αυτή την κατεύθυνση εκτιμούμε ότι πρέπει να αναληφθούν ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

Καταλήγοντας υποδεικνύει ότι, «επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά τη θέση του ΑΚΕΛ για συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης και στη θετική ατζέντα που να μην περιορίζεται μόνο στα ευρωτουρκικά, με στόχο την επανέναρξη και συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και με τη διαφύλαξη των συγκλίσεων». 

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα