Πώς η επιστήμη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί νερό σε μια περιοχή με ξηρασία.

Με λίγες μόνο μέρες βροχόπτωσης κάθε χρόνο, επιστήμονες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιούν ειδική τεχνολογία για να δημιουργούν βροχή.

Ο βομβαρδισμός των σύννεφων είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού με στόχο να βελτιωθεί η ικανότητα ενός σύννεφου ώστε να παράγει βροχή.

Για τον βομβαρδισμό σύννεφων με υγροσκοπικά σωματίδια άλατος χρησιμοποιούνται αεροσκάφη.

Τα σωματίδια χλωριούχου νατρίου και χλωριούχου καλίου προσελκύουν μικρές σταγόνες νερού μέσα στο σύννεφο.

Αυτά τα σταγονίδια συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μεγαλύτερες σταγόνες βροχής που πέφτουν από τον ουρανό λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους.

«Η επιλογή της χρονικής στιγμής είναι πολύ σημαντική για τη διαδικασία του βομβαρδισμού των σύννεφων, καθώς οι πιλότοι πρέπει να βρίσκονται στο κατάλληλο σημείο μέσα στο σύννεφο, πριν αυτό φτάσει στο ώριμο στάδιό του. Όταν φτάσουν εκεί όπου έχουμε άνεμο κάθετης κίνησης πρέπει να πετύχουν έναν επιτυχημένο βομβαρδισμό του σύννεφου», εξηγεί ο προγνώστης καρού, Ahmad al Kamali. 

Μια διεθνής ομάδα εργάζεται για να αναπτύξει και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας. 

Όπως εξηγεί o Sugian Farrah, μετεωρολόγος και ειδικός στη διαδικασία για τον βομβαρδισμό σύννεφων «η ενίσχυση της βροχόπτωσης ή η παρέμβαση ενός ανθρώπου στο σύννεφο μέσω της λειτουργίας του βομβαρδισμού μπορεί να αυξήσει την ποσότητα βροχόπτωσης κατά 10 έως 15%. Και υπό ορισμένες συνθήκες, ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί να είναι περίπου 25%. Αυτό δεν είναι μικρό ποσοστό. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε κυβικό χιλιόμετρο περιέχει περίπου 500 τόνους νερού για κάθε μία ώρα βομβαρδισμού των σύννεφων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μπορούμε να αποβάλουμε περισσότερο νερό σε αναλογία περίπου 100.000 κυβικών μέτρων».

Στους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οι πιθανότητες βροχόπτωσης μειώνονται. Για παροχή πόσιμου νερού όλο το χρόνο, το Ντουμπάι στρέφεται προς την ακτογραμμή του. Πάνω από το 90% του πόσιμου νερού του Ντουμπάι προέρχεται από τη θάλασσα. Οι μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να παράγουν 200.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού την ημέρα. 

Όπως λέει η  Vanesa Fernandez Membriillera, ME Management & Commercial Manager, της O&M ACCIONA: «Παίρνουμε το θαλασσινό νερό και το περνάμε μέσα από μεμβράνες. Στη μία πλευρά παίρνουμε γλυκό νερό και στην άλλη παίρνουμε άλμη. Παίρνουμε το γλυκό νερό και το επεξεργαζόμαστε ώστε να το κάνουμε πόσιμο. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι η γη μας καλύπτεται κατά 98% από θαλασσινό νερό. Και έχουμε τόση έλλειψη πόσιμου νερού. Κυρίως σε αυτές τις χώρες η μόνη πηγή πόσιμου νερού είναι η θάλασσα. Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ότι στην ατζέντα του 2030, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλοι θα μπορούν να έχουν πόσιμο νερό».

Χρησιμοποιώντας υδροηλεκτρικά πάνελ, άλλη εγκατάσταση λειτουργεί με στόχο να δημιουργεί νερό που είναι προσβάσιμο σε όλους.

Η Sofia Berglundm, Business Development Manager της Source Global υπογραμμίζει πως: «Σήμερα, υπάρχουν 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Στο μέλλον, πρόκειται να είναι 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λειψυδρία. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα πάνελ είναι πραγματικά πολύ απλός γιατί χρειαζόμαστε μόνο ηλιακό φως και αέρα για να μπορούμε να παράγουμε πόσιμο νερό. Έτσι, τελικά, αυτό που κάνουμε είναι ότι έχουμε το ηλιακό φωτοβολταϊκό στα υδροηλεκτρικά πάνελ, τραβάμε τον αέρα από το περιβάλλον μέσα στο πάνελ. Περνά μέσα από το μυστικό μας συστατικό, που είναι το υγροσκοπικό υλικό. Αυτό το υλικό απορροφά μόνο καθαρά μόρια H2O που στη συνέχεια παίρνουμε σε υγρή μορφή χρησιμοποιώντας τη θερμότητα από τον ήλιο. Και αυτό το νερό στη συνέχεια το κάνουμε μεταλλικό. Το μόνο πράγμα που έχουμε στο νερό από την αρχή, πριν από τη διαδικασία να γίνει μεταλλικό, είναι καθαρό H2O. Έτσι κανένας ρύπος, τίποτα δεν μπορεί να μπει στο νερό».

Εξάλλου, ο Δρ.Saeed Al Hassan, Ιδρυτής της Manhat σημειώνει: «Παρατηρείτε ότι η ηλιακή ακτινοβολία εξατμίζει το νερό από ανοιχτές επιφάνειες νερού. Είτε είναι μια πισίνα, είτε ο ωκεανός, μια λίμνη, ή ένα ποτάμι, το νερό θα εξατμιστεί και μετά θα ανέβει και θα σχηματίσει τα σύννεφα και θα επιστρέψει ως βροχή. Έτσι εμείς αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε αυτό το εξατμισμένο νερό σε ανοιχτές επιφάνειες και το παράγουμε, ώστε να μπορούμε να το χρησιμοποιούμε για διαφορετικές χρήσεις. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε ξηρές περιοχές, αλλά και σε περιοχές όπου οι ρυθμοί εξάτμισης αυξάνονται σημαντικά. Όπως συνέβη με τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη το περασμένο έτος. Αντί να αφήσετε αυτό το νερό να εξατμιστεί, το συγκεντρώνετε, ενώ τα ποτάμια μπορούν να αναπληρωθούν με τη φυσική διαδικασία».

Η κλιματική αλλαγή και ο αυξανόμενος πληθυσμός στον πλανήτη καθιστούν αυτού του είδους τις καινοτομίες απαραίτητες για το μέλλον της κατανάλωσης νερού.

Πηγή: euronews

Δειτε Επισης

'Ερευνα δείχνει την ανάγκη να εξεταστεί η συνεργασία AI-ανθρώπινης νοημοσύνης
Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα-Σε ποια κατηγορία βρίσκεται η Κύπρος
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Ποια έγγραφα εντάσσονται στον Ψηφιακό Πολίτη-Αλλάζει η καθημερινότητα του κοινού
Βάζει τέλος στα φίλτρα ομορφιάς το TikTok-Ανησυχίες για την ψυχική υγεία
«Οι εγκληματίες είναι εφευρετικοί»-Sextortion, απάτες και κακοποίηση ανηλίκων πίσω από το AI
Λίγοι μήνες στο διάστημα δεν προκαλούν μόνιμη γνωστική εξασθένηση
Επιστήμονες απάντησαν επιτέλους στο ερώτημα αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα
Ο «Guardian» δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το «Χ» λόγω... Ίλον Μασκ
Έρευνες για φοροδιαφυγή στα γραφεία του Netflix στο Παρίσι και στο Άμστερνταμ