Σύνοδος Κορυφής ΟΑΣΕ εν μέσω αντιπαράθεσης

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), συνήλθε σε συνεδρία στη Βόρεια Μακεδονία την Πέμπτη εν μέσω αντιπαράθεσης, με την Ουκρανία, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής να μποϊκοτάρουν τη σύνοδο κορυφής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία της Ρωσίας.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος δημιουργήθηκε το 1975 ως φόρουμ διαλόγου μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού μπλοκ, στο οποίο συμμετέχουν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία,  λειτουργεί με μεγάλη δυσκολία και οι εντάσεις βρίσκονται σε έξαρση, ιδιαίτερα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα συνεχίζει να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για στοιχεία όπως η διαχείριση του προϋπολογισμού του ΟΑΣΕ και την επίτευξη συναίνεσης για την εκ περιτροπής προεδρία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ουκρανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την ετήσια υπουργική διάσκεψη, λόγω της αναμενόμενης παρουσίας του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Πολωνία είπε ότι η παρουσία της Ρωσίας ήταν «απαράδεκτη».

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα είναι παρών στο τραπέζι της οργάνωσης που υποτίθεται ότι θα οικοδομήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Σιήμον Σιηνκόβσκι Βελ Σεκ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρέθηκε στα Σκόπια την Τετάρτη για δείπνο πριν τη σύνοδο κορυφής με εκπροσώπους άλλων κρατών του ΟΑΣΕ, δεν παρευρέθηκε την Πέμπτη.

Βρισκόταν στο Ισραήλ, επιδιώκοντας να παρατείνει την εκεχειρία στη Γάζα.

Ο Λαβρόφ έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία το απόγευμα της Τετάρτης και αναμενόταν να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα Σκόπια αργότερα την Πέμπτη.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αγνοείται ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι-Ταξίδευε με ελικόπτερο στο Ιράν
Οκτώ νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας στην Κολομβία
Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ξάδερφος του Νασράλα και επικηρυγμένος τρομοκράτης από τις ΗΠΑ
Άνοιξε νέο μέτωπο το Ισραήλ-Εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση στο λιμάνι των Χούθι
Νέα επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού-«Χτύπημα ακριβείας»
Ανασύρθηκε άθικτη η σορός του Νασράλα-Από αμβλύ τραύμα επήλθε ο θάνατός του
Ιρανός κατάσκοπος έδωσε τη θέση Νασράλα στο Ισραήλ-Νεκρό άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεσμπολάχ
Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»
Σ. Λαβρόφ: Δεν μπορούν να μεταπωληθούν οι S-400 χωρίς συγκατάθεση κατασκευαστή
Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» με τις οποίες σκοτώθηκε ο Νασράλα στη Βηρυτό