Υπόδικοι στις Κεντρικές και οι τέσσερις κατηγορούμενοι για τον φόνο Καλογερόπουλου-Το σκεπτικό της απόφασης

Την απόφαση του, σε σχέση με το θέμα της κράτησης των τεσσάρων κατηγορουμένων για την δολοφονία του Θανάση Καλογερόπουλου, που διαπράχθηκε το πρωί της 30ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το Δικαστήριο, μετά την ένσταση που καταχωρήθηκε από πλευράς των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, 44, 41, 22 και 21 ετών, παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδίκου, με την Κατηγορούσα Αρχή να ζητά την κράτηση τους ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας, ωστόσο στην αντίπερα όχθη, οι δικηγόροι των τριών εκ των τεσσάρων, έφεραν ένσταση, υποδεικνύοντας στο Δικαστήριο πως δεν υπάρχει μαρτυρία που να τους συνδέει με τα αδικήματα. Παράλληλα, μεταξύ άλλων ανέφεραν πως δεν υπάρχει πιθανότητα καταδίκης με βάση το μαρτυρικό υλικό, ενώ υποστήριξαν πως δεν τίθεται θέμα μη προσέλευσης τους στη δίκη, ζητώντας από το Δικαστήριο, όπως τους αφήσει ελεύθερους υπό όρους.

Σημειώνεται, πως μόνο ο δικηγόρος του 41χρονου, το γενετικό υλικό του οποίου εντοπίστηκε σε ένα από τους κάλυκες που εντοπίστηκαν στη σκηνή της δολοφονίας, δεν έφερε ένσταση, ωστόσο το Δικαστήριο ανέφερε στην απόφαση του, πως εξέτασε το αίτημα της Δημοκρατίας για την κράτηση του.

Το Δικαστήριο, αφού άκουσα και αξιολόγησε τα όσα ανέφεραν όλες οι πλευρές, διαβάζοντας την απόφαση του, μεταξύ άλλων ανέφερε πως έλαβε υπόψη τα όσα προνοεί η νομολογία και εάν συντρέχουν οι λόγοι κράτησης των κατηγορουμένων, σημειώνοντας πως «δεν είναι αναγκαίο να συντρέχουν και οι τρεις λόγο, αλλά ο ένας εξ αυτών».

Όπως είπε, στην παρούσα περίπτωση το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για κράτηση, ήταν λόγω του κινδύνου φυγοδικίας, λέγοντας παράλληλα πως «στην όψη του το κατηγορητήριο παρουσιάζει πολύ σοβαρά αδικήματα και συναρτάτε με το μέγιστο ύψος ποινής που προβλέπεται. Σε περίπτωση καταδίκης, θα επιφέρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης. Συνεπώς, το ενδεχόμενο διαφυγής είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Παράλληλα, όσο αφορά τον παράγοντα για πιθανότητα καταδίκης, το Δικαστήριο ανέφερε πως τέθηκαν ενώπιον του οι καταθέσεις, ωστόσο θέλησε να διευκρινίσει πως «σε αυτή την φάση, το Δικαστήριο απλώς εξετάζει το μαρτυρικό υλικός, χωρίς να το αξιολογεί. Ως εκ τούτου, οι θέσεις των δικηγόρων για ένα μάρτυρα, τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα κτλ, δεν εξετάζονται από το Δικαστήριο. Το Δικαστήριο δεν θα προβεί σε εξαγωγή συμπερασμάτων».

Επιπρόσθετα, το Δικαστήριο στην απόφαση του, ανέφερε πως με βάση την μαρτυρία, κρίνει πως «η πιθανότητα καταδίκης δεν μπορεί να αποκλειστεί», ενώ πρόσθεσε πως «σε ότι αφορά τους δεσμούς με την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναφέρω πως είναι Κύπριοι που έχουν οικογένεια στην Κύπρο. Για το πρόβλημα υγείας του κατηγορούμενου δύο, το Δικαστήριο δεν μένει απαθείς και στις επιπτώσεις της υγείας του. Κρίνω όμως πως δεν είναι τέτοιο που να υπερφαλαγγίζουν τα υπόλοιπα».

Με βάση τα πιο πάνω, το Δικαστήριο αποφάσισε όπως και οι τέσσερις κατηγορούμενοι παραμείνουν υπό κράτηση ως υπόδικοι στις Κεντρικές Φυλακές, μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης. Ωστόσο, το αίτημα τους για να αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους, μπορεί να επανεξεταστεί ξανά από το Κακουργιοδικείο, ενώπιον του οποίου θα βρεθούν οι κατηγορούμενοι τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Στάθμισα τις προσωπικές τους συνθήκες και για τους τέσσερις και κρίνω ότι για το δημόσιο συμφέρον για απονομή της Δικαιοσύνης, θα πρέπει και οι τέσσερις κατηγορούμενοι να παραμείνουν υπό κράτηση, αφού η πιθανότητα διαφυγής τους είναι ορατή», ανέφερε το Δικαστήριο.

Δειτε Επισης

Κεραυνός προκάλεσε πυρκαγιά στην Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου
Καθίζηση οδοστρώματος σε δρόμο της Πάφου-Ανακοίνωση της Αστυνομίας
Αγόρασαν κινητά με κλοπιμαίες κάρτες στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε ένα πρόσωπο
Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στους Τρούλλους Λάρνακας
Διόρισαν νέο δικηγόρο οι μοναχοί για το Συνοδικό-Δεν θα ζητήσουν αναβολή, επανήλθε όμως ο Βαβούσκος
Τέσσερις οδηγοί εντοπίστηκαν στο τιμόνι υπό την επήρεια ναρκωτικών-Ανάμεσα τους και οδηγός πλατφόρμας οδικής βοήθειας
Καταγγελία τεσσάρων κέντρων αναψυχής στην Πάφο για ηχορύπανση
Ποινή δύο ετών για κρατούμενους, τρία για δεσμοφύλακες προβλέπει το νομοσχέδιο για χρήση κινητών στις Κεντρικές
Η μετεξέλιξη Νομικής-Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τα πρόσωπα κλειδιά για το μέλλον των θεσμών
Δυσφορία ΥΠΑΜ για αναφορές Νεοφυτίδη για διευκολύνσεις-Ρυθμίσεις για την… λιποταξία Τζούλιου