Εντείνει την αντίδρασή της η Κυβέρνηση μετά τις νέες προκλήσεις στη νεκρή ζώνη

Οι απανωτές προκλήσεις των Τούρκων στην νεκρή ζώνη προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προαναγγέλλει εντονότερη αντίδραση της Κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Λίγη ώρα μετά που έγινε γνωστή η νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης εισήλθε κατοχικός στρατός εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η αποχώρησή τους από τους ειρηνευτές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αποφασίσαμε τον τρόπο αντίδρασης και θα μπει σε εφαρμογή εντός της ημέρας.

«Από αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε πως οι αποφάσεις αυτές δεν θα δημοσιοποιηθούν ενώ κάποιες από αυτές θα είναι ορατές και κάποιες δεν θα είναι ορατές. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, και την εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή αφορά σε αυξημένη αλλά διακριτική παρουσία του στρατού επί του εδάφους, σε ορισμένα σημεία στην πράσινη γραμμή.

Πιο αισθητή και ορατή αναμένεται να είναι η διπλωματική αντίδραση της Λευκωσίας, καθώς η Κυβέρνηση θεωρεί τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες στον Άγιο Δομέτιο, με την τοποθέτηση εγκατάστασης με κάμερα και την είσοδο στρατιωτικού οχήματος σοβαρή παραβίαση, η οποία προστίθεται στα όσα εκτυλίσσονται από το καλοκαίρι στην Πύλα και στην ευρύτερη προσπάθεια αμφισβήτησης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης από τους Τούρκους.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις προσπάθειες και ευχήθηκε να υπάρξουν εξελίξεις. Ωστόσο η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ενημέρωση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και των εταίρων μας στην ΕΕ για τις νέες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Αυτή η διπλωματική προσπάθεια αναμένεται να ενταθεί, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στους Τούρκους, οι οποίοι βλέπουν την αμφισβήτηση της νεκρής ζώνης ως ένα βολικό τρόπο δημιουργίας εντάσεων που απομακρύνουν την πιθανότητα της επίτευξης του στόχου της επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και ως μια ευκαιρία να επιδείξουν άσκηση «κυριαρχίας» από πλευράς του ψευδοκράτους.

Μάλιστα, σύμβουλος του Ερσίν Τατάρ, Χουσέιν Ισικσάλ, δήλωσε ότι η παράνομη κάμερα στο «σπίτι της Μαρίας» μπήκε «για την ασφάλεια των ‘συνόρων’ και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και διερωτήθηκε προς τι τα «ουρλιαχτά» των Ε/κ. Προχώρησε, δε, ένα βήμα πιο πέρα, διασυνδέοντας τη νεκρή ζώνη με εδαφικό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τις αναφορές λέγοντας πως είναι μια γνωστή τουρκική προσέγγιση, η οποία «στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι ανάξια σχολιασμού».

Υπενθυμίζεται ότι, στην περίπτωση της Πύλας, η Κυβέρνηση είχε αποδυθεί σε μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια, η οποία απέδωσε καρπούς με μια μαζική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, η συναντίληψη η οποία επιτεύχθηκε και ξεκίνησε να τίθεται σε εφαρμογή, σκάλωσε και πάλι λόγω της τουρκικής στάσης, με αποτέλεσμα το ζήτημα αυτό να περιέλθει επίσης σε τέλμα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε την απεσταλμένη που είχε επιλέξει ο ΓΓ για να προβεί σε βολιδοσκοπήσεις αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών και μέχρι στιγμής δεν κατέστη κατορθωτό να υπάρξει κάποια συνεννόηση για το ζήτημα αυτό.

Διασφάλιση αποκατάστασης status quo στον Άγιο Δομέτιο ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη η Λευκωσία

Επιστολή σε αξιωματούχους του ΟΗΕ ζητώντας όπως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διασφαλίσει την άρση της παραβίασης στο «Σπίτι της Μαρίας», στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, και την αποκατάσταση του status quo στην περιοχή, απέστειλε, με οδηγίες, που έλαβε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ο κ. Χατζηχρυσάνθου, κατόπιν οδηγιών έστειλε επιστολή στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν-Πιέρ Λακρουά, και στην Aναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ζητώντας η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διασφαλίσει την άρση της παραβίασης στο «Σπίτι της Μαρίας» και την αποκατάσταση του status quo.

«Είναι κρίσιμο να στείλει ο ΟΗΕ ισχυρά μηνύματα στην Τουρκία για αυτό το επείγον θέμα», επεσήμανε ο κ.  Χατζηχρυσάνθου.

Δειτε Επισης

Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα