Ζεστό χρήμα στα ταμεία των κομμάτων-Τα ποσά που μοιράζονται και το θέμα με τα χρωστούμενα ΔΗΚΟ και Συμμαχίας

Ζεστό χρήμα θα μπει στα ταμεία των κομμάτων τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο της κρατικής χορηγίας που λαμβάνουν για το 2024. Βέβαια το χρήμα θα μπει, χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί μια σημαντική εκκρεμότητα, που έχει να κάνει με τα επιπλέον χρήματα που πήραν κάποια κόμματα, τα οποία θα πρέπει να τα επιστρέψουν, κάτι το οποίο αρνούνται να πράξουν.

Το πιο σοβαρό βέβαια, δεν είναι η άρνηση των κομμάτων να επιστρέψουν τα χρήματα, όσο η αδυναμία του ίδιου του κράτους να τα πάρει. Ακόμα και τώρα, που η Βουλή θα εμβάσει στους λογαριασμούς των κομμάτων πέραν των δέκα εκατομμυρίων.

Πόσα παίρνει το κάθε κόμμα

Συγκεκριμένα όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό της Βουλής, πιστώσεις ύψους €11.399.451 κατανέμονται στα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ως ακολούθως:

-Ποσό ύψους €6.649.451 αφορά την κρατική χρηματοδότηση και κατανέμεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου.

-Ποσό ύψους €4.700.000 κατανέμεται για την κάλυψη της απαιτούμενης δαπάνης του κόστους εργοδότησης των κοινοβουλευτικών συνεργατών.

-Ποσό ύψους €50.000 κατανέμεται για την κάλυψη των συνεισφορών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως από τα 6,6 εκατομμύρια, το 15% του ποσού καταβάλλεται στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα ισόποσα, ενώ το υπόλοιπο μέρος καταβάλλεται κατ’ αναλογίαν των ποσοστών που αυτά έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα καταθέτει, το αργότερο εντός δέκα μηνών από τη λήξη του οικονομικού έτους, στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ελεγμένους λογαριασμούς, αναφορικά με το ποσό της καταβληθείσας σε αυτό κρατικής χρηματοδότησης.

Με αυτά τα δεδομένα, στη βάση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών του 2021, ο ΔΗΣΥ θα λάβει 1,9 εκ., το ΑΚΕΛ 1,6 εκ., το ΔΗΚΟ 889 χιλιάδες, το ΕΛΑΜ 591 χιλιάδες, η ΕΔΕΚ 587 χιλιάδες, η ΔΗΠΑ 546 χιλιάδες και οι Οικολόγοι 434 χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, τα κόμματα θα λάβουν 314 χιλιάδες ευρώ ως χορηγία για τις Οργανώσεις Νεολαίας που διαθέτουν. Ειδικότερα, κάθε οργάνωση νεολαίας θα λάβει ισόποσα εννέα χιλιάδες ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες 251 χιλιάδες, θα δοθούν με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ποιοι αρνούνται να πληρώσουν

Το κράτος ωστόσο, έχει να παίρνει ένα σημαντικό ποσό από τρία κόμματα, που λανθασμένα πήραν εκ των προτέρων την κρατική χρηματοδότηση το 2021, έτος κατά το οποίο διεξήχθησαν οι βουλευτικές εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα έλαβαν στις αρχές Ιανουαρίου τη χρηματοδότηση που δικαιούνταν για όλο το χρόνο, αφού δεν λήφθηκε πρόνοια, ότι από τον Μάιο, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, θα έπρεπε να υπολογισθεί η χορηγία για το υπόλοιπο του χρόνου, στη βάση των νέων αποτελεσμάτων.

Έτσι τότε υπολογίσθηκε ότι η Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να επιστρέψει 277 χιλιάδες ευρώ, το Κίνημα Αλληλεγγύη 251 χιλιάδες, το ΔΗΚΟ 47 χιλιάδες και το ΑΚΕΛ 1500 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα 318 χιλιάδες θα έπρεπε να δοθούν στην Δημοκρατική Παράταξη, 145 χιλιάδες στο ΕΛΑΜ, 59 χιλιάδες στην ΕΔΕΚ, 37 χιλιάδες στον Δημοκρατικό Συναγερμό και 16 χιλιάδες στο Κίνημα Οικολόγων.

Κίνημα Αλληλεγγύης και ΑΚΕΛ επέστρεψαν τα χρήματα, ενώ εκκρεμεί η επιστροφή τους από Συμμαχία Πολιτών που διαλύθηκε και βρίσκεται υπό εκκαθάριση και από το ΔΗΚΟ που αρνείται να τα επιστρέψει.

Μόλις το περασμένο Σεπτέμβριο, ο Γενικός Ελεγκτής υπενθύμισε το θέμα ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, προειδοποιώντας πως με βάση τη Νομοθεσία, το ποσό θα πρέπει να εισπραχθεί άμεσα, διότι το 2024 υπάρχει κίνδυνος να παραγραφεί. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα, υπήρξε έντονη διαφωνία μεταξύ Βουλής και Υπουργείου Οικονομικών, για το ποιος εκ των δύο θα πρέπει να κινηθεί νομικά έτσι ώστε να εισπράξει τα χρήματα.

Το μπέρδεμα για το Volt

Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει, είναι αν η απόφαση της Αλεξάνδρας Ατταλίδου να προσχωρήσει στο Volt Cyprus, ανοίγει τον δρόμο για να δοθεί κρατική χορηγία στο κόμμα. Αν και η λογική λέει πως το Volt δεν δικαιούταν να λάβει κρατική χορηγία, από τη στιγμή που δεν υπήρχε καν το 2021 όταν διεξάγονταν οι βουλευτικές εκλογές, το γεγονός ότι σε αυτό προσχωρεί το κόμμα «Αμμόχωστος για την Κυπρο» που συμμετείχε στις εκλογές, ενώ θα έχει και κοινοβουλευτική παρουσία με την Αλεξάνδρα Ατταλίδου, καθιστά την κατάσταση ιδιαίτερα σύνθετη και περίπλοκη.

Το ερώτημα που ενδεχομένως να κληθούν να απαντήσουν οι νομικοί, είναι αν το Volt ως κοινοβουλευτικό κόμμα δικαιούται χορηγία, ή αν το γεγονός ότι το κόμμα «Αμμόχωστος για την Κύπρο», από τη στιγμή που πήρε ποσοστό κάτω του 3,6% επικρατεί ως γεγονός και σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί κρατική χορηγία στο νεοσύστατο κόμμα.

Δειτε Επισης

Αισθάνεται... αδικημένος από τη στάση της ΕΕ ο Τατάρ-«Υπάρχει τραμπουκισμός, πίεση και ανομία»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Πεντάγωνο: Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία