Τι αλλάζει για τους πιστοποιούντες υπαλλήλους-Φωνάζουν για τις αλλαγές, επιχειρεί να βάλει τάξη το ΥΠΕΣ

Η τάξη που επιχειρεί να βάλει το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των Πιστοποιούντων Υπαλλήλων, τις αλλαγές στις σφραγίδες τους, τις χρεώσεις και τα καθήκοντα τους, προκάλεσε αντιδράσεις, οι οποίες έφτασαν μέχρι τη Βουλή και σε αυτό το πλαίσιο το θέμα τίθεται ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, έφερε μια σειρά από αλλαγές στις νέες σφραγίδες των πιστοποιούντων υπαλλήλων, ενώ υποδεικνύει πως θα λαμβάνουν δικαίωμα δύο ευρώ σχετικά με κάθε υπογραφή ή σφραγίδα που πιστοποιείται. Νοείται ότι σε περίπτωση που πιστοποιών υπάλληλος καλείται να πιστοποιήσει υπογραφή ή/και σφραγίδα σε οποιοδήποτε άλλο τόπο ή περιοχή, καταβάλλεται το δικαίωμα των πέντε ευρώ για κάθε τέτοια υπογραφή ή σφραγίδα.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης το τροποποιητικό Νομοσχέδιο που θα αλλάζει ακόμα περισσότερα σχετικά με τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των πιστοποιούντων υπαλλήλων, γεγονός που επίσης προκαλεί αντιδράσεις. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι επιτακτικό να συμβούν, ώστε να εκσυγχρονιστεί ένας θεσμός, ο οποίος σε ουκ ολίγες περιπτώσεις βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα για αστοχίες και παρατυπίες στη λειτουργία του.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών, υπενθύμιζε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε πως καμία άλλη χρέωση πέραν των ποσών που αναφέρονται στο άρθρο 10 του περί Πιστοποιούντων Υπαλλήλων Νόμου, δεν μπορεί να ζητηθεί για πιστοποίηση υπογραφής ή/και σφραγίδας και καλείται το κοινό να είναι προσεκτικό.

Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των πιστοποιούντων υπαλλήλων, το Υπουργείο Εσωτερικών, κατέστησε σαφές ότι απαγορεύεται σε Πιστοποιούντες Υπαλλήλους να πιστοποιούν πιστά αντίγραφα οποιουδήποτε εγγράφου, τη γνησιότητα εγγράφων και άλλα παρόμοια, όπως αντίγραφα πτυχίων ή άλλων πιστοποιητικών ή πιστοποίησης αντιγράφων ταυτοτήτων ή διαβατηρίων.

Παράλληλα τόνιζε ότι δεν υπάρχουν ειδικότητες στους Πιστοποιούντες Υπαλλήλους, οπόταν όλοι μπορούν να πιστοποιήσουν υπογραφή που τίθεται ενώπιον τους σε οποιασδήποτε φύσης έγγραφο απαιτεί πιστοποίηση υπογραφής.

Στις υποδείξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αντέδρασε έντονα ο Σύνδεσμος Πιστοποιούντων Υπαλλήλων της Επαρχίας Λευκωσίας, που με επιστολή του στη Βουλή, ζήτησε κατ΄ επείγον συνάντηση για τα θέματα του κλάδου. Μάλιστα στην επιστολή προς τους βουλευτές, κατήγγειλε τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, που χειρίζονται τα σχετικά θέματα, ότι «συμπεριφέρονται ωσάν να ζούμε σε τριτοκοσμική χώρα, χωρίς να μας λαμβάνουν υπόψη.

Μεταξύ άλλων οι πιστοποιούντες υπάλληλοι αντιδρούν για τις νέες σφραγίδες που καλούνται να χρησιμοποιούν από την 1η Οκτωβρίου, ενώ ζητούν επίλυση και μιας σειράς άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως κλάδος. Επιπλέον αντιδρούν για κάποιες από τις πρόνοιες του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ενέγραψε σχετικό θέμα για τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων των πιστοποιούντων υπαλλήλων, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα ενώπιον της στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς επίσης και άλλων αρμοδίων.

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου