Παραδόθηκε η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου, έργο το οποίο παραδόθηκε σήμερα Παρασκευή.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινότητα και υλοποιήθηκε από το UNDP.

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Σώτος Κτωρής, Ελληνοκύπριος συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αναφέρει ότι «σύμφωνα με εφημερίδα της εποχής και σχετική επιγραφή στη δυτική είσοδο, η εκκλησία κτίστηκε το 1919. Είναι έργο του Ιάκωβου Παύλου (Ιακώβου Π.) ή άλλως Μάστρε-Γιακουμή με την εκκλησία να είναι μεγάλων διαστάσεων και να διαφοροποιείται μορφολογικά από τα πρότυπα της εποχής».

Προσθέτει πως «το καμπαναριό εικάζεται ότι συμπληρώθηκε το 1953, ημερομηνία που εγκαινιάστηκε η εκκλησία».

Σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Κτωρή, «η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με το έργο ήταν η στατική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του καμπαναριού, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη σύμμικτη κατασκευή από πέτρα και οπλισμένο σκυρόδεμα».

Σημειώνεται επίσης ότι «λόγω της κακής κατάστασης που περιήλθε το καμπαναριό, κυρίως λόγω της οξείδωσης του οπλισμού, αλλά και της γενικής τρωτότητας του, αποφασίστηκε η ανακατασκευή του. Κατά την ανακατασκευή χρησιμοποιήθηκε η ίδια κατασκευαστική λογική και η αυθεντική μορφή και διαστάσεις του υφιστάμενου καμπαναριού».

Δειτε Επισης

Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια Σύροι διώκονταν επί καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ
Η Ρωσία έριξε βαλλιστικούς πυραύλους στο λιμάνι της Οδησσού-Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
ΒΙΝΤΕΟ: Σε διαθεσιμότητα στρατιωτικός stalker που είχε γίνει εφιάλτης σε δύο γυναίκες στην Ελλάδα
Απειλούσαν να κόψουν τα δάχτυλα του γιου του επιχειρηματία ο Ivan Greko και οι άλλοι απαγωγείς
«Θα παίξουμε με τον δικό μου τρόπο»-Πού ποντάρει ο Τραμπ με τους δασμούς 50% στην ΕΕ
Σπέρμα δότη με σπάνια γενετική μετάλλαξη κατέληξε σε 67 παιδιά στην Ευρώπη-10 διαγνώστηκαν με καρκίνο
Σκάνδαλα κλονίζουν το πριγκιπάτο-Πρώην έμπιστος του Αλβέρτου βγάζει μυστικά στη φόρα
Συνάντηση Ερντογάν με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σαράα
Σαμποτάζ η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην πόλη των Καννών
Όποιος μπήκε μέσα στο σπίτι ήταν γνωστός της λέει γειτόνισσα της 48χρονης που βρέθηκε νεκρή στη Νέα Χαλκηδόνα