Ισραηλινές ΜΚΟ κατά απόφασης για απέλαση Παλαιστινίων εργαζομένων στη Γάζα

Σε προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ προχώρησαν δύο ισραηλινές ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις επ’ ονόματι 568 Παλαιστινίων κατά της χθεσινοβραδινής απόφασης της κυβέρνησης να επιστρέψουν άμεσα στον παλαιστινιακό θύλακα άμεσα όσοι βρίσκονται στο Ισραήλ με άδεια προσωρινής παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Οι 568 Παλαιστίνιοι βρίσκονταν στο Ισραήλ, δυνάμει νόμιμης άδειας εργασίας, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποίαν η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεσή της, και αυτομάτως οι άδειες εργασίας τους ακυρώθηκαν. Έκτοτε κρατούνται σε κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Το αίτημα που υποβλήθηκε σήμερα είναι να μην τους επιβληθεί να επιστρέψουν στην Λωρίδα της Γάζας λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων που είναι σε εξέλιξη και εναλλακτικά να μεταφερθούν στην Δυτική Όχθη, σε εδάφη δικαιοδοσίας της Παλαιστινιακής Αρχής. Η νομική επιχειρηματολογία της προσφυγής από τις δύο ισραηλινές ΜΚΟ συνίσταται στην ένσταση Habeas Corpus. Ωστόσο, όπως μετέδωσε σήμερα το πρωί το κρατικό ραδιόφωνο, στην προσφυγή δεν επισυνάπτονται ειδικά πληρεξούσια, υπογεγραμμένα από τους 568 Παλαιστινίους εργαζομένους, καθότι οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν στα στελέχη των ΜΚΟ να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε με ειδική διάταξη να δώσει στο ισραηλινό Δημόσιο προθεσμία έως την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, για να καταθέσει εγγράφως την επιχειρηματολογία του.

Τον Ιούλιο του 2022 και ενόψει της περιοδείας στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η τότε κυβέρνηση συνασπισμού των Μπένετ-Λαπίντ υιοθέτησε μονομερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μεταξύ άλλων στόχευαν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, εφαρμόζοντας σχετικές αμερικανικές συστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ορίσθηκε ότι  θα εκδοθούν περί τις 20.000 άδειες εργασίας για Παλαιστινίους μονίμους κατοίκους Γάζας, μέτρο το οποίο και εφαρμόσθηκε.

Δειτε Επισης

«Αθώος» δηλώνει ο κατηγορούμενος για απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Αντιμέτωπη με την εισβολή... παπαγάλων μια πόλη της Αργεντινής
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Δεν έβρισκαν το κινητό του «Κομμωτή» στις Φυλακές και τελικά... τους το υπέδειξε ο ίδιος-Τον κάλεσαν σε «συνάντηση»
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Έφθασε στο αεροδρόμιο από τη Βηρυτό με ράβδο χρυσού μισού κιλού