Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Κίνας στο Πεκίνο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα, Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Κινέζο Πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τσάο Λέτσι, στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Κατά την έναρξη τη συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ικανοποίηση της ελληνικής Κυβέρνησης για το γεγονός ότι «δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας».

«Η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μια ισχυρή σχέση, μια ισχυρή οικονομική σχέση. Το λιμάνι του Πειραιά το σηματοδοτεί αυτό. Ήταν μια επιτυχημένη επένδυση και για τις δύο πλευρές και προσβλέπουμε στην περαιτέρω επέκτασή της», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, «ώστε να εισέλθουν περισσότερα ελληνικά προϊόντα στην κινεζική αγορά, να επισκεφθούν την Ελλάδα περισσότεροι Κινέζοι επισκέπτες», όπως είπε. Τέλος αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ως σημαντικό πεδίο συνεργασίας.

Kατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε επισκόπηση ολόκληρου του φάσματος των διμερών σχέσεων, με τον κ. Μητσοτάκη να δίνει έμφαση στην οικονομική συνεργασία και ιδιαίτερα στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, καθώς και στη συνεργασία στον τουρισμό.

Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοικτών διαύλων επικοινωνίας της Ε.Ε. με την Κίνα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας στην οικοδόμηση μιας σταθερής και εποικοδομητικής σχέσης σε αυτό το επίπεδο.

Τόνισε, ακόμη, την ανάγκη συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με τον κ. Μητσοτάκη να αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα στην επίλυση παγκόσμιων κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, υπεγράφη συμφωνία αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας-Κίνας. «Η συμφωνία εκσυγχρονίζει το θεσμικό αεροπορικό πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και θα ενισχύσει τις συνδέσεις ελληνικών εταιρειών με την Κίνα και αντιστρόφως», αναφέρει η σχετική ενημέρωση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο 36χρονος που είχε νοικιάσει το διαμέρισμα με τα εκρηκτικά στη Θεσσαλονίκη
Κοινή γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας-Ο ΟΗΕ καθορίζει πλαίσιο επανέναρξης συνομιλιών, όχι ο Ερντογάν
Τραγικό θάνατο σε φρεάτιο ανελκυστήρα βρήκε 43χρονος υδραυλικός στη Λεμεσό
Ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή ζητά ο υπόδικος που μαχαιρώθηκε στις Φυλακές-Επιστολή σε Εισαγγελέα
Λύπη εκφράζει ο εισηγητής της έκθεσης για την Τουρκία για τις αναφορές σε «δύο κράτη»-Οι αναγνώσεις των κομμάτων
Η νεκροτομή θα ρίξει φως στις συνθήκες θανάτου του άντρα που βρέθηκε σε ταράτσα
ΒΙΝΤΕΟ: Extra Omnes-Έκλεισαν οι πύλες της Καπέλα Σιξτίνα, σε εξέλιξη η ψηφοφορία
Σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου Λάρνακας πέντε νεαροί που άρπαζαν τσάντες και κινητά από περαστικούς
Προσπαθεί να αυξήσει τη διαφάνεια μέσω δημοσιεύσεων σε πλατφόρμα η Βουλή-Αμφιβολίες εκφράζουν οι φορείς
Τρεις οι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων το βράδυ της Τρίτης στη Λεμεσό