Πόσο μειώθηκαν οι τιμές των καυσίμων μετά το πράσινο της Βουλής-Ενθαρρυντικά στοιχεία για περαιτέρω πτώση

Σε εφαρμογή τέθηκε από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για μείωση στις τιμές των καυσίμων όπου η Βουλή άναψε το πράσινο φως, με τα πρατήρια να αλλάζουν τους δείκτες των τιμών τους και τους καταναλωτές την ίδια ώρα, να παίρνουν μερικές ανάσες από την ακρίβεια που επικρατεί σε διάφορους τομείς της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αφορούν τα καύσιμα κίνησης που έχουν ισχύ από σήμερα μέχρι τις 3 Μαρτίου 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Νοεμβρίου 2023 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2024. Σημειώνεται ότι, το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ανέρχεται στα €25,6 εκ.

Συγκεκριμένα, από σήμερα είναι κατά 8,3 σεντ φθηνότερη, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η μείωση πρόκειται να φτάσει τα 6,4 σεντ. Με πραγματικούς αριθμούς, η μέση τιμή της Αμόλυβδης 95 σήμερα, βρίσκεται στα 1,46 σεντ, με το φθηνότερο πρατήριο Παγκύπρια, να έχει ρίξει την τιμή μέχρι και τα 1,39 σεντ. Στον αντίποδα βέβαια, η υψηλότερη τιμή που παρατηρείται στα πρατήρια για την Αμόλυβδη 95, βρίσκεται στα 1,54 σεντ.

Παράλληλα, για την Αμόλυβδη 98, η μέση τιμή Παγκύπρια είναι στα 1,54 σεντ, με το φθηνότερο πρατήριο να έχει το συγκεκριμένο είδος καυσίμου στα 1,46 σεντ. Από την άλλη, η ακριβότερη τιμή που παρατηρείται σε όλες τις επαρχίες, είναι στα 1,67 σεντ.

Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή παραμένει σε αρκετά ψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τη βενζίνη, καθώς η μέση τιμή είναι στα 1,62 σεντ. Η φθηνότερη τιμή Παγκύπρια βρίσκεται στα 1,56 σεντ, ενώ από την άλλη η ακριβότερη είναι στα 1,71 σεντ.

Αμόλυβδη 95

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,461
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,399
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,544
95

Αμόλυβδη 98

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,548
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,468
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,678
98

Πετρέλαιο Κίνησης

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,627
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,569
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,714
PETRELAIO

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δώσει στοιχεία αναφορικά με τη μείωση στα καύσιμα κίνησης κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του Νόμου, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Κωνσταντίνος Καραγιώργης, είπε πως πραγματικά η μείωση, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο είναι γεγονός. Χθες, όπως είπε, ο μέσος όρος της τιμής πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης 95 μειώθηκε κατά 9 σεντ το λίτρο, καθώς βρισκόταν στο 1 ευρώ και 55 σεντ και σήμερα είναι στο 1 ευρώ και 46 σεντ. Επίσης, το πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά μέσο όρο 8 σεντ το λίτρο και από €1,70 που βρισκόταν χθες σήμερα πωλείται στο €1,62.

Πρόσθεσε πως σήμερα η χαμηλότερη τιμή στα Πρατήρια της Αμόλυβδης Βενζίνης 95 είναι  1,39 ευρώ το λίτρο και η ψηλότερη 1,54 ευρώ ενώ στο πετρέλαιο κίνησης η χαμηλότερη βρίσκεται σήμερα στο 1,57 ευρώ το λίτρο και η ψηλότερο 1,71 ευρώ. Δηλαδή, η διακύμανση της τιμής στη βενζίνη είναι 15 σεντ και του πετρελαίου 14 σεντ ανάμεσα στα διάφορα Πρατήρια της Κύπρου.

Ο κ. Καραγιώργης ανέφερε στη συνέχεια πως «υπάρχει άλλο ένα θετικό και ενθαρρυντικό για τους καταναλωτές στοιχείο, είναι οι ενδείξεις που έχει η Υπηρεσία του Υπουργείου πως οι τιμές των Platts, δηλαδή οι τιμές που πωλούν τα Διυλιστήρια, είναι πτωτικές».

Αυτό, σημείωσε, «ενδέχεται να αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα με κάποια περαιτέρω μικρή πτώση των τιμών των καυσίμων».

Ο κ. Καραγιώργης είπε πως σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, όταν μειώθηκε ο φόρος κατανάλωσης και εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία οι τιμές είχαν εκτοξευθεί, σήμερα οι τιμές είναι πιο κάτω. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πτωτική πορεία στις τιμές των Platts με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν, πρόσθεσε.

Χαιρετίζει η Κυβέρνηση την ψήφιση για μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

Η Κυβέρνηση δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη χαιρέτισε την ομόφωνη έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων χθες του νομοσχεδίου για μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 

Ο κ. Λετυμπιώτης, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των ΜΜΕ στο Προεδρικό είπε ότι το μέτρο, το οποίο εντάσσεται στη δέσμη 17 μέτρων συνολικού κόστους 196 εκατ. ευρώ που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη της κοινωνίας, στοχεύει στην ανακούφιση των κυπριακών νοικοκυριών σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων παρουσιάζουν νέα αύξηση. 

Ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τα καύσιμα κίνησης θα ισχύουν από 3 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 3 Μαρτίου 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Νοεμβρίου 2023 μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.

Σύμφωνα με τον ΚΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει ήδη υπογράψει τον νόμο και έχει δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας και τίθεται σε ισχύ σήμερα.

"Με τους ελέγχους που διενήργησε σήμερα η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διαφάνηκε ότι τα πρατήρια έχουν μειώσει τις τιμές τους κατά απόλυτο βαθμό μετά και την μείωση του φόρου κατανάλωσης. Η υπηρεσία θα παρακολουθεί την αγορά συστηματικά  τόσο για το θέμα της μείωσης του φόρου κατανάλωσης για καύσιμα όσο και όσον αφορά την ορθή εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ", ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας ότι η δέσμη 17 μέτρων στήριξης της κοινωνίας περιέχει μέτρα για άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών, αλλά και μόνιμες, ουσιαστικές λύσεις αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας που ταλανίζει τα κυπριακά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια. 

"Όραμά μας ως Κυβέρνηση, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η παροχή λύσεων μόνιμων και διαχρονικών, όχι στη βάση προσωρινών επιδοματικών πολιτικών αλλά που να απελευθερώνουν τους συμπολίτες μας από επαναλαμβανόμενες δαπάνες και που καλύπτουν ριζικά τις βασικές τους ανάγκες", ανέφερε.

Δειτε Επισης

Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Αεροπορική εταιρεία μηδένισε το κοντέρ για αιωνόβια επιβάτη-Είναι 101 και την έβγαλε... ενός
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Ο Πούτιν ελέγχει πλέον τη Wagner-Πώς χιλιάδες μισθοφόροι του Πριγκόζιν παίρνουν εντολές από το Κρεμλίνο
BINTEO: Ο πιο εναλλακτικός μαραθωνοδρόμος-Αντί για νερό έπινε κρασί
Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει
Υπό κράτηση οι επτά για το «Δημητρούι», ελεύθεροι οι άλλοι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ