Αισιόδοξη η Κυβέρνηση λίγο πριν τη συνάντηση με Chevron-«Τα μέρη να τιμήσουν την υπογραφή τους»

Νέα μηνύματα προς τη διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη», Chevron, έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ενόψει και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νέφ και της λήξης της περιόδου επίλυσης της διαφοράς γύρω από το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίνεται σήμερα το μέλλον της «Αφροδίτης»-Κρίσιμες συναντήσεις ανάμεσα σε Κυβέρνηση και Chevron

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, όπου παρουσίασε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2024, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει όπως «τα μέρη τιμήσουν την υπογραφή τους», εννοώντας τον αρχικό σχεδιασμό της προηγούμενης διαχειρίστριας, Noble Energy και ειδικότερα για την κατασκευή της πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου πάνω από το κοίτασμα (FPU). Το FPU θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη ανάκτηση αερίου και κατά συνέπεια μεγιστοποιώντας τα έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι προβλέψεις που κάναμε, είναι ότι τα πρώτα χρόνια (παραγωγής) θα έχει αέριο, τα επόμενα 5 χρόνια, που θα είναι τα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα βγαίνει αέριο. Η πρόταση της Chevon μας αφήνει σε σοβαρή αβεβαιότητα, το κοίτασμα θα αναπτυχθεί βάσει των συμφερόντων της Chevron την πρώτη περίοδο, τη δεύτερη περίοδο δεν θα υπάρχει αέριο». Το FPU, όπως εξήγησε, καθαρίζει το αέριο από τα παράγωγα πετρελαίου, το νερό και τα σωματίδια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαναστασίου, η αρχική πρόταση του σχεδίου ανάπτυξης που υποβλήθηκε το 2019 «ήταν πολύ σωστή, αλλά πρέπει να τιμηθεί από όλα τα μέρη».

Τόνισε δε ότι η Κυβέρνηση κατανοεί την εταιρεία, η οποία στρέφει κεφαλαιακές επενδύσεις στα μεγάλα κοιτάσματα του Ισραήλ, Ταμάρ και Λεβιάθαν. «Αλλά καταλαβαίνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος έχει δώσει πολλά πράγματα και δεν έχει πάρει τίποτα. Για αυτό επιμένουμε να τιμήσουν τα μέρη την υπογραφή τους», τόνισε.

Σημείωσε εξάλλου ότι το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι περιουσιακό στοιχείο χωρίς ρίσκο. «Είναι αναπτυξιακό κοίτασμα, είναι έτοιμο να πάει προς πώληση. Γι’ αυτό επιμένουμε σε υποδομές», υπογράμμισε.

Ενδεχόμενο παράτασης;

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη μακρά συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Παπαναστασίου επανέλαβε πως υπάρχει ένα συμφωνημένο σχέδιο ανάπτυξης του πεδίου Αφροδίτη, υπάρχουν δύο μέρη, τα οποία έχουν συμφωνήσει και έχουν υπογράψει.

«Οπόταν το τι αναμένουμε εμείς από την κοινοπραξία, από την Chevron, η οποία το διαχειρίζεται, είναι απλούστατα να τιμήσει την υπογραφή της», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως το αρχικό πλάνο ανάπτυξης είχε υποβληθεί το 2019, ενώ το κοίτασμα είχε ανακαλυφθεί το 2011.

«Είμαστε στο 2023, το να αλλάζουμε τα σχέδια, δεν μας βρίσκει σύμφωνους σαν Κυπριακή Δημοκρατία», συμπλήρωσε, για να τονίσει πως «αν όμως υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να μας υποδειχθεί και το οποίο μπορεί να προσφέρει κάποια αξία και για την Κυπριακή Δημοκρατία βεβαίως να το ακούσουμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο νέας επέκτασης της περιόδου διαβούλευσης για την επίλυση της διαφοράς, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε λέγοντας «αυτό να το αφήσουμε για τη συζήτηση που θα γίνει το απόγευμα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμού με τον πρόεδρο της Chevron».

Υπενθυμίζεται ότι το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα της δεύτερης παράτασης που έχει δοθεί ολοκληρώνεται την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου.

Αισιόδοξη η Κυβέρνηση για την κατάληξη

Ουσιαστική θα είναι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νεφ ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τη συνάντηση αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι μια τέτοια συνάντηση «δεν μπορεί να μην είναι ουσίας». Οι διαπραγματεύσεις, είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο. Επανέλαβε ότι η παρουσία μιας εταιρείας όπως η Chevron στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. «Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κατάληξη», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν αναμένει ότι η εν λόγω εταιρεία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε ότι υπάρχουν συμφωνίες που έχουν υπογραφεί κι αυτή τη στιγμή "βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαδικασίας. Ν’ αναμένουμε τη σημερινή συνάντηση και την εκπνοή της διορίας».

Δειτε Επισης

Κ. Εκπρόσωπος: Αξιολογούνται συνεχώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των πολιτών
Κ. Λετυμπιώτης: Μια μοιρασμένη κατεχόμενη πατρίδα δεν μπορεί να χωρέσει το μέλλον
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη πριν την επίσκεψη στην Άγκυρα-«Λύση που να βασίζεται στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»
Το σκυλάκι ΑΙ, η εργοδότηση τραγουδιστριών όπερας και οι υποψήφιοι που το έριξαν στην πλάκα
«Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις»-Τα κόμματα στην εξουσία χωρίς φαντασία
Κάλεσμα Προέδρου στους πολίτες για μαζική συμμετοχή στις Ευρωεκλογές
Απόδοση ευθυνών ζητά το ΑΚΕΛ μετά την απόφαση για Θανάση-«Η Εισαγγελία είναι προφανώς και πολλαπλά εκτεθειμένη»
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ