Το Ισραήλ στέλνει πίσω τους εργαζόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας-Κόβει κάθε επαφή

Η Κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με τον θύλακα, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος.

Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ασταμάτητους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, την 7η Οκτωβρίου, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

Τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες πως πλέον ο παλαιστινιακός πληθυσμός διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να υποστεί «γενοκτονία».

Εξάλλου, η επικεφαλής της ινδονησιακής διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε ότι τέσσερις Ινδονήσιοι και η σύζυγος ενός επετράπη να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τη Λωρίδα της Γάζας χθες Πέμπτη.

Πλέον έχουν φθάσει στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, διευκρίνισε η Υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, Αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου επισκέφθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη το Κατάρ προκειμένου να συζητήσει με «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» το ζήτημα των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, όπως έγινε γνωστό από το Συμβούλιο των Εβραϊκών Θεσμών στη Γαλλία (Crif).

«Η βασική ιδέα ήταν να δείξουμε ότι οι εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε συμβολή που θα μπορούσε να δοθεί για το ζήτημα των ομήρων» που αποτελεί «απόλυτη διπλωματική προτεραιότητα» είπε ο πρόεδρος του Crif, Γιονατάν Αρφί, που μετείχε στην αντιπροσωπεία.

Δεν έδωσε όμως άλλες διευκρινίσεις σχετικά με τους αξιωματούχους με τους οποίους συναντήθηκε.

Η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ, αποτελείτο από εκπροσώπους των εβραϊκών κοινοτήτων της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Από τις επαφές που είχε «γεννήθηκε η ελπίδα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν για τους ομήρους», πρόσθεσε ο Αρφί.

Ο Λόντερ ζήτησε την παρέμβαση Αράβων ηγετών ώστε να απελευθερωθούν, άνευ όρων, οι όμηροι.

«Οι ηγέτες αναγνώρισαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία ότι τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα, Η επίσημη παλαιστινιακή τηλεόραση ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι ένας από τους ανταποκριτές της στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκε νωρίτερα από ισραηλινό βομβαρδισμό στο διαμέρισμά του.

«Ο συνάδελφος Μοχάμαντ Άμπου Χάταμπ έγινε μάρτυρας μαζί με τα μέλη της οικογένειάς του όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του στο Χαν Γιούνες» μετέδωσε το κανάλι Palestine TV.

Ιατρικές πηγές από το νοσοκομείο Νάσερ όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα είπαν σε έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ότι από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν έντεκα άνθρωποι.

Στην τελευταία ανταπόκρισή του, λίγο πριν από τον θάνατό του, ο 52χρονος Μοχάμαντ Άμπου Χάταμπ μίλησε στην τηλεόραση για «τα νεκροτομεία που γεμίζουν από μάρτυρες και τα πτώματα που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα».

Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Οι πύραυλοι ATACMS μπορούν να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία-Γίνεται να αντιστρέψουν την πορεία του πολέμου;
Τραμπ, Μασκ και Κένεντι τρώνε χάμπουργκερ και υπόσχονται: Να ξαναδώσουμε στην Αμερική την υγεία της από... αύριο
Τι σημαίνει η απόφαση Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς
ΒΙΝΤΕΟ: Αστυνομικός στις ΗΠΑ πυροβόλησε και σκότωσε 43χρονο που είχε καταγγείλει διάρρηξη στο σπίτι του
Ο Τραμπ ετοιμάζεται για πόλεμο με τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας
Η Ρωσία λέει πως κατέρριψε εικοσιέξι drones της Ουκρανίας
ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία άναψαν το πράσινο στους Ουκρανούς-Θα χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
New York Times: Ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στους Ουκρανούς να χτυπήσουν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τη Ρωσία
Στην τελική ευθεία η δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό-Στις 20 Δεκεμβρίου η ετυμηγορία
Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ έλαβε το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου στη Γερμανία