Ο καρκίνος του προστάτη καλπάζει, το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου καθυστερεί

Με μικρή καθυστέρηση λόγω τεχνικών λεπτομερειών που εκκρεμούν, θα αρχίσει το πληθυσμιακό πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε με αρμόδιους φορείς. Η έναρξη του προγράμματος είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο, ωστόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, διαβεβαιώσαν την Επιτροπή Υγείας της Βουλής ότι το πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

Το θέμα άνοιξε ενώπιον των μελών της Επιτροπής, εξ αφορμής της συζήτησης για πρόταση συμπερίληψης προληπτικής ιατρικής εξέτασης για τον ανδρικό καρκίνο, στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ), ενώ ο κυριότερος λόγος για την άμεση έναρξη του προγράμματος, αποτελεί η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του προστάτη τα τελευταία χρόνια, που υπολογίζονται στα 560 κάθε χρόνο. Πάντως, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ανακοίνωσε πως τα τελευταία δύο χρόνια, έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του προστάτη.

Κατά την τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Θεοδώρα Ζαχαριάδη, ανέφερε πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αναμένουν την έκθεση αντικτύπου από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ώστε να μην υπάρχει θέμα με τα προσωπικά δεδομένα, αλλά και την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με το αντίτιμο που θα καταβάλλει το Υπουργείο για τη συγκεκριμένη εξέταση. Όπως εξήγησε η κα Ζαχαριάδη, «το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, την Ουρολογική Εταιρεία και τις ΜΚΟ θα εφαρμόσει τον έλεγχο σε πληθυσμιακό πλέον επίπεδο για τον καρκίνο του προστάτη για άνδρες από την ηλικία των 50-60 ετών παγκύπρια».

Σημείωσε πως, «το πρόγραμμα αυτό δεν άρχισε τον Οκτώβριο και οι λόγοι είναι καθαρά διαδικαστικοί. Η εξέταση θα γίνεται με παραπεμπτικό από τον Προσωπικό Ιατρό και ακολούθως οι δικαιούχοι θα μπορούν να μεταβαίνουν σε χημείο για την εξέταση. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα αποτελέσματα θα γίνεται παρακολούθηση από τον προσωπικό ιατρό ή μέσω παραπομπής σε ουρολόγο για να αναλάβει επιπρόσθετο ρόλο. Αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 και θα γίνεται κάθε δύο χρόνια στα άτομα που θα εμπίπτουν στα κριτήρια που έχουν αποφασιστεί».

Από πλευράς της η εκπρόσωπος του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, εξέφρασε την ετοιμότητα του Οργανισμού για ενεργή συμμετοχή για υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε πως αυξήθηκαν οι προληπτικές εξετάσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Όπως είπε , «στις προληπτικές εξετάσεις από το ΓεΣΥ συμπεριλαμβάνονται και η εξέταση PSA από την ηλικία των 45 ετών και άνω των 50 ετών κάθε δύο χρόνια με συγκεκριμένο αλγόριθμο που καθορίστηκε. Σε μια αξιολόγηση που έγινε για άτομα 50 μέχρι 69 ετών, διαπιστώθηκε πως πέραν του 65% ήδη διενήργησε την εξέταση, ενώ από τις εξετάσεις διαγνώστηκαν 1800 άτομα με καρκίνο του προστάτη. Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει από την αρχή και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας θα βοηθήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω του ΓεΣΥ».

Ο πρόεδρος της Ουρολογικής Εταιρείας Κύπρου, Σταύρος Χαραλάμπους, κατά την τοποθέτησή του είπε πως η αύξηση του αριθμού των περιστατικών προκύπτει από το γεγονός ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας, προσφέρει εξετάσεις δωρεάν. «Γίνονται περισσότερες διαγνώσεις, που προηγουμένως δεν είχαμε δωρεάν, για αυτό καταγράφεται αύξηση στον αριθμό. Επίσης έχουμε και την αύξηση του ορίου ηλικίας», είπε.

Όσον αφορά το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου ο κος Χαραλάμπους είπε πως «έχουν θέσει τα κριτήρια και έχουμε δώσει τον αλγόριθμό στο Υπουργείο Υγείας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνη που θα καλύπτει οικονομικά την εξέταση στην Κύπρο. Δηλαδή, θα είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Παρά τις διαπιστώσεις για την συνεχή αύξηση του αριθμού των περιστατικών, όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν ικανοποίηση της επικείμενης έναρξης του προγράμματος και αναμένουν να εφαρμοστεί σύντομα και σύμφωνα με τις εξαγγελίες των εμπλεκόμενων φορέων .

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε πως υπήρξε κοινή διαπίστωση όλων πως εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει ορθή επικοινωνιακή πολιτική, ώστε να ενημερωθεί ο ανδρικός πληθυσμός και να προβαίνουν οι άνδρες πολύ πιο συχνά σε εξέταση.

Ο κος Δίπλαρος είπε πως «ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος. Έχουμε τρία προγράμματα και στην Κύπρο έχουμε πρωτοστατήσει. Υπάρχουν και έχουν τεθεί κριτήρια για αυτά τα προγράμματα. Την ίδια ώρα πετύχαμε ως Κύπρος, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να καλύπτει την εξέταση και εάν όλα πάνε καλά θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα το εφαρμόσει, ίσως και αρχές του 2024. Βλέπουμε ότι η χώρα μας πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας.

Δειτε Επισης

Τ. Χατζηττοφή: «Είμαι αποφασισμένη να κινητοποιήσω τους πάντες κατά του εξισλαμισμού της Κύπρου»
Θα συνεχίσει την «Προίκα του Μωρού» το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Διακοπή παροχής νερού σε Κελλιά και Τρούλλους, λόγω διαρροής
Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για Κύπρο-Κεντρικός άξονας η μέγιστη δυνατή απορρόφηση
Πρόθυμη για διάλογο, ώστε να βρεθεί ολιστική λύση με τους γιατρούς, δηλώνει η Κυβέρνηση
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Επισπεύδεται η εφαρμογή του σχεδίου Δημοτικών Αποβλήτων
Δεν προκύπτει αδίκημα για το λειτουργό ΥΠΑΝ που καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση
Ρίχνουν 128 εκατομμύρια σε υποδομές για την Υγεία-Ιδρύεται πρότυπο Παιδογκολογικό κέντρο