ΠτΔ για προκλήσεις σε Αγ. Δομέτιο-«ΕΦ και ΚΔ, αποφασίσαμε τον τρόπο αντίδρασης, μπαίνει σε υλοποίηση αύριο»

Από αύριο το πρωί τίθενται σε εφαρμογή οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στην ουδέτερη ζώνη, με την παρουσία μελών της τουρκικής κατοχικής δύναμης στην περιοχή Αγίου Δομετίου. Αυτό ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο εκδήλωσης του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του ΚΕΒΕ στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή Αγίου Δομετίου, που είχε ως αποτέλεσμα την παρέμβαση μελών των ΗΕ, ο Πρόεδρος ανέφερε πως «η ενημέρωση που έχουμε από τα ΗΕ είναι ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες». Σημείωσε, όμως, ότι «από αύριο το πρωί θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζοντας ότι «οι αποφάσεις δε θα δημοσιοποιηθούν, κάποιες από αυτές θα είναι ορατές, κάποιες δε θα είναι ορατές».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση» και ότι όσα αποφάσισαν η Εθνική Φρουρά και η Κυπριακή Δημοκρατία ως τρόπο αντίδρασης, τίθενται σε εφαρμογή από αύριο το πρωί, «εκτός αν υπάρξουν – και μακάρι να υπάρξουν – εξελίξεις στην προσπάθεια που κάνουν τα ΗΕ», όπως είπε. Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί η διακίνηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι δε θα δημοσιοποιηθούν οι τρόπο αντίδρασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση αν έχουν ενημερωθεί η διεθνής κοινότητα και εταίροι, απάντησε ότι έχουν ενημερωθεί και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι έχει γίνει ενημέρωση και σε επίπεδο ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με προσπάθεια του ειδικού συμβούλου του Τ/κ ηγέτη να διασυνδέσει την ουδέτερη ζώνη με το εδαφικό, λέγοντας πως δεν ανήκει στην ε/κ πλευρά και θα τεθεί σε διαπραγμάτευση είπε ότι «είναι μία γνωστή τουρκική προσέγγιση που πάντα τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τουρκικής πλευράς, είναι μία θέση που στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας και είναι ανάξια σχολιασμού».

Τέλος, σε ερώτηση αν τίθενται επιπλέον εμπόδια στις προσπάθειες για Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι «όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερη ανάγκη για διορισμό Απεσταλμένου και ένας από τους λόγους – υπάρχουν πολλοί – που επιχειρείται αυτή η ένταση, είναι να αποτραπεί η οποιαδήποτε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς, φοβούνται να προσέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τέτοιες απαράδεκτες θέσεις, που δεν γίνονται από κανένα αποδεκτές», κατέληξε.

Νωρίτερα, σε κινητοποίηση τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, λόγω εισόδου ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου.

Όπως είχε αναφέρει αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, οι ειρηνευτές των ΗΕ ζήτησαν από τους άντρες των τουρκικών δυνάμεων να αποχωρήσουν όπως και έγινε. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αργά το απόγευμα πως, «δεν υπάρχουν οποιαδήποτε οχήματα ή προσωπικό των τουρκικών δυνάμεων εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης».

«Οι ειρηνευτές των ΗΕ παραμένουν στην περιοχή και συνεχίζουν να βρίσκονται σε επαφή και με τις δυο πλευρές για αποτροπή παραβιάσεων και αποκατάσταση του στάτους κβο», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
Ο αμερικανικός στρατός θα κάνει ρίψεις εφοδίων στη Λωρίδα της Γάζας
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Ομάδα νεαρών έριξε πέτρες σε όχημα κινητής κάμερας στη Λεμεσό
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά ξέσπασε σε σπίτι στη Λεμεσό-Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή
Πυρκαγιά σε εξέλιξη στο Όμοδος-Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ