Ανησυχία για εντεινόμενες προκλήσεις εντός νεκρής ζώνης εξέφρασε η Πρ. Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, εξέφρασε ανησυχία για τις εντεινόμενες προκλήσεις του παράνομου κατοχικού καθεστώτος εντός της νεκρής ζώνης, τονίζοντας την άμεση ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η κ. Δημητρίου μιλούσε στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριας συνάντησης που είχε την Τετάρτη με την Πρέσβη της Αυστρίας Dorothea Auer, επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας της στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την εκτίμησή της για τη συμβολή της κ. Auer στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Αυστρίας και της Κύπρου και των Κοινοβουλίων των δύο χωρών. 

Επίσης υπογράμμισε ότι οι σχέσεις αυτές εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, στις οποίες η Κύπρος παραμένει σταθερά προσηλωμένη και επεσήμανε πως, στη βάση αυτή, η χώρα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παρά το κόστος που η ίδια υπέστη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, εξάλλου, οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Αυστρία, λόγω των αυξημένων ροών παράτυπων μεταναστών, ζήτημα που, όπως επισημάνθηκε εκτρέφει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε την ανάγκη ενιαίας και συλλογικής απάντησης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρόκληση αυτή, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθύνης και της προώθησης περισσότερων συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τρίτες χώρες. Η κ. Δημητρίου τόνισε ευρύτερα τη σημασία  της ενότητας στους κόλπους της Ένωσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μείζονων πολιτικών ζητημάτων και άλλων κοινών προκλήσεων που ανακύπτουν. 

Η Πρέσβης της Αυστρίας ευχαρίστησε την κ. Δημητρίου για τη στενή συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων στη διάρκεια της θητείας της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε κοινές δράσεις που αναλήφθηκαν για θέματα ισότητας και ενδυνάμωσης των γυναικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΙ ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή βοήθειας στη Γάζα διά θαλάσσης μέσω Κύπρου
Η πρωτοβουλία Νικόλα και η έλλειψη δομημένου συντονισμού της συμπολίτευσης
Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης