«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα»-Στο στόχαστρο της Άγκυρας η Τ/κ δημοσιογράφος Αϊσεμντέν Ακίν
12:18 - 29 Νοεμβρίου 2023
Η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Αϊσεμντέν Ακίν τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας και των συμμάχων της στα κατεχόμενα εξαιτίας του δημοσιογραφικού έργου της. Στην Τουρκία εκκρεμεί δικαστική υπόθεση για την ίδια εξαιτίας μιας επίμαχης ανάρτησης της που αφορούσε την απομάκρυνση του Μουσταφά Ακιντζί από την τ/κ ηγεσία το 2020.
Πρόσφατα στα κατεχόμενα ξεκίνησε μια νέα «δικαστική» διαμάχη με αφορμή την έρευνα της κ. Ακίν και των συναδέλφων της σχετικά με τη ανεξέλεγκτη δράση των τουρκικών θρησκευτικών ταγμάτων (αιρέσεων) στα κατεχόμενα. Ένας σύλλογος που ελέγχεται από τουρκικό θρησκευτικό τάγμα έχει προσφύγει στην «εισαγγελία» και ζητά την επιβολή μέτρων και ποινών στη διαδικτυακή εφημερίδα «Μπούγκιουν Κίμπρις», ιδιοκτήτρια της οποίας είναι η κ. Ακίν.
Εν μέσω δικαστικών διαμαχών σε Τουρκία και κατεχόμενα, η κ. Ακίν μιλά στο ΚΥΠΕ για τις αυξανόμενες πιέσεις προς τις αντιπολιτευόμενες φωνές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επίσης, μοιράζεται τις απόψεις της για την αντίσταση που προβάλλουν οι δημοκρατικές οργανώσεις της κοινότητας της στα σχέδια της Άγκυρας και στέλνει το χαρακτηριστικό μήνυμα ότι οι Τ/κ δημοσιογράφοι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα χαρακώματα».
Οι δικαστικές διαμάχες σε Τουρκία και κατεχόμενα
«Η Άγκυρα πιέζει τους Τουρκοκύπριους τα τελευταία χρόνια με διάφορα μέσα. Ένας μοχλός πίεσης είναι η επιβολή του προτύπου του «αποδεκτού (κατάλληλου) Μουσουλμάνου» σύμφωνα με το Σουνιτικό Ισλάμ, έτσι όπως το ερμηνεύει η τουρκική κυβέρνηση», αναφέρει στο ΚΥΠΕ, η κ. Ακίν, η οποία αναφέρεται στην προσπάθεια της Τουρκίας για επιβολή συντηρητικών αξιών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Σύμφωνα με την Τ/κ δημοσιογράφο, το βασικό καθήκον του «γραφείου συμβούλου θρησκευτικών υπηρεσιών» της «πρεσβείας» είναι να προσηλυτίσει τους Τουρκοκύπριους που δεν τηρούν τα πρότυπα των θρησκευόμενων Μουσουλμάνων. «Είναι επίσης καθήκον της πρεσβείας να δημιουργήσει νέες θρησκευτικές δομές όπως οι θεολογικές σχολές, που δεν της απαιτούν οι Τουρκοκύπριοι. Σήμερα εργάζονται στην Αμμόχωστο για να δημιουργήσουν μια δεύτερη θρησκευτική σχολή. Τα τουρκικά θρησκευτικά τάγματα διαδίδουν τις δραστηριότητες τους εδώ με την υποστήριξη της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας», τονίζει η κ. Ακίν.
Για τη δράση των τουρκικών θρησκευτικών ταγμάτων στα κατεχόμενα, η κ. Ακίν προσθέτει τα εξής: «Αυτά τα τάγματα συγκεντρώνουν παιδιά μέσω των συλλόγων που έχουν ιδρύσει εδώ. Υποβάλλουν τα παιδιά σε θρησκευτική εκπαίδευση με την ονομασία «κέντρα σπουδών». Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών έχουν καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση και την αστυνομία να εστιάσει σε αυτή την εξέλιξη. Οι πολιτικοί μας δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επειδή φοβούνται τη διακυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)».
«Εμείς, ως «Μπούγκιουν Κίμπρις», ερευνήσαμε αυτά τα κέντρα και τα φωτογραφίσαμε. Η Εμινέ Γκιουκσέλ, μία από τις συντάκτριες της εφημερίδας, δημοσιοποίησε τις εστίες των ταγμάτων που φυλάσσονται με μέτρα υψηλής προστασίας», επισημαίνει στη συνέχεια η κ. Ακίν, εστιάζοντας την προσοχή της στη νέα «δίκη» που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα και προσθέτοντας τα εξής: «Αφού αξιολογήσαμε τις καταγγελίες που έλαβε η εφημερίδα μας, ερευνήσαμε τις διάφορες πτυχές της υπόθεσης. Έτσι διαπιστώσαμε ότι ο σύλλογος βοήθειας φοιτητών ανήκει στο τάγμα Σουλεϊμαντζιλάρ, το οποίο έχει δημιουργήσει φοιτητικές εστίες σε όλο το νησί (στα κατεχόμενα). Η δωρεά σε δύο μόνο παραρτήματα του συλλόγου αγγίζει τις 2,5 εκ. λίρες Τουρκίας! Σήμερα ερευνούμε την οικονομική πτυχή αυτού του οικοδομήματος. Αντιλαμβανόμενος ότι δεν πρόκειται να τερματίσουμε την έρευνα μας, ο σύλλογος μας έστειλε τους δικηγόρους του για να μας εκφοβίσει. Πρέπει να εξοργίστηκαν διότι προσέφυγαν στην "αστυνομία" και κατέθεσαν μήνυση εναντίον μας. Αν η εισαγγελία δεχτεί την υπόθεση, θα αναμετρηθούμε με τους ίδιους ενώπιον της δικαιοσύνης. Θα κληθούν να εξηγήσουν το πώς μικρά παιδιά κακοποιήθηκαν σε αυτές τις εστίες».
Ως προς την δίκη που συνεχίζεται στην Τουρκία, η Τ/κ δημοσιογράφος τονίζει τα εξής: «Η κυβέρνηση του ΑΚΡ ενεπλάκη στις "προεδρικές εκλογές" του 2020, εκδίωξε τον Μουσταφά Ακιντζί (από την τ/κ ηγεσία) και στη θέση του εκλέχθηκε ο Ερσίν Τατάρ. Ο τότε πρέσβης Αλί Μουράτ Μπάστσερι εργάστηκε μαχητικά (για την «εκλογή» του Τατάρ) και μετέτρεψε την πρεσβεία σε προεκλογικό στρατηγείο. Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν μπροστά στα μάτια μας, εγώ, ως δημοσιογράφος, έκανα μια ανάρτηση (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ότι «ο πρέσβης έπρεπε να κηρυχθεί "persona non grata/ανεπιθύμητη προσωπικότητα"». Η ανάρτηση αυτή καταγγέλθηκε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και κατατέθηκε μήνυση εναντίον μου. Ολόκληρο το τουρκικό κράτος προσπάθησε να με εκφοβίσει. Δεν μπορώ να μεταβώ στην Τουρκία εδώ και τρία χρόνια, επειδή οι δικηγόροι εκεί μου λένε ότι υπάρχει κίνδυνος κράτησης αντί απέλασης λόγω της διπλής μου υπηκοότητας».
«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα μας»
Στη σκιά των μεγάλων πιέσεων, η κ. Ακίν αξιολογεί στο ΚΥΠΕ την γενική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα. «Σε σύγκριση με την Τουρκία, είναι δυνατόν να πούμε ότι εδώ υπάρχει ένα πιο ελεύθερο περιβάλλον. Παρόλα αυτά επιχειρείται να καταπατηθεί η δημοκρατία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο έχει πολιορκηθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ», σημειώνει η έμπειρη δημοσιογράφος.
Η κ. Ακίν μας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει εντατικοποιήσει τον κλοιό γύρω από την τουρκοκυπριακή κοινότητα δια μέσου των περίφημων «οικονομικών πρωτοκόλλων». «Στα πρωτόκολλα αυτά η Τουρκία εισάγει ρήτρες για την κατασκευή θεολογικής σχολής και δεν παρέχει οικονομική ενίσχυση σε όσους αντιδρούν στις πολιτικές της. Όσοι μιλούν, διαγράφονται από την πολιτική σκηνή. Όσοι από εμάς μιλάμε για θέματα για τα οποία ακόμη και οι πολιτικοί φοβούνται να μιλήσουν γίνονται «προδότες». Η πίεση που μας ασκείται αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και καθώς η δημοκρατία χάνει έδαφος στην Τουρκία, χάνει και εδώ», αναφέρει με πικρία η κ. Ακίν.
Στη συνέχεια, η Τ/κ δημοσιογράφος που βρίσκεται στο στόχαστρο της Άγκυρας τονίζει τα εξής: «Υπάρχουν δημοσιογράφοι που διώκονται από την εισαγγελία όπως και εγώ. Φίλοι δημοσιογράφοι όπως ο Σενέρ Λεβέντ και ο Αλί Κισμίρ τρέχουν στα δικαστήρια λόγω των άρθρων που έχουν γράψει. Ο λαός μας γεμίζει τις δικαστικές αίθουσες για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους του. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι είμαστε μια μικρή κοινότητα που προσανατολίζεται προς την Ευρώπη και έχει αγκαλιάσει την αρχή του κοσμικού κράτους και τη δημοκρατία. Είμαστε ίσως η πιο μοντέρνα τουρκόφωνη κοινότητα στον κόσμο. Προσπαθούμε να κάνουμε δημοσιογραφία και να ρίξουμε φως στην κοινωνία μας στη σκιά ενός μεγάλου κράτους όπως η Τουρκία, σε ένα καθεστώς το οποίο ο κόσμος θεωρεί "υποκυβέρνηση". Προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τους νόμους μας για τον Τύπο με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας».
Σύμφωνα με την κ. Ακίν, το τελευταίο διάστημα το τουρκικό κεφάλαιο επιχειρεί να ελέγξει τα τ/κ μέσα ενημέρωσης. Εταιρείες που διατηρούν στενές σχέσεις με την τουρκική κυβέρνηση εξαγοράζουν τ/κ ομίλους μέσων ενημέρωσης. «Τα ελεγχόμενα μέσα δεν έχουν την επιρροή που θα επιθυμούσε η Άγκυρα. Στην πραγματικότητα, με την αλλαγή στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, τα ποσοστά ανάγνωσης και τηλεθέασης έχουν μειωθεί σημαντικά», προσθέτει η κ. Ακίν.
Ως προς το μέλλον της τ/κ δημοσιογραφίας, η κ. Ακίν τονίζει ότι «ο τ/κ Τύπος έχει ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες και έχει καταφέρει να χαράξει τη δική του πορεία. Συνάδελφοι μας έχουν διδάξει να προστατεύουμε την πατρίδα μας και να εργαζόμαστε για την κοινωνία» και προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, δεν θα εγκαταλείψουμε τα χαρακώματα μας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ενιαίας Κύπρου που θα ζει σε συνθήκες ειρήνης».
Πηγή: ΚΥΠΕ