Τι είναι ο Δάγκειος Πυρετός που προκάλεσε ανησυχία-Καθησυχάζουν οι αρμόδιοι

Ανησυχία έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ώρες τα δύο περιστατικά Δάγκειου Πυρετού, που είχαν καταγραφεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού επρόκειτο για μία ασθένεια που δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Εντούτοις, οι αρμόδιοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι δεν είναι μία πάθηση που μπορεί να μεταδοθεί άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αν και ο πλανήτης στην πλειοψηφία του έχει αφήσει στο παρελθόν την πανδημία του κορωνοϊού, που ήρθε άξαφνα λίγο πριν το 2020, το άκουσμα μίας νέας, άγνωστης πάθησης, όπως είναι φυσιολογικό προκαλεί πανικό. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να επικρατεί ανησυχία, καθώς πρόκειται για μία πάθηση που μεταδίδεται, κατά κύριο τρόπο, από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.

«Ο Δάγκειος Πυρετός μεταδίδεται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η βιβλιογραφία δεν αναφέρει άμεση μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι μόνες περιπτώσεις που αναφέρονται είναι με χορήγηση μολυσμένου αίματος ή με μεταμόσχευση μολυσμένων οργάνων ή ιστών ή σε ιατρικές δομές από ιατρικά λάθη, όπως είναι το τρύπημα από μολυσμένη βελόνα. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι το τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι, ή από κουνούπια που ενδημούν περισσότερο στην Νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική ή την Αφρική», εξήγησε στον REPORTER ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος που έχει Δάγκειο Πυρετό είναι:

-Πυρετός

-Κεφαλαλγία

-Τάση προς εμετό

-Πόνοι στα κόκκαλα

-Εξάνθημα

«Το 50% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί και όσοι αναπτύξουν συμπτώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ήπια έως σοβαρά τα συμπτώματα, αλλά υπήρχαν περιπτώσεις που είχαμε και θανάτους».

Δεν υπάρχει ενδεδειγμένη ειδική θεραπεία

Στο μεταξύ, μετά τα δύο περιστατικά που καταγράφηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι αρμόδιοι δεν έχουν ενώπιον τους στοιχεία που να μαρτυρούν ότι υπάρχουν κι άλλα περιστατικά, ενώ για την περίπτωση των δύο γυναικών, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια.

«Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή δεν νομίζω να έχουν καταγραφεί άλλα περιστατικά. Τα δύο περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στη μονάδα ειδικών λοιμόξεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είχαν επιστρέψει από ταξίδι από τη Σαουδική Αραβία με ενδιάμεση στάση στην Κύπρο, εκδήλωσαν κάποια συμπτώματα και διαγνώστηκαν με Δάγκειο Πυρετό. Πήραν την ιατρική υποστήριξη, ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο», επεσήμανε ο κ. Χαριλάου.

Πάντως, είναι σημαντικό να καταγραφεί πως τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη ειδική θεραπεία για να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά Δάγκειου Πυρετού, με τα άτομα που λαμβάνουν διάγνωση ότι πάσχουν, να λαμβάνουν υποστηρικτική θεραπεία. «Εμβόλιο δεν υπάρχει για τη συγκεκριμένη ασθένεια. Είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει λάβει την έγκριση που χρειάζεται. Ο πιο αποτελεσματικό τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη».

Οι τρόποι πρόληψης είναι:

-Πρέπει να γίνονται ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά προγράμματα ελέγχου του διαβιβαστή, δηλαδή του κουνουπιού, μέσω των ψεκασμών στους οποίους προβαίνουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες

-Πρέπει να λαμβάνονται όλα τα ατομικά προστατευτικά μέτρα από μέρος των πολιτών, όταν βρίσκονται σε περιοχές που υπάρχουν κουνούπια

-Να προσπαθούν να μην υπάρχουν στο σπίτι τους στάσιμα νερά, τα οποία μπορεί συσσωρευτούν σε κουβάδες ή πιατάκια κάτω από τις γλάστρες, όπου εκεί δημιουργούνται εστίες κουνουπιών

-Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των ταξιδιωτών προς τις ενδημικές χώρες, ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για προσωπική τους προστασία.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Αυτό που τονίζεται από πλευράς αρμοδίων είναι ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχει στην Κύπρο το συγκεκριμένο είδος κουνουπιού, που μπορεί να μεταφέρει την πάθηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

«Έχουν λάβει τα μέτρα τους οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και έχουν ολοκληρωμένα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή. Είχαμε δύο περιστατικά που δεν είναι εγχώρια και ήταν από επισκέπτες στην Αφρική, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας».

Δειτε Επισης

«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Βρήκε καταφύγιο στα ύψη ο υδράργυρος-Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα
Αδέλφια τσακώθηκαν και έβγαλαν μαχαίρια-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
Παραλήρημα Ερντογάν και Τατάρ-Η επίθεση σε Μητσοτάκη, τα δύο κράτη και η «ειρηνευτική επιχείρηση»
Μήνυμα συνέχειας στον αγώνα για εξακρίβωση τύχης αγνοουμένων από εκδήλωση στον Κόρνο