Στο προσκήνιο οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων-«Η συντριπτική πλειοψηφία θέλει ενιαία εκπαίδευση»

Την ώρα που ο διάλογος που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ειδική εκπαίδευση βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υπουργό Παιδείας να αναμένει τις εισηγήσεις και τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων με λεπτομέρεια, η Βουλή επαναφέρει το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης, σε μία συζήτηση για τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, το περασμένο διάστημα, είχε συνεχείς επαφές με τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης φορείς, οι οποίοι έθεσαν στο τραπέζι διάφορες εισηγήσεις, με στόχο να καταρτιστεί μία σωστή πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρο τα παιδιά με αναπηρία και τα δικαιώματά τους, με την ίδια την υπουργό να αναφέρει ότι η πρώτη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη τον ερχόμενο Μάιο.

Στο μεσοδιάστημα, το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι έχει καταρτίσει αναθεωρημένους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων Δημοτικών σχολείων, τους οποίους αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, παρουσία και όλων των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία.

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι νέοι κανονισμοί που τίθενται στο τραπέζι της Επιτροπής δεν έχουν ικανοποιήσει τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία, με την ΚΥΣΟΑ να τονίζει ότι δεν έγινε κάποια διαβούλευση πριν την κατάρτιση του κειμένου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της οργάνωσης δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση να παραστεί στη συνεδρία για να συζητήσουν κανονισμούς που δεν είχαν άποψη πριν ετοιμαστούν.

«Πρώτη φορά βλέπουμε τους κανονισμούς. Είδαμε πολλά πράγματα που υπάρχουν και δεν συμφωνούμε σε αυτό, όμως δεν μας ρώτησαν πριν τα ετοιμάσουν. Δεν έγινε καμία διαβούλευση, πολλά θέματα είναι ασαφή και δεν συνάδουν με τη σύμβαση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία των ΗΕ. Αρνούνται να τροποποιήσουν τη νομοθεσία και να συμπεριλάβουν τον ορισμό της αναπηρίας, σε άλλες νομοθεσίες έχει αλλάξει ο ορισμός, μόνο το Υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει σύμβαση και πρέπει να την εφαρμόσει. Σε όλες τις πολιτικές του, δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει η σύμβαση των δικαιωμάτων μας», εξήγησε ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης.

Δεν έμειναν ικανοποιημένες ούτε οι άλλες οργανώσεις

Το γεγονός ότι στους κανονισμούς που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας υπάρχουν αναφορές στον περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης νόμο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των οργανώσεων που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία και τα δικαιώματά τους, καθώς θεωρούν ότι είναι μία νομοθεσία που πρέπει να καταργηεθί.

«Έχουμε δει τους κανονισμούς που θα συζητηθούν και δεν μας ικανοποιούν, επειδή αφήνουν και πάλι εκτός κάποιες πρόνοιες και στα σχόλια του Υπουργείου Παιδείας λένε ότι υπόκεινται στον περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης νόμο, που εμείς τώρα συζητούμε την κατάργησή του. Άρα, βασικά γίνεται τροποποίηση των κανονισμών, ενώ θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τη νομοθεσία. Για μας θεωρώ ότι είναι ένα μεταβατικό στάδιο», επεσήμανε η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων Παιδιών με Εγκεφαλικές Παραλύσεις «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιάλη.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε η κα. Πιστιάλη, αυτό που ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας είναι να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής των διάφορων νοοτροπιών και απαρχαιωμένων αντιλήψεων, μία προσπάθεια που γίνεται μέσα από το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Εμείς ζητούμε, για παράδειγμα να αλλάξει ο τρόπος που αναφέρονται στα παιδιά με αναπηρίες, επειδή υπάρχει αναφορά ότι είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες και μας λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, επειδή υπάρχει ο περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης νόμο. Θέτουμε θέμα με τις απουσίες και μας παραπέμπουν ξανά σε εκείνο το νόμο. Αυτά πρέπει να γίνουν ένα. Είδαμε ότι υπάρχουν κάποιες προσθήκες δικές μας για τη διαφοροποίηση, έχει μπει η πρόνοια ότι στις τάξεις μεικτής ικανότητας να γίνεται διαφοροποίηση, κάτι που μας ικανοποιεί. Όμως υπάρχουν πρόνοιες για παράταση φοίτησης μέχρι τα 21 σε ειδικά σχολεία, πράγματα που σιγά-σιγά, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθούν. Να παρατείνεις τη φοίτηση ενός ατόμου μέχρι τα 21, σε επίπεδο Δημοτικής Εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι είναι υποτίμηση, ότι υπάρχει η αντίληψη ότι μένουν πάντα παιδιά. Πρέπει να αλλαχθούν με βάση όλο τον πληθυσμό και δική μας άποψη είναι ότι ο πληθυσμός των παιδιών με αναπηρία παραμένει αποκομμένος από τη γενική νομοθεσία».

Καταθέτουν λεπτομερώς τις απόψεις τους οι φορείς

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων εβδομάδων οι οργανωμένοι φορείς που εκπροσωπούν τα παιδιά με αναπηρία και έχουν εμπλακεί στο διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, αναμένεται να παραδώσουν στην Αθηνά Μιχαηλίδου τις απόψεις τους, με λεπτομέρεια και τεκμηρίωση.

«Μέσα από το διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας διαφάνηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων θέλει μία ενιαία εκπαίδευση. Παραθέσαμε τις θέσεις μας, περιληπτικά, για να τις δώσουμε τεκμηριωμένα και με λεπτομέρεια στην Υπουργό τώρα. Περιμένουμε την κατάργηση του περί ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης νόμο και τις προσθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν, μέσα στη νομοθεσία και τους κανονισμούς της περί Δημόσιας Δημοτικής Εκπαίδευσης νόμο, να συμπεριληφθούν όλα τα παιδιά κάτω από μία ομπρέλα. Θα πάμε να ακούσουμε τι θα πουν. Τις θέσεις μας θα τις λάβει το Υπουργείο Παιδείας. Αναμένουμε ότι θα ξεκινήσει η τροποποίηση του νόμου, χωρίς να παραπέμπουμε τα παιδιά με αναπηρίες ή που λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση σε άλλο νόμο».

Δειτε Επισης

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο δράσης του ΟΚΥπΥ για έκθεση ατόμων σε χημικούς παράγοντες μετά το ατύχημα στην πισίνα
Βαφεάδης: Σημαντικό βήμα για ανάπτυξη περιοχής η νέα πεζογέφυρα Λατσιών
Αποσύρθηκε παιδικό μαγιό από την κυπριακή αγορά λόγω κινδύνου τραυματισμού
Παραμένει ο καύσωνας, νέα κίτρινη προειδοποίηση-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Αγγίζει τα όρια η λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού λόγω της υψηλής ζήτησης-Προειδοποιήσεις για περικοπές
Αυξήθηκαν τα παράπονα καταναλωτών για τα οργανωμένα ταξίδια και τις διαδικτυακές απάτες
Μνημόσυνο στη μνήμη ασθενών-προσωπικού που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ιούλη 1974
Μετά από αυτοψία της Επ. Περιβάλλοντος διαπιστώθηκαν παρανομίες σε παραλίες των Περβολιών
Διαμαρτυρία Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών προς ΡΙΚ για μη προβολή εκδήλωσης
Επέκταση του θεσμού του Θερινού Σχολείου επιθυμεί η Μιχαηλίδου