Εγκρίνεται στο Υπουργικό η σύσταση του Ινστιτούτου Καρκίνου

Το Καραϊσκάκειο μέσα από την πολυεπίπεδη δουλειά του έχει αναδειχθεί ως ένα κέντρο αριστείας για τη χώρα μας - είναι το πιο κλασικό παράδειγμα και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του, στην «Τελετή Τιμής Εθελοντών Δοτών 2023», ο Πρόεδρος επισήμανε το γεγονός ότι το Καραϊσκάκειο έχει δώσει μέχρι σήμερα μόσχευμα σε περίπου 750 άτομα σε περισσότερες από 35 χώρες, «αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τη χώρα μας και το τι η χώρα μας μέσα από τέτοια κέντρα αριστείας μπορεί να προσφέρει».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εγκριθεί μέσα στο πλαίσιο των τροπολογιών του προϋπολογισμού και η σύσταση του Ινστιτούτου Καρκίνου.

Για την εκδήλωση, είπε, ότι είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς που μας δείχνουν τον δρόμο, που με τις πράξεις τους δίνουν ελπίδα και ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας, σε ένα μικρό παιδί, σε έναν ενήλικα. Η δωρεά οργάνων, μυελού των οστών και κατ’ επέκταση η ίδια η μεταμόσχευση, συνέχισε, είναι αναμφίβολα, ένα δώρο ζωής προς όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Αναφερόμενος στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, εξήρε την Τράπεζα Δοτών, που όπως σημείωσε, είναι μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες δοτών που υπάρχουν.

Επισήμανε ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην Τράπεζα Δοτών του Καραϊσκάκειου είναι η μεγαλύτερη δικοινοτική συνεργασία, το πιο «πετυχημένο» μοντέλο δικοινοτικής συνεργασίας που υπάρχει στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο Πρόεδρος είπε ότι η χώρα μας διαθέτει καταχωρημένους Κύπριους εθελοντές δότες ηλικίας 18-60 ετών σε αναλογία πληθυσμού 1 προς 3, ένα υψηλό ποσοστό για τη χώρα μας, οι οποίοι αριθμητικά ξεπερνούν τους 200,000 ενεργούς δότες, γεγονός το οποίο αντιλαμβάνεστε κατατάσσει την Τράπεζα Δοτών μας ως μία από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο. 

«Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που τα μοσχεύματα που συλλέγονται από τους εγγεγραμμένους δότες αποστέλλονται σε κάθε χώρα, όπου υπάρχει ασθενής που το χρειάζεται και είχε την τύχη να υπάρξει συμβατότητα», πρόσθεσε.

Είπε ότι το Καραϊσκάκειο διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο στο οποίο εφαρμόζονται μοριακές τεχνικές για τη διάγνωση και την παρακολούθηση ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, ενώ παράλληλα, έχει αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο δίκτυο εξειδικευμένων διαγνωστικών εργαστηρίων, τα οποία ενασχολούνται με αιματολογικές κακοήθειες, χρόνια αλλά και σπάνια νοσήματα.

«Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών και κυρίως της λευχαιμίας, μίας νόσου απρόβλεπτης που μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του καθενός από εμάς, το Κράτος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι αρωγός», πρόσθεσε.

Ανέφερε τέλος, ότι η συνεργασία μας, της πολιτείας, με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι διαχρονική.  «Θέλω να αναγνωρίσω τη σημαντική δουλειά και τον ρόλο όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Το ποσό που διαθέτει το Υπουργείο Υγείας και αφορά στις εξειδικευμένες εξετάσεις που διενεργεί το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα ανέρχεται στα €4.000.000 και η ετήσια χορηγία είναι ύψους περίπου €350.000», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Τούρκοι κάνουν χάρτες για ΑΟΖ με τη Συρία λες και η Κύπρος δεν υπάρχει
Απαντά για τη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας το Προεδρικό-«Θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο»
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα, είμαστε σε επικοινωνία με την Κύπρο»
Πληροφορίες ότι η Τουρκία υπογράφει συμφωνία για ΑΟΖ με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας
Χρονιά αλλαγών για ΤΑ το 2025-Καθορίζονται καθήκοντα αντιδημάρχων, ανοίγει ζήτημα χορηγιών σε δήμους
Η αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ, τα πάθη με ελαφρύ ύπνο και η καθυστέρηση στις εκλογές
Για παραβίαση «εθνικού εναέριου χώρου» από γαλλικά μαχητικά, κάνει λόγο το «υπεξ»
Αναχώρησαν από το λιμάνι Λεμεσού 1200 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα
Διόρισε Ειδική Εκπρόσωπο για Θρησκευτικές Ελευθερίες και Προστασία Μειονοτήτων στην Μέση Ανατολή ο ΠτΔ
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»