Κοινωνικές επενδύσεις και Κάρτα Αναπηρίας συζήτησε η Ευαγγέλου στις Βρυξέλλες

Στη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων, τον ρόλο της Κύπρου στην ανάπτυξη πανευρωπαϊκού προτύπου για τις κάρτες Αναπηρίας και Στάθμευσης και στις δράσεις που γίνονται στη χώρα για αντιμετώπιση του δομικού ρατσισμού, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στο πλαίσιο των εργασιών Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν τις κοινωνικές επενδύσεις και τη σημασία τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου.

H κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων και ανέδειξε τον ρόλο της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών αποδόσεων των κοινωνικών επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι η ενεργότερη συμβολή του Συμβουλίου θα ενισχύσει την προώθηση των πολιτικών απασχόλησης, των πολιτικών για τις δεξιότητες και των κοινωνικών πολιτικών.

Επίσης κατά τη δεύτερη ημέρα, το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση, την ενίσχυση της δημοκρατίας στην εργασία, τη δια βίου μετάβαση των συστημάτων φροντίδας και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τη γενική προσέγγιση των 27 επί της πρότασης Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και Στάθμευσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, η Οδηγία προβλέπει την εισαγωγή ενιαίων προτύπων για τις κάρτες αναπηρίας και τις κάρτες για ελεύθερη στάθμευση για άτομα με αναπηρίες, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες και δίγλωσσες, και θα αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ.

Στην παρέμβασή της η Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης, για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων με αναπηρίες στις ΕΕ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, στην παρέμβασή της η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι «η Κύπρος ήταν ένα από τα οκτώ κράτη μέλη που συμμετείχε με επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης από το 2017».

Οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον ετήσιο συντονισμό της οικονομικής, χρηματοοικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στα αποτελέσματα του Φθινοπωρινού Πακέτου και ιδιαίτερα τα θέματα Πράσινης Συλλογικής Διαπραγμάτευσης, δηλαδή τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην πράσινη μετάβαση.

Η κ. Ευαγγέλου τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που να προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον περιεκτικές πρακτικές στο χώρο εργασίας και τόνισε τη σημασία επαρκών προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που να προετοιμάζουν την καλύτερη προσαρμογή των εργαζομένων στην πράσινη μετάβαση.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής κατά του Ρατσισμού για την περίοδο 2020 - 2025, η Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις εθνικές δράσεις αντιμετώπισης του δομικού ρατσισμού και στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για προώθηση κουλτούρας μάθησης, σχετικά με τις ιστορικές ρίζες και εκδηλώσεις του ρατσισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού