Κοινωνικές επενδύσεις και Κάρτα Αναπηρίας συζήτησε η Ευαγγέλου στις Βρυξέλλες

Στη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων, τον ρόλο της Κύπρου στην ανάπτυξη πανευρωπαϊκού προτύπου για τις κάρτες Αναπηρίας και Στάθμευσης και στις δράσεις που γίνονται στη χώρα για αντιμετώπιση του δομικού ρατσισμού, αναφέρθηκε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στο πλαίσιο των εργασιών Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αρμόδιοι υπουργοί συζήτησαν τις κοινωνικές επενδύσεις και τη σημασία τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου.

H κ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία των κοινωνικών επενδύσεων και ανέδειξε τον ρόλο της ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των κρατών μελών, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών αποδόσεων των κοινωνικών επενδύσεων. Πρόσθεσε ότι η ενεργότερη συμβολή του Συμβουλίου θα ενισχύσει την προώθηση των πολιτικών απασχόλησης, των πολιτικών για τις δεξιότητες και των κοινωνικών πολιτικών.

Επίσης κατά τη δεύτερη ημέρα, το Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση, την ενίσχυση της δημοκρατίας στην εργασία, τη δια βίου μετάβαση των συστημάτων φροντίδας και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών, το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τη γενική προσέγγιση των 27 επί της πρότασης Οδηγίας για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας και Στάθμευσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, η Οδηγία προβλέπει την εισαγωγή ενιαίων προτύπων για τις κάρτες αναπηρίας και τις κάρτες για ελεύθερη στάθμευση για άτομα με αναπηρίες, οι οποίες θα είναι προσβάσιμες και δίγλωσσες, και θα αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ.

Στην παρέμβασή της η Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης, για την ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων με αναπηρίες στις ΕΕ.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, στην παρέμβασή της η κ. Ευαγγέλου ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι «η Κύπρος ήταν ένα από τα οκτώ κράτη μέλη που συμμετείχε με επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας και Στάθμευσης από το 2017».

Οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον ετήσιο συντονισμό της οικονομικής, χρηματοοικονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, με έμφαση στα αποτελέσματα του Φθινοπωρινού Πακέτου και ιδιαίτερα τα θέματα Πράσινης Συλλογικής Διαπραγμάτευσης, δηλαδή τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην πράσινη μετάβαση.

Η κ. Ευαγγέλου τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που να προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον περιεκτικές πρακτικές στο χώρο εργασίας και τόνισε τη σημασία επαρκών προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που να προετοιμάζουν την καλύτερη προσαρμογή των εργαζομένων στην πράσινη μετάβαση.

Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής κατά του Ρατσισμού για την περίοδο 2020 - 2025, η Υφυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις εθνικές δράσεις αντιμετώπισης του δομικού ρατσισμού και στο νομοθετικό πλαίσιο της Κύπρου.

Τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης για προώθηση κουλτούρας μάθησης, σχετικά με τις ιστορικές ρίζες και εκδηλώσεις του ρατσισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone