Εκτίμηση για τη θέση αρχών στο Κυπριακό, εξέφρασε η ΠτΒ στον Πολωνό Πρέσβη

Την ειλικρινή εκτίμησή της για τη σταθερή θέση αρχών και τη στήριξη της Πολωνίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, υποδεχόμενη την Τρίτη τον νέο Πρέσβη της Πολωνίας στην Κύπρο Marek Szczepanowski, επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.

Από την πλευρά του, ο κ. Szczepanowski επαναβεβαίωσε την πάγια θέση αρχών και την ετοιμότητα της Πολωνίας να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκαν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους, ειδικότερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε η σημαντική ώθηση που έδωσαν στις διμερείς σχέσεις οι επίσημες επισκέψεις στην Κύπρο της Προέδρου της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, τον περασμένο Μάιο και του Προέδρου της Πολωνίας, τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, προς επίτευξη λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα επανενώνει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας.

Επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη συνεπή θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια ώρα και δεδομένου του ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «παγωμένες συγκρούσεις», τόνισε η κ. Δημητρίου, επιβάλλεται η επίδειξη συνέπειας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας ως προς αυτές τις αρχές και η αποφυγή της λογικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών.  

Ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για την ακλόνητη στήριξη της Κύπρου προς την Ουκρανία και για την πλήρη συμμόρφωσή της με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κατά της Ρωσίας, παρά το σημαντικό κόστος για τη χώρα.  

Ο κ. Szczepanowski ενημέρωσε, εξάλλου, την Πρόεδρο της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Πολωνία, μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και συζητήθηκε η δυνατότητα ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, στο πλαίσιο της 20ής επετείου  από την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για κάθε δυνατή συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone
Απειλεί να αποσυρθεί από την Eurovision το Ισραήλ-Δεν δέχεται να αλλάξει τραγούδι με στίχους για τη Χαμάς