Προσεκτικός στις τοποθετήσεις του για το Αφροδίτη ο εκπρόσωπος της Chevron-«Βλέπουμε συνέργειες στην περιοχή»

Η Chevron διαβλέπει συνέργειες μεταξύ του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, δήλωσε ο Κρίσταν Σβέντσεν, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού για την Κύπρο.

Η τοποθέτηση του κ. Σβέντσεν έγινε στο πλαίσιο συζήτησης κατά τις εργασίες του Ενεργειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μεσογείου, που ξεκίνησε σήμερα στη Λεμεσό. Κατά τη συζήτηση όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους αλλά και τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής.

«Η περιοχή έχει πλούσιες πηγές και υπάρχουν σημαντικοί πόροι που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί», ανέφερε ο κ. Σβέντσεν.

Σημειώνεται ότι η Chevron, διαχειρίστρια του «Αφροδίτη» βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυπριακή Κυβέρνηση, έπειτα από την απόρριψη του τροποποιημένου πλάνου ανάπτυξης του «Αφροδίτη», με το χρονοδιάγραμμα επίλυσης της διαφοράς να έχει επεκταθεί μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Βασική αιτία της διαφοράς είναι η απάλειψη της πρόνοιας για πλωτή μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου (FPU) πάνω από το κοίτασμα, με την εταιρεία να προτείνει τη σύνδεση του κοιτάσματος μέσω αγωγού με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στην Αίγυπτο.

«Εμείς στη Chevron διαβλέπουμε συνέργειες μεταξύ του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή», είπε ο Σβέντσεν χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες. Σημείωσε ακόμη ότι «αν το κυπριακό φυσικό αέριο αναπτυχθεί, αυτό θα συνεπάγεται τεράστια οφέλη συνοδευόμενα με έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας η οικονομική επιρροή θα επεκταθεί».

Από την πλευρά του, ο Ρόελ Μας, Αντιπρόεδρος της Shell για θέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμήνυσε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο που είναι έτοιμες για χρήση και πρόσθεσε πως αν δημιουργηθούν περισσότερες υποδομές θα υπάρξει ανταγωνισμός. «Θα ήταν πολύ κρίμα για τη βιομηχανία, τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε άλλα πράγματα», συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι η Shell διαθέτει μερίδιο 35% στην κοινοπραξία του «Αφροδίτη».

Εκ μέρους της ΕΝΙ, ο Λούκα Ντρακονέτι, επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας για την Κύπρο, είπε ότι η εταιρεία είναι πλήρως δεσμευμένη στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Κρόνος.

Σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη του τεμαχίου 6 αποτελεί προσωπική δέσμευση για τον ίδιο, ο κ. Ντρακονέτι υπογράμμισε ότι «πιέζουμε διότι πρέπει να ξεκλειδώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο το συντομότερο λόγω της έλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του υδρογόνου».

Εξάλλου, o Βαρνάβας Θεοδοσίου, επικεφαλής της ExxonMobil Κύπρου είπε ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει προοπτική για πρόσθετες ανακαλύψεις, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή ο αμερικανικός κολοσσός αξιολογεί τα δεδομένα σεισμικών ερευνών που έχουν διεξαχθεί τόσο στη Κύπρο, όσο και στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Σημείωσε ότι προς τα τέλη του 2024 η εταιρεία θα εμπλακεί σε ένα πρόγραμμα γεωτρήσεων και στις τρεις χώρες που θα φτάσει μέχρι το 2026.

Εκ μέρους της γαλλικής TOTAL, ο Σάμουελ Ουσί είπε ότι οι προοπτικές της περιοχής είναι καλά γνωστές και η εταιρεία θέλει να αποτελέσει μέρος αυτών των προοπτικών.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Νικολάου, Αντιπρόεδρος της Energean, η οποία δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, την Ελλάδα και στην Αίγυπτο, είπε ότι η επιλογή εξαγωγών αερίου στην Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ανησυχίες λόγω της έλλειψης υποδομών, της έλλειψης αγοράς φυσικού αερίου στο νησί και από το γεγονός ότι ο σχεδιασμός της εσωτερικής αγοράς αερίου στην Κύπρο αποτελεί κρατικό μονοπώλιο.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Νετανιάχου: Απέχουμε λίγες εβδομάδες από την ολοκληρωτική νίκη κατά της Χαμάς
Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Ρωσίας σε μια ειρηνευτική σύνοδο
«Οι διαπραγματευτές βρήκαν κοινό έδαφος για εκεχειρία»-Όσα λέει σύμβουλος του Μπάιντεν
Ζελένσκι: Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες
BINTEO: «Άλλη μια μέρα στη δουλειά»-Τύπος έγινε viral επειδή έπιασε με τα χέρια του καρχαρία
Καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατούμενου από δεσμοφύλακες μετά από απόπειρα αυτοκτονίας-«Δεν τον μετέφεραν στον ιατρό»
Νετανιάχου: Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
Με Αναστασιάδη, Αννίτα και Αβέρωφ τα εγκαίνια του εκλογικού επιτελείου Δημητριάδη
BINTEO: Ροντέο από το ξύλο μεταξύ θεατών το UFC Mexico-Τύπος έριξε 2 νοκ-άουτ σε 5 δευτερόλεπτα
Διέκοψε επίσκεψη σε ουκρανική πόλη η Μπέρμποκ-Την παρακολουθούσε ρωσικό drone