Υφ. Πολιτισμού: Το «ΘΥΜΕΛΗ» θα διαμορφωθεί εκ νέου εάν παραστεί ανάγκη

Το Σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ» 2024 θα διαμορφωθεί εκ νέου εφόσον προκύψει πρόσθετη ανάγκη, αναφέρει το Υφυπουργείο Πολιτισμού ως απάντηση σε αντιδράσεις εκπροσώπων της Ομοσπονδίας Θεατρικών Φορέων Κύπρου που αφορούν στο εν λόγω Σχέδιο.

Το Υφυπουργείο σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι "οι όποιες αναθεωρήσεις στο εν λόγω Σχέδιο διενεργήθηκαν κατόπιν κοινής διαπίστωσης με τους εμπλεκόμενους φορείς για την ανάγκη αλλαγής στον τρόπο εφαρμογής του Σχεδίου".  

Ακόμη, υπενθυμίζει ότι "για πρώτη φορά διενεργήθηκε Δημόσια Διαβούλευση, με στόχο ακριβώς το Υφυπουργείο να αφουγκραστεί τις απόψεις και εισηγήσεις (και γραπτώς και διά ζώσης), των μελών της θεατρικής κοινότητας", προσθέτοντας ότι "πραγματοποιήθηκαν και κατ΄ιδίαν συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς του τομέα, αλλά και οργανωμένα σύνολα".

"Όπως αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης Δημόσιας Διαβούλευσης, η εφαρμογή του αναθεωρημένου αυτού Σχεδίου για το έτος 2024 θα επαναξιολογηθεί, και εφόσον προκύψει πρόσθετη ανάγκη, θα διαμορφωθεί εκ νέου", τονίζεται.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι οι κύριες αλλαγές, που έχουν ενταχθεί, στη βάση των εισηγήσεων των εμπλεκόμενων φορέων, στοχεύουν στην πιο ισορροπημένη, συμπεριληπτική, αποτελεσματική και σύγχρονη διάθεση των κρατικών πόρων για την ανάπτυξη του Θεάτρου.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν στη διασφάλιση εφαρμογής της νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων για την καταβολή μισθών και ωφελημάτων στους ηθοποιούς, οι οποίοι απασχολούνται στις παραγωγές που χρηματοδοτούνται από το «ΘΥΜΕΛΗ». Επιπλέον, αποσκοπούσαν στη διασφάλιση ίσης αντιμετώπισης των δικαιούχων του Σχεδίου. Όλοι οι δικαιούχοι πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (μη κερδοσκοπικές εταιρείες, σωματεία, ιδρύματα), τα οποία έχουν υποχρέωση να αποδεικνύουν ότι δεν έχουν οφειλές προς Φ.Π.Α., Φόρο Εισοδήματος και Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Επίσης, έχουν υποχρέωση υποβολής εξελεγμένων οικονομικών καταστάσεων για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Περιλήφθηκε δε μοριοδότηση 5% για συνεργασίες μεταξύ φορέων και άτυπων ομάδων.

Οι τροποποιήσεις αποσκοπούσαν και στην ενίσχυση της θεατρικής ανάπτυξης του τόπου και δη της παραγωγής θεατρικών παραστάσεων από θεατρικούς φορείς της Κύπρου. "Επομένως, οι χορηγίες του Σχεδίου πρέπει να καταβάλλονται με βάση και τα καλλιτεχνικά κριτήρια", υπογραμμίζεται.

Αναφέρεται πως, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης του α΄ εξαμήνου για το Σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ» 2024, θα είναι πιο σαφές κατά πόσο υπάρχει η ανάγκη για τυχόν πρόσθετες τροποποιήσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενες προκηρύξεις του εν λόγω Σχεδίου.

"Σε αυτή την περίπτωση το Υφυπουργείο, στο πλαίσιο της διάθεσης και πρόθεσής του για επικοινωνία και διάλογο με τους φορείς και τα άτομα του θεατρικού τομέα, θα επανέλθει για περαιτέρω συζήτηση επί των προνοιών του Σχεδίου", σημειώνεται.

Το Υφυπουργείο τονίζει πως το συνολικό πλαίσιο των χορηγικών προγραμμάτων που προσφέρει, παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης σε διάφορα πολιτιστικά σχήματα. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι την Τρίτη προκηρύχθηκαν Σχέδια στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτισμός ΙΙ», το οποίο, κάτω από τον υποτομέα «Θέατρο», παρέχεται η δυνατότητα σε άτυπες ομάδες, που δεν εντάσσονται στους δικαιούχους του Σχεδίου «ΘΥΜΕΛΗ», να αιτηθούν χορηγία. 

Επιπλέον, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα προκηρυχθεί και το «Σχέδιο Κάλυψης Λειτουργικών Δαπανών» που θα καλύπτει λειτουργικές δαπάνες των θεάτρων με μόνιμη στέγη έως και το 60% των λειτουργικών τους δαπανών, με ανώτατο όριο το ποσό των €20.000. 

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι "για το Σχέδιο Επιχορήγησης «ΘΥΜΕΛΗ» έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2024 μια σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που επιβεβαιώνει την προσπάθεια του Υφυπουργείου να ενθαρρύνει - στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του- τη σύγχρονη, κυπριακή, καλλιτεχνική δημιουργία".

"Στόχος του Υφυπουργείου είναι με το Σχέδιο «ΘΥΜΕΛΗ», το οποίο είναι το κρατικό σχέδιο για την ενίσχυση της θεατρική ανάπτυξης του τόπου, να δώσει προτεραιότητα σε ποιοτικές καλλιτεχνικές προτάσεις -χωρίς να απορρίπτει τις νέες πρωτοβουλίες- να διευρύνει τα είδη θεάτρου που δύνανται να συμμετέχουν, να επιτύχει προσβασιμότητα σε περισσότερους πολίτες, επιτυγχάνοντας την πρόοδο, την ανάπτυξη και την πολιτιστική παιδεία της κοινωνίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται στην Τόχνη το Σάββατο το Cyprus Sunshine Cup 2024
Παράταση Δήλωσης Εισοδήματος Εταιρείας και Πίνακα Πληροφοριών Ελεγχόμενων Συναλλαγών
Η τοποθέτηση της Μιχαηλίδου για την απεργία στο ΤΕΠΑΚ-«Η λύση δεν είναι τα απεργιακά μέτρα»
Σε τροχιά υλοποίησης η παραχώρηση ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα
Βούληση κράτους για προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ζητούν Αρχιτέκτονες-ΕΤΕΚ
Παραλήφθηκαν 8,000 τόνοι αποβλήτων σε ένα χρόνο από τα Πράσινα Σημεία Λευκωσίας
Διαμαρτυρία ακαδημαϊκών και φοιτητών ΤΕΠΑΚ για τον προϋπολογισμό
Προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι η δημιουργία ενός υγιούς σχολικού περιβάλλοντος
A. Μιχαηλίδου: Εφαρμόζουμε στοχευμένες πολιτικές κατά του σχολικού εκφοβισμού
Ανοίγει πύλες αρχές Μαρτίου το νέο νοσοκομείο El Greco