Παπαναστασίου: Συνέργειες η «μαγική λέξη» για ανάπτυξη φυσικού αερίου στην περιοχή

Οι συνέργειες είναι η «μαγική λέξη» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των πόρων φυσικού αερίου της περιοχής, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σε συνέδριο για το φυσικό αέριο που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι καθώς η ενεργειακή μετάβαση δίνει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εταιρείες ενέργειας αναζητούν ταχύτερες αποδόσεις των επενδύσεών τους και πραγματοποιούν ανάλογες επενδύσεις.

«Σήμερα με τη μικρότερη διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου λόγω των στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καταλαβαίνουμε ότι οι συνέργειες είναι αυτό που πρέπει να αναζητούν οι επενδυτές», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε το σχέδιο «Gas to Power», ένα κυπριακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει δράσεις που διαμορφώνουν το ενεργειακό μείγμα της Κύπρου. Όπως σημείωσε, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) θα εισαχθεί για την παραγωγή ενέργειας για την εγχώρια αγορά μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), ενώ η Κύπρος θα αυξήσει την ανανεώσιμη ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να εξαχθεί μέσω του EuroAsia Interconnector που συνδέει την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Σχετικά με τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Κύπρο, είπε ότι η επιλογή είναι η μεταφορά του στην Αίγυπτο είτε για την εσωτερική της ζήτηση είτε για υγροποίηση και εξαγωγή στις αγορές, ενώ στο τραπέζι παραμένουν επιλογές όπως η εισαγωγή στην Κύπρο και η υγροποίηση και εξαγωγή μέσω μικρών μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, καθώς δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές σε σύγκριση με τα γειτονικά κράτη του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

«Πιστεύω ότι με δεδομένο το ιστορικό τους, η Αίγυπτος και το Ισραήλ προηγούνται κατά πολύ σε πόρους φυσικού αερίου και λόγω των υποδομών που ήδη χρησιμοποιούνται», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο γραφείο ενέργειας Κίμπερλι Χάριγκτον δήλωσε ότι «παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στην περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας».

Ανέδειξε επίσης πρωτοβουλίες όπως ο διάλογος 3+1 μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ, καθώς και το Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

«Η ενεργειακή σύμπραξη και η περιφερειακή ενεργειακή ολοκλήρωση είναι το κλειδί και πραγματικά κανένα μέρος δεν το ενσαρκώνει αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος την τελευταία δεκαετία και ότι προσβλέπει σε ακόμα μεγαλύτερη.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, είπε ότι η ανάπτυξη των φυσικών πόρων του νησιού θα ωφελήσει τόσο την Κύπρο, όσο και την περιοχή, σημειώνοντας ότι ο «θεμελιώδης στόχος των ΗΠΑ είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η συνεργασία στην περιοχή».

Ο Ουίσαμ Τσμπατ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Αρχής Πετρελαίου του Λιβάνου, δήλωσε ότι ελπίζει όχι μόνο για την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στο Λίβανο, αλλά και για την ανακάλυψη αποθεμάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Σημειώνοντας ότι ο Λίβανος έχει πολύ καλές σχέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ο κ. Τσμπατ δήλωσε ότι η Αίγυπτος διαθέτει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται ώστε να αποτελέσει κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ανοίγοντας το συνέδριο, η Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Τούλα Ονουφρίου, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα φυσικού αερίου, δήλωσε ότι το η Κύπρος έχει εκτιμώμενα αποθέματα 15 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών σε πέντε ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της.

Περιγράφοντας την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Ονουφρίου είπε ότι τέσσερις ανακαλύψεις, δηλαδή η Καλυψώ, ο Κρόνος και ο Δίας, όλες στο τεμάχιο 6, και ο Γλαύκος στο τεμάχιο 10 βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, ενώ η Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 βρίσκεται στο στάδιο «select», δηλαδή στη διαδικασία επιλογής τρόπου εμπορικής αξιοποίησης.

«Η ποιότητα της λήψης αποφάσεων στα στάδια της αξιολόγησης και της επιλογής είναι υψίστης σημασίας και το Υπουργείο Ενέργειας με την υποστήριξη της Εταιρείας Υδρογονανθράκων έχει κρίσιμο ρόλο στην κατανόηση, τον επηρεασμό και την υποστήριξη των αποφάσεων των επενδυτών σε αυτά τα κρίσιμα στάδια», τόνισε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Στιούαρτ: Το Κυπριακό είναι επιλύσιμο ακόμα, χρειάζεται πολιτικό θάρρος
«Άδικο και πολιτικά υποκινούμενο» το Ψήφισμα 186 ισχυρίζεται η τ/κ ηγεσία
Στιούαρτ: Να κάνουμε τα πάντα για τη λύση, δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες τέτοιες επετείους
Βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση διμερών σχέσεων, εκφράζουν Δημητρίου και Πελεγκρίνι
Κ. Κόμπος: Εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν θα είναι απαραίτητη
Δεν αλλάζει λέξη στο αφήγημά του ο Τατάρ-«Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα είναι εφικτή με κυρίαρχη ισότητα»
Τον θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Φον ντερ Λάιεν
Κι επίσημα στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ ο Παύλος Ιωάννου-«Απέδειξε πως προωθεί τα συμφέροντα των πολιτών»
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό των περισσότερων ΜΜΕ από τον απολογισμό του Προέδρου η ΕΣΚ
Ο Λακρουά καλεί σε διπλασιασμό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού