Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί

Στην τελική ευθεία μπήκε το νομοσχέδιο, που αφορά στον τερματισμό της υποχρεωτικής και παρατεταμένης ορθοστασίας εργαζόμενων, που επιβάλλεται από σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων, αφού πριν από τα Χριστούγεννα το νομοσχέδιο οδηγείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αυτό λέχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, στη βάση πρότασης του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα του βουλευτή Γιώργου Κουκουμά.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνεδρία, ο κ. Κουκουμάς ανέφερε πως οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ συζητήθηκαν στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και στη συνέχεια στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, όπου το πνεύμα της πρότασης αγκαλιάστηκε από όλους, για να σημειώσει ότι πλέον «υπάρχει ενώπιον μας κυβερνητικό νομοσχέδιο, το οποίο καλύπτει όλα όσα ήταν πρόθεση του ΑΚΕΛ».

«Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία, γιατί την περιμένουν χιλιάδες εργαζόμενοι, σε πολλούς χώρους δουλειάς, οι οποίοι δουλεύουν ώρες ατέλειωτες σε ορθοστασία και πέραν της καθημερινής σωματικής καταπόνηση συσσωρεύονται μακροπρόθεσμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε παρατεταμένη ορθοστασία, προβλήματα υγείας που έχει τεκμηριώσει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία, όπως οι ρευματοπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις», είπε.

Ανέφερε πως πρέπει να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία, για να σημειώσει ότι «πρέπει να ψηφιστεί άμεσα και πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, γιατί τα Χριστούγεννα που έπονται θα είναι χιλιάδες οι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο, σε μια περίοδο που εντατικοποιούνται οι εργασίες, οι οποίοι θα εργάζονται ώρες ατέλειωτες για να εξυπηρετούν όλους τους υπόλοιπους».   

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν τη δυνατότητα στα εργοδοτούμενα πρόσωπα να χρησιμοποιούν επαρκή και κατάλληλα καθίσματα κατά την εργασία τους για αποφυγή της αδιάκοπης και παρατεταμένης ορθοστασίας.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα τροποποιήσει το άρθρο 27 των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, ώστε να απαιτείται όπως κάθε εργοδότης παρέχει κατάλληλο κάθισμα για χρήση σε κάθε εργοδοτούμενο.

Σε περιπτώσεις όπου η θέση εργασίας περιλαμβάνει καθήκοντα έκθεσης σε παρατεταμένη ορθοστασία, ο εργοδότης θα υποχρεούται να παρέχει κατάλληλα καθίσματα ή να λαμβάνει οργανωτικά μέτρα για την περιστασιακή ανάπαυση κάθε εργοδοτούμενου προσώπου.

Σημειώνεται ότι μέσω του νομοσχεδίου θα επιτευχθεί η πληρέστερη εναρμόνιση της Κύπρου με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Νέες κυρώσεις Καναδά κατά της Ρωσίας με αναφορά και την Κύπρο
Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι από τη φωτιά στη 14ώροφη πολυκατοικία-Το κτήριο ήταν καλυμμένο με πολυουρεθάνη
Συνεχίζεται στην Τόχνη το Σάββατο το Cyprus Sunshine Cup 2024
Παράταση Δήλωσης Εισοδήματος Εταιρείας και Πίνακα Πληροφοριών Ελεγχόμενων Συναλλαγών
Φρικτό έγκλημα στο Μπρίστολ-Τρία μικρά παιδιά εντοπίστηκαν νεκρά στο σπίτι τους, το ένα τριών μηνών
Η τοποθέτηση της Μιχαηλίδου για την απεργία στο ΤΕΠΑΚ-«Η λύση δεν είναι τα απεργιακά μέτρα»
Στη δημοσιότητα φωτογραφίες της Λορέλας και των συνεργών της-Εκμεταλλεύονταν ανήλικα κορίτσια για 100 ευρώ
Σε τροχιά υλοποίησης η παραχώρηση ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα
Φοιτητές στην Ελλάδα έφτιαχναν όπλα με 3D printer -Τα έκρυβαν σε τάπερ και τα έθαβαν (pics)
Βούληση κράτους για προστασία αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ζητούν Αρχιτέκτονες-ΕΤΕΚ