Τον ρόλο της Κύπρου στην επίτευξη σταθερότητας σε αν. Μεσόγειο ανέδειξαν βουλευτές στην Αττάλεια

Τον ρόλο της Κύπρου στην επίτευξη της σταθερότητας και ειρήνης στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε η διμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Τορναρίτη και Γιώργο Λουκαΐδη, κατά τη συμμετοχή της στις εργασίες του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, οι οποίες ξεκίνησαν χθες στην Αττάλεια της Τουρκίας με τη συμμετοχή είκοσι κοινοβουλίων - μελών της Συνέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ότι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου της δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα διπλωματίας και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, ένα ρόλο που, όπως επισήμανε, η Κύπρος επιδιώκει ενεργά, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη της σταθερότητας και ειρήνης στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συμπληρώνεται πως ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε, συναφώς, στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία  θαλάσσιου διαδρόμου, δια του οποίου θα μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, πρωτοβουλία η οποία, όπως ανέφερε, βασίζεται στη γεωγραφική εγγύτητα και την αξιοπιστία της Κύπρου, τόσο ως κράτους-μέλους της ΕΕ όσο και ως στενού εταίρου των πλείστων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Τορναρίτης τόνισε επίσης ότι η Κύπρος καταδικάζει κάθε μορφή βίας και επίθεσης και την τραγική απώλεια αμάχων από όποια πλευρά κι αν προέρχονται και εργάζεται συστηματικά, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάχυσης της σύγκρουσης και να επέλθει αποκλιμάκωση, ενώ καταλήγοντας, επαναβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του Μεσανατολικού ζητήματος, στη βάση των δύο κρατών, μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ως του μόνου δυνατού τρόπου για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας.

Προστίθεται ότι τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου αποφάσισαν, κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για το Παλαιστινιακό ζήτημα, με σκοπό την προώθηση του στόχου της επίτευξης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή, με τον Γιώργο Λουκαΐδη να εκφράζει σε παρέμβασή του ικανοποίηση για τη ληφθείσα απόφαση, καταδικάζοντας παράλληλα την εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, τις συνεπακόλουθες πράξεις βίας και τις κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. 

Εξάλλου, στο περιθώριο της Συνεδρίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ο κ. Τορναρίτης είχε σύντομη εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Δρ. Numan Kurtulmuş, καθώς και επαφές με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κίνας και του Αζερμπαϊτζάν, με τους οποίους συζήτησε θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Συνέλευσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού