Ουστέλ: Δεν προκαλούν ανησυχία οι αριθμοί πώλησης γης σε αλλοδαπούς

Δεν υπάρχουν αριθμοί που προκαλούν ανησυχία για τις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ χθες στη «βουλή» λέγοντας ότι αν σήμερα γυρίζουν τα γρανάζια της οικονομίας, αυτό οφείλεται στις δουλειές που κάνουν οι εργολάβοι και στον τουρισμό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται στις δηλώσεις Ουστέλ ως απάντηση στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν ότι το βλέμμα τους είναι στραμμένο στα κατεχόμενα σε σχέση με τις πωλήσεις περιουσιών σε αλλοδαπούς.

Η αγορά περιουσιών από αλλοδαπούς αυξήθηκε γρήγορα μετά το Σχέδιο Ανάν το 2004, δήλωσε ο κ. Ουστέλ προσθέτοντας ότι μετά τη στασιμότητα όλες οι «κυβερνήσεις» εργάστηκαν για να ζωντανέψει ο τομέας και ήταν η «κυβέρνηση» του ΡΤΚ που αύξησε από 1 σε 4 τις ακίνητες περιουσίες που μπορούσαν να αγοραστούν από αλλοδαπούς, κάτι που γινόταν για πρώτη φορά.

Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να παραδεχτούν πως κάποια πράγματα γίνονται ελλιπώς και επικρίνοντας το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση του «τμήματος κτηματολογίου» επεσήμανε ότι τα αρχεία της περιόδου πριν το 2022 βρίσκονται σε τετράδια, ενώ του 2023 μπορούν να αναζητηθούν ηλεκτρονικά.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο «υπουργός εσωτερικών», Ντουρσούν Ογούζ είπε ότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν την πώληση γης σε αλλοδαπούς. Ο κ. Ογούζ σχολίαζε χθες στη «βουλή» την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» της 23ς Νοεμβρίου για την πώληση έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων στο Έξω Μετόχι σε ξένη εταιρεία, στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν σημειώνοντας ότι σε αυτήν δεν αναφέρεται ο σκοπός της επένδυσης.

Ο κ. Ουγούζ είπε ότι η αγορά της εν λόγω γης έγινε για γεωργικούς σκοπούς. Προσπαθούν, συνέχισε, να ρυθμίσουν το θέμα της αγοράς γης από αλλοδαπούς λέγοντας πως θ’ απαγορεύσουν τη μέθοδο «κατασκεύασε και πούλα», όμως δεν θα απαγορεύσουν την πώληση περιουσιών σε αλλοδαπούς.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

H Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε διπλωματικές αποστολές για αγνοούμενους
Επανεξέταση καθεστώτος περιοχών Συρίας για επιστροφές ζήτησε ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες
Ειδική τράπεζα ΕΕ για τη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, πρότεινε ο Παπαναστασίου
Kενά και παραλείψεις στην εφαρμογή νόμου για ορθοστασία εντοπίζει η ΠΕΟ-Έκκληση για καλύτερους ελέγχους
Αισιόδοξες προβλέψεις για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού το 2025 αν λειτουργήσει το τερματικό
Αύξηση 38% στις αφίξεις Τούρκων στα κατεχόμενα τον Ιανουάριο
Τα προβλήματα των ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Βαφεάδη-Βραχνάς το οδικό δίκτυο
Στην Κύπρο κλιμάκιο των Νοσοκομείων Shriners για επεμβάσεις σε παιδιά με ορθοπεδικές παθήσεις
Αρχίζουν οι αιτήσεις για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διακοπών για Άτομα με Αναπηρίες-Όλες οι πληροφορίες
Στα επτάμισι ευρώ το όφελος από τη μείωση ΦΠΑ για τον καταναλωτή σε αγορές προϊόντων αξίας 95 ευρώ