Το 0,30% της έκτασης στα κατεχόμενα πωλήθηκε σε αλλοδαπούς, υποστηρίζει τ/κ εργολάβος

Tο 0,30% της γης στο ψευδοκράτους έχει πωληθεί σε αλλοδαπούς, είπε ο Πρόεδρος της ένωσης Τουρκοκύπριων εργολάβων, Τζαφέρ Γκιούρτζαφερ, ο οποίος δήλωσε στην "Κίμπρις" ότι οι αναφορές πως «τα εδάφη της χώρας πουλήθηκαν, η 'τδβκ' θα μετατραπεί σε Γάζα» δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Ο κ. Γκιουρτζαφέρ σημείωσε, ωστόσο, ότι το ζήτημα της πώλησης ακινήτων και εκτάσεων σε αλλοδαπούς θα πρέπει "να ρυθμιστεί νομικά".

«Ναι, αυτό πρέπει να ρυθμιστεί. Οι πωλήσεις πρέπει να γίνονται με τρόπο που θα ωφελήσει τη 'χώρα'. Εδώ έχουμε μια έλλειψη. Το να λέμε ότι υπάρχει ένα κενό είναι ένα πράγμα, το να λέμε όμως ότι τα εδάφη της 'χώρας' χάθηκαν και τα πήραν οι ξένοι ή ότι θα γίνουμε Γάζα, είναι άλλο πράγμα», σημείωσε.

Το ψευδοκράτος, ανέφερε, έχει έκταση 2 εκατομμύρια 550 χιλιάδες δεκάρια. «Εάν μπορούν να χτιστούν 100 χιλιάδες σπίτια σε 5 χιλιάδες δεκάρια γης και οι τρέχουσες πωλήσεις είναι μεταξύ 30 και 40 χιλιάδες (σπίτια), αυτό αναλογικά μετατρέπεται σε πώληση του 0,30% του συνολικού εδάφους. Αυτός είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός. Πρέπει να σχεδιάσουμε την στρατηγική μας, πόσα σπίτια θα χτιστούν μέχρι το 2030-2040 σε ποιες περιφέρειες και να επιβάλουμε περιφερειακούς περιορισμούς», σημείωσε.

Ο κ. Γκιουρτζαφέρ είπε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σε ορισμένα τ/κ ΜΜΕ για το θέμα. «Είναι φυσιολογικό η ε/κ πλευρά να κάνει προπαγάνδα για αυτό το θέμα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς δικοί μας άνθρωποι συμμετέχουν στην ε/κ προπαγάνδα για μικροσυμφέροντα», συνέχισε.

Ανέφερε ότι εάν δεν αποτραπούν οι πωλήσεις σε ξένους, εάν συνεχιστούν οι απρογραμμάτιστες πωλήσεις και εάν δεν υπάρξει χρήση για τουριστικούς σκοπούς, "η δημογραφική δομή στα κατεχόμενα θα επιδεινωθεί και η κοινωνία θα υποστεί πολιτιστική διάβρωση".

Ανέφερε, επίσης, ότι "η πολιτική για τον φόρο ιδιοκτησίας άλλαξε" και το ποσοστό ανέβηκε από το 6% σε 12%. Σκοπός, είπε, ήταν να υπάρξει οικονομικοί πόροι τόσο για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», όσο και για το "ταμείο κοινωνικής στέγασης" ώστε κάποιοι, και ειδικά οι νέοι, να μπορούν να αποκτήσουν σπίτια.

«Υπάρχει σοβαρή διαφορά μεταξύ των αδειών οικοδομής που εκδίδονται και των εγγραφών που κατατίθενται στο 'κτηματολόγιο'», ανέφερε. Ο αγοραστής παίρνει το σπίτι, ο εργολάβος παίρνει τα χρήματά του, αλλά το «κράτος» δεν λαμβάνει το μερίδιό του από τους φόρους, σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τη «νομοθεσία» που ισχύει για την απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς, είναι δυνατή η αγορά ενός σπιτιού, ενός οικοπέδου ή μιας έκτασης και μέσω ανεξάρτητων δικηγόρων ή λογιστών. Τα προβλήματα, συνέχισε, πηγάζουν από την έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με τις δραστηριότητες του ξένου κεφαλαίου και την έλλειψη ορισμού για το ξένο κεφάλαιο.

Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η «νομοθεσία» σχετικά με την απόκτηση "άδειας διαμονής" σε ξένους. και σημείωσε ότι "τα σπίτια που πωλούνται ως εξοχικά θα πρέπει να ωφελήσουν τη 'χώρα'».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έρχεται αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο για νέους και ζευγάρια εντός Ιανουαρίου
Χωρίς νερό η Μέσα Γειτονιά λόγω βλάβης-Το μεσημέρι θα γίνει η αποκατάσταση
Ξεκινά η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έργων στρατηγικής ανάπτυξης
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Κοτσιάτη η φωταγώγηση της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας-«Ευχή μας η επιστροφή»
Έκτακτη συνεδρία Ολομέλειας της Βουλής για τις συναλλαγές μεγάλων ποσών