Παραμένει αισιόδοξος ο Παπαναστασίου-«Με θετικότητα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με Chevron»

Γίνονται παράλληλες διαβουλεύσεις και βλέπω μια θετικότητα και από τις δυο πλευρές ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, είπε το πρωί της Τρίτης ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, σε σχέση με το θέμα της διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος «Αφροδίτη», Chevron.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, κατά την έναρξη του Ενεργειακού Συνεδρίου και Έκθεσης Ανατολικής Μεσογείου, που ξεκίνησε στη Λεμεσό, ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε πως το νέο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου «είναι για τοποθέτηση της εταιρείας, όχι για ολοκληρωμένη λύση, αλλά για τοποθέτηση επί συγκεκριμένων ερωτημάτων τα οποία δόθηκαν μέσω της επιστολής μας τη 20ης Νοεμβρίου».

Σημείωσε δε ότι αν και αρχικά είχε υποδειχθεί η μια εβδομάδα ως υπεραρκετή «λόγω της απουσίας στελεχών τα οποία θα συνέβαλαν στη σύνταξη της απάντησης αλλά και στη στρατηγική γύρω από την απάντηση, δόθηκε χθες γραπτώς η νέα παράταση από το Υπουργείο, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου».

«Εν τω μεταξύ έγιναν επαφές, δεν μένουμε μόνο στις επιστολές, οι οποίες είναι απλώς για να θέσουν το νομικό πλαίσιο με βάση μια σύμβαση η οποία υπάρχει και είναι συμφωνημένη», είπε και τόνισε πως «ουσιαστικά γίνονται και παράλληλες διαβουλεύσεις και βλέπω μια θετικότητα και από τις δυο πλευρές ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη».

Αναφερόμενος στο Ενεργειακό Συνέδριο και Έκθεση Ανατολικής Μεσογείου (EMC 2023 – Eastern Mediterranean Conference & Exhibition), που συνδιοργανώνει το Υπουργείο μαζί με την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως «ελκύει την προσοχή πολλών ενδιαφερομένων που ασχολούνται με τον του φυσικού αερίου».

Θα γίνουν, συνέχισε, σχετικές συζητήσεις και εξέφρασε τη θέση ότι «θα αγγίξει και πολλά θέματα γεωπολιτικής, στην ανατολική Μεσόγειο, τα οποία σχετίζονται με το φυσικό αέριο».

«Υπάρχει το θέμα του εξελισσόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, το οποίο επηρεάζει τα ενεργειακά και δη τα ενεργειακά στην Κύπρο και επίσης υπάρχει και η σταθερότητα την οποίαν πρέπει να διατηρήσουμε στην ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τη χρήση των ενεργειακών μας πηγών, όχι μόνο σαν Κύπρος αλλά και σαν Ισραήλ αλλά και σαν Αίγυπτος», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, τέλος την ελπίδα πως, ως χώρα, «θα αποκτήσουμε και γνώση από άλλους ομιλητές, πέραν της Κύπρου, οι οποίοι θα μας φέρουν τη δική τους γνώση όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα».

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Διάττοντες αστέρες τα μικρά μη κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά πρόλαβε να τους βρει λάθη η Ελεγκτική
Υπ. Άμυνας: Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τους νέους η δυνατότητα να υπηρετήσουν στην ΕΦ
Απαντά στην κριτική για την στάση της για Αγγελιδη η Κυβέρνηση-Δείχνει ξανά τη Βουλή για θωράκιση εξουσιών
Αισιόδοξη για την πενταμερή η Ολγκίν-«Σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα από τα έξι σημεία»
Καλεί την Αννίτα να συνταχθεί με αυτούς που ζητούν παραίτηση Αγγελίδη το Άλμα-«Ας παραδεχθεί τις ευθύνες του κόμματός της»
Έγκλημα χαρακτήρισε τη φωτιά ο Ιεζεκιήλ-«Έγινε στάχτη το ελαιοχώρι, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δασοπυροσβέστης»
Ο Πεζεσκιάν κατηγορεί το Ισραήλ ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει
Πάνω από 100 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας, ανάμεσα τους και παιδιά-Δεκάδες αγνοούμενοι
BINTEO: Ο Νετανιάχου πρότεινε τον Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης-Τι συζήτησαν για Ιράν, Γάζα και Ουκρανία
Μάχη για τη ζωή δίνει 27χρονος μετά από τροχαίο-Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση