Ενοχλημένη η Αθήνα για την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ
10:37 - 28 Νοεμβρίου 2023
Έντονα ενοχλημένη είναι η Αθήνα από τη χθεσινή ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, λίγες ώρες πριν το προγραμματισμένο τους ραντεβού στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτηρίζουν πολιτικά απρεπή την κίνηση Σούνακ και σημειώνουν ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός προφανώς ενοχλήθηκε από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Υπενθυμίζεται ότι στην εκπομπή του BBC “Sunday with Laura Kuenssberg” είχε επισημάνει πως «θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Είχε επίσης θέσει το ερώτημα «που μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;».
Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν, επίσης, ότι ο Ρίσι Σούνακ προέβη στην ακύρωση της συνάντησης σε μια προσπάθεια να αποκομίσει δημοσκοπικά οφέλη λόγω των επερχόμενων εκλογών.
Η ενημέρωση για την ακύρωση της συνάντησης, πάντως, έγινε κυριολεκτικά στο παρά πέντε καθώς ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον αρχηγό των Εργατικών της Βρετανίας Κιθ Στάρμερ, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα ενημέρωσε τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα ότι ο κ. Σούνακ έλαβε την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος του κ. Σούνακ και πρότεινε να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας Όλιβερ Ντάουντεν, πρόταση που απέρριψε η ελληνική πλευρά.
Μετά την ακύρωση της συνάντησης ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του εξέφρασε την ενόχληση του. Παράλληλα σημείωσε πως «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση». Μάλιστα επεσήμανε πως «όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Πηγή: ΚYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζουν τον Σούνακ οι Βρετανοί για την ακύρωση της συνάντησης με Μητσοτάκη-«Δώσε πίσω τα Γλυπτά»