«Όπλο» για πιθανές προσφυγές στη Δικαιοσύνη η απόφαση για τις υποκλοπές από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 28 Νοεμβρίου 2023
Τον δρόμο για προσφυγές ενώπιον Δικαστηρίων, πιθανόν να ανοίξει η απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Λοϊζίδου Νικολαΐδου, η οποία διαπίστωσε κενά και ελλείψεις στο σύστημα ασφαλείας του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου, που είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση δεδομένων από τους χάκερ και τη διαρροή τους στο σκοτεινό διαδίκτυο, τον περασμένο Απρίλιο.
Οι παραπονούμενοι, μπορεί να είχαν έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη ώστε να ζητήσουν αποζημιώσεις σε σχέση με την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων, ωστόσο μετά την απόφαση της Επιτρόπου, έχουν στα χέρια τους ένα επιπρόσθετο όπλο που μπορούν να αξιοποιήσουν. Ωστόσο, εάν θα υπάρχουν προσφυγές και πόσες θα είναι αυτές, είναι κάτι που θα διαφανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Στο Δικαστήριο μπορεί να προσφύγει οποιασδήποτε επηρεαζόμενος, ανεξαρτήτως εάν το όνομα του δεν βρίσκεται στη λίστα των έντεκα προσώπων που υπέβαλαν παράπονο στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την Ειρήνη Λοϊζίδου, μιλώντας στον REPORTER, να αναφέρει «πως οποιοσδήποτε μπορεί να προσφύγει ενώπιον της Δικαιοσύνης για να ζητήσει αποζημιώσεις, αφού δεν έχει σημαίνουσα σχέση εάν έχει καταγγείλει ή όχι ενώπιον μου την παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων».
Όπως εξήγησε η κ. Λοϊζίδου, δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι επηρεάστηκαν, εξηγώντας πως «κάποια στιγμή μας είχαν πει ότι ήταν δέκα χιλιάδες αρχεία, αλλά αποφύγαμε να το αναφέρουμε στην ανακοίνωσή μας, διότι δεν είναι επιβεβαιωμένο το πόσοι επηρεάστηκαν. Είπαμε όμως από την αρχή ότι δεν είχε σημασία πόσοι θα προχωρούσαν σε καταγγελία, αφού έτσι κι αλλιώς θα διερευνούσαμε, είτε είχαμε, είτε δεν είχαμε καταγγελία. Απλώς έγιναν έντεκα καταγγελίες και οφείλαμε να το αναφέρουμε». Σημείωσε εξάλλου πως λήφθηκε υπόψιν ότι είχαν ενώπιόν τους παράπονα, αλλά δεν είχε βαρύτητα στην απόφαση, όπως μπορεί να είχε αν υπήρχαν για παράδειγμα 200 καταγγελίες ή 300 καταγγελίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Καμπάνα 45.000 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μετά την κυβερνοεπίθεση
Στην τριάδα των μεγαλύτερων προστίμων
Η απόφαση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επιβάλει στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο πρόστιμο ύψους σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ, το κατατάσσει ανάμεσα στα υψηλότερα που επιβλήθηκαν μέχρι στιγμής για παραβιάσεις τέτοιας φύσεως δεδομένων
«Το πιο μεγάλο που επιβάλαμε ήταν αυτό για το μαύρο βαν, ύψους 925 χιλιάδων ευρώ, μετά ήταν 82 χιλιάδες κατά εταιρείας, από την οποία έγινε προσφυγή και μετά ήταν αυτό το πρόστιμο σε βάρος του Ανοιχτού Πανεπιστημίου», είπε η κ. Λοϊζίδου.
Τόνισε μάλιστα πως, «το πρόστιμο στο ΑΠΚΥ ξεπέρασε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ για τη διαρροή δεδομένων της κάρτας φιλάθλου ύψους σαράντα χιλιάδων ευρώ, το 2021. Με βάση τη εθνική νομοθεσία το μεγαλύτερο πρόστιμο που μπορώ να επιβάλω είναι 200 χιλιάδες ευρώ».
Βάζουν προτεραιότητες και εποπτεύουν την αύξηση ασφάλειας
Πέραν της επιβολής προστίμου, στην απόφασή της η Επίτροπος έθεσε χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2026 για πλήρη ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας του Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα, δόθηκε εντολή στο Πανεπιστήμιο όπως εντός έξι μηνών να ορίσει υπεύθυνο ασφαλείας συστημάτων - έστω και προσωρινό ή αναπληρωτή - ο οποίος να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων που το Πανεπιστήμιο προτίθεται να λάβει, αλλά και να την ενημερώνει σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης των μέτρων των οποίων το ίδιο το ΑΠΚΥ της ανέφερε ότι προτίθεται να λάβει.
O χρονικός ορίζοντας των τριών ετών είναι πολύ μεγάλος και βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος να παρατηρηθούν παρόμοια περιστατικά μέχρι τότε, ωστόσο σύμφωνα με την κ. Λοϊζίδου, ζητήθηκε από την ίδια όπως αυτά που πρέπει να γίνουν για ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να συμβεί κάτι παρόμοιο, να έχουν προτεραιότητα και μέχρι το 2026 να ολοκληρωθούν όλες οι ενέργειες. «Θέσαμε ένα πρόγραμμα και θα το ελέγχουμε για να μελετούμε την διαδικασία συμμόρφωσης», κατέληξε.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να προκύψουν εξελίξεις και για άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν και βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από το Γραφείο της Επιτρόπου, όπως είναι αυτή της διαρροής δεδομένων από το Κτηματολόγιο.