Διευκρινίσεις για την προληπτική οδοντιατρική στο πλαίσιο του ΓεΣΥ

O Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) υπενθυμίζει ότι με την ένταξη της προληπτικής οδοντιατρικής στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) από την 1η Δεκεμβρίου 2020, οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν τη δυνατότητα για έναν δωρεάν οδοντιατρικό καθαρισμό τον χρόνο.

Στην ανακοίνωση του ΟΑΥ, που μεταδίδει το ΓΤΠ, διευκρινίζεται ότι ο δικαιούχος επιλέγει τον οδοντίατρο που επιθυμεί να επισκεφτεί, δεδομένου ότι είναι συμβεβλημένος με το Γενικό Σύστημα Υγείας, που σημαίνει πως ένας δικαιούχος μπορεί να εξετάσει τις επιλογές που του δίνονται μέσα από τη λίστα των συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ οδοντιάτρων και να επιλέξει όποιον επιθυμεί.

Ο Οργανισμός προσθέτει ότι η λίστα με τους συμβεβλημένους οδοντιάτρους και τα αντίστοιχα στοιχεία επικοινωνίας τους βρίσκονται στην ιστοσελίδας του ΓεΣΥ, στην κατηγορία υπηρεσιών «Οδοντίατρος».

Ο ΟΑΥ εξηγεί ότι ο δικαιούχος δεν είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται τον ίδιο οδοντίατρο κατ’ επανάληψη για τη λήψη υπηρεσιών οδοντιατρικής, αλλά έχει το δικαίωμα να επισκεφθεί τον οδοντίατρο Α την πρώτη φορά και τη δεύτερη φορά τον οδοντίατρο Β, χωρίς απαραίτητα να ενημερώσει τον Προσωπικό του Ιατρό ή το Σύστημα.

Σημειώνει περαιτέρω ότι ο δικαιούχος επισκέπτεται τον οδοντίατρο της επιλογής του απευθείας, κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, χωρίς να είναι αναγκαία η έκδοση παραπεμπτικού από τον Προσωπικό Ιατρό ή άλλο πάροχο.

Αναφέρει ακόμα πως οι υπηρεσίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας υγείας αποζημιώνονται πλήρως από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) χωρίς να απαιτείται η καταβολή συμπληρωμής από τον δικαιούχο, επαναλαμβάνοντας ότι ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα μιας επίσκεψης τον χρόνο σε οδοντίατρο.

Συγκεκριμένα, βάσει του καταλόγου που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, οι δικαιούχοι μέχρι 4 ετών καλύπτονται για μια (1) επίσκεψη τον χρόνο, που αφορά στον έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο οδοντίατρος ενημερώνει τον δικαιούχο/ γονέα/ κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού για την αποφυγή τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ), την αντιμετώπισή τους κ.α..

Για δικαιούχους από 4 μέχρι 6 ετών ισχύει επίσης μια (1) επίσκεψη τον χρόνο η οποία αφορά σεαποτρύγωση (οδοντιατρικός καθαρισμός), έλεγχο στοματικής κοιλότητας και ενημέρωση δικαιούχου/ γονέα/ κηδεμόνα για τη σωστή στοματική υγιεινή, τις σωστές διατροφικές συνήθειες του παιδιού για την αποφυγή τερηδόνας, τις στοματικές συνήθειες (θηλασμός δακτύλου, πιπίλας κλπ) και την αντιμετώπισή τους κ.α..

Για δικαιούχους από 6 έως 12 ετών το ΓεΣΥ καλύπτει μια (1) επίσκεψη τον χρόνο για αποτρύγωση, τοπική εφαρμογή φθορίου και έλεγχο στοματικής κοιλότητας.

Τέλος, για τους δικαιούχους από 12 ετών και άνω, το Σύστημα καλύπτει επίσης μια (1) επίσκεψη τον χρόνο η οποία καλύπτεται και αφορά σε αποτρύγωση και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.

Σημειώνει τέλος ότι το Σύστημα καλύπτει τις πιο πάνω υπηρεσίες από οδοντίατρους συμβεβλημένους με το ΓεΣΥ, δεδομένου ότι έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την προηγούμενη επίσκεψη του δικαιούχου σε οδοντίατρο στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας και παροχή μιας από τις πιο πάνω δραστηριότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»