Στις 410.000 τοποθετεί τον «επίσημο πληθυσμό» στα κατεχόμενα ο Τατάρ

Για «επίσημο πληθυσμό» στα κατεχόμενα που φτάνει τις 410.000 έκανε λόγο ο Ερσίν Τατάρ, απαντώντας σε ερωτήσεις της ανταποκρίτριας της τ/κ εφημερίδας Γενί Μπακίς στο Λονδίνο κατά την εκεί επίσκεψή του.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο σημερινό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Τ/κ ηγέτης ρωτήθηκε αν αφανίζεται η τουρκοκυπριακή κοινωνία και απάντησε: «Σε τόσο μεγάλα εθνικά θέματα, φυσικά, όταν εξετάζουμε τη δομή της κοινωνίας, μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Όταν εξετάζουμε την κατάσταση στη χώρα μας, έχουμε αδελφούς και αδελφές που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μετά το 1974. Αφού έζησαν εδώ για 20-25 χρόνια, απέκτησαν παιδιά και εγγόνια. Ναι, έπρεπε να τους δοθεί υπηκοότητα, το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Επομένως, ο επίσημος πληθυσμός μας αυτή τη στιγμή είναι 410.000».

Σχολίασε επίσης τον πληθυσμό στις ελεύθερες περιοχές λέγοντας ότι πριν από το 1878 ήταν κάτω από 100 χιλιάδες, το 1969 ήταν 400 χιλιάδες και σήμερα 850-900 χιλιάδες. «Εκεί πλήθυναν όλοι; Έχω πολλές αμφιβολίες. Έφεραν πληθυσμό από παντού. Για να φτάσουν σε αυτόν τον πληθυσμό, έφεραν πληθυσμό από την Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, ίσως και από τη Μαύρη Θάλασσα. Με αυτόν τον τρόπο, αύξησαν τον πληθυσμό», ισχυρίστηκε.

Εξάλλου, σε άρθρο του στη Γενί Ντουζέν ο πρώην «υπουργός» και «βουλευτής» του ΡΤΚ, Κουτλάι Ερκ γράφει ότι ο μη μόνιμος πληθυσμός στα κατεχόμενα είναι 400.000. Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, αναφέρει ότι έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία στο κοινό. «Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι έχουν γίνει μειονότητα όσον αφορά τον πληθυσμό στην ίδια τους την πατρίδα, ανησυχούν επίσης ότι θα γίνουν μειονότητα όσον αφορά την ιδιοκτησία ακινήτων. Αυτή η ανησυχία της κοινής γνώμης πρέπει να έχει επηρεάσει και τη γενική πολιτική, καθώς συζητούνται διάφορα μέτρα σχετικά με την απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς- αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη μέτρα».

Καθώς ο συνολικός πληθυσμός δεν είναι γνωστός λόγω της απουσίας απογραφής, ο πληθυσμός έχει καθοριστεί στα περίπου 400.000 με πρόβλεψη, σημειώνει, αναφέροντας ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπών φοιτητών είναι περίπου 120.000 και ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που ζουν στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν άδεια εργασίας, παραμονής και εγκατάστασης λόγω πώλησης κατοικιών, είναι περίπου250.000. «Ο παράνομος πληθυσμός δεν είναι γνωστός, φυσικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των παράνομων που εντοπίζονται από τη λεγόμενη αστυνομία κατά τη διάρκεια σχεδόν καθημερινών ελέγχων, δεν θα ήταν υπερβολή να εκτιμηθεί ότι ο αριθμός των παράνομων κατοίκων μπορεί να είναι περίπου 30.000». Εν ολίγοις, συνεχίζει, υπάρχουν 400.000 «πολίτες» και 400.000 «μη πολίτες» του ψευδοκράτους, δηλαδή συνολικά 800.000 άτομα ζουν στα κατεχόμενα.

Σε αυτόν τον αριθμό, προσθέτει, δεν περιλαμβάνονται οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. «Οι Ελληνοκύπριοι λένε πάντα ότι υπάρχουν 40.000 στρατιώτες. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μειονότητα στην τδβκ», συμπεραίνει ο κ. Έρκ.

Για την οικοδόμηση, αναφέρει ότι περίπου το 13% των ορίων όλων των «δήμων» έχουν ανοίξει για ανάπτυξη. «Ο αριθμός των πωλήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε αλλοδαπούς, όπου οι διαδικασίες μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας έχουν γίνει επίσημα, είναι περίπου 80.000. Οι κατοικίες αυτές βρίσκονται σε περίπου 7.000 δεκάρια γης, μια περιοχή οριοθέτησης περίπου 2% εντός των δημοτικών ορίων. Όσον αφορά τον πληθυσμό που ζει παράνομα, υπάρχουν επίσης συναλλαγές "παράνομων πωλήσεων", όπου η συναλλαγή πώλησης έχει γίνει, αλλά ο τίτλος ιδιοκτησίας του ακινήτου δεν έχει μεταβιβαστεί στον αγοραστή. Ο πωλητής έχει πάρει τα χρήματά του και έχει κάνει ένα συμβόλαιο ότι το ακίνητο που πουλήθηκε θα μεταβιβαστεί στον αγοραστή στο μέλλον».

Υπάρχουν, συνεχίζει, διάφορες εκτιμήσεις ότι το ποσό των "παράνομων πωλήσεων" είναι μεταξύ 30.000 και 60.000 στρεμμάτων. «Με άλλα λόγια, πάνω από τέσσερις φορές και ίσως μέχρι και δέκα φορές το ποσό της γης που μεταβιβάστηκε επίσημα έχει στην πραγματικότητα πωληθεί σε ξένους, και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή, δεκάδες χιλιάδες ακόμη θα πωληθούν σε ξένους αγοραστές».

Ο κ. Ερκ σημειώνει ότι οι υποδομές δεν επαρκούν για την αύξηση του πληθυσμού και της οικοδόμησης, λέγοντας ότι η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος οδηγεί σε ρύπανση των υπόγειων υδάτινων πόρων και των θαλασσών, τα νοσοκομεία είναι ανεπαρκή, τα σχολεία είναι ανεπαρκή, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ανεπαρκής.

Η «βουλευτής» του ΡΤΚ, Σίλα Ουσράρ Ιντζιρλί ανέφερε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού και ζήτησε μια συνολική απογραφή, αλλά και εντοπιστούν γρήγορα όσοι βρίσκονται παράνομα στα κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι υποψήφια για την αντιπροεδρία του ΔΗΣΥ η Τσιρίδου-«Πάνω απ' όλα χρειάζεται ενότητα»
ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους